Három bombabiztos szökési terv pünkösdre

Végre újra itt egy hosszú hétvége, amikor magunk mögött hagyhatjuk a mókuskereket, és meglóghatunk egy kicsit külföldre. Három nem túl távoli úti célt mutatunk, hogy minél több idejük legyen kiélvezni a potyaszabadságot. Tóimádat Horvátországban, bányatúra Erdélyben és osztrák városnéző hangulat Szlovákiában.

Néha mindenkinek jár egy kis pihenés, és ne gondolja, hogy nincs hová menni külföldön, ha csak egy villámtúrára szeretne az ember elszabadulni otthonról. Mutatjuk a legtutibb közeli lehetőségeket.

Természetbúvároknak horvát tóimádat

Csak a szomszédba kell átugrania Európa egyik legkülönlegesebb természeti látványosságáért. A Plitvicei-tavak vidéke a Mala Kapela és a Plješivica hegyvonulatainak találkozásánál fekszik Horvátországban, amely 1949 óta az ország egyik legjelentősebb nemzeti parkja, 1979-ben pedig az UNESCO is világörökséggé nyilvánította.

Galéria: Három bombabiztos szökési terv pünkösdreFotó: Sovfoto / Europress / Getty

A több mint kétszáz hektáros tórendszert 18 különböző méretű tó alkotja, melyet a vízbőségtől változóan 100-200 vízesés köt össze egymással. A Plitvicei-tavak mai formájukat az őket jelenleg is tápláló Fehér- és Fekete-folyó több ezer éves talajformáló munkájának köszönhetik.

A lélegzetelállító színekben pompázó tavak más-más szinteken helyezkednek el, így a parkot körbejárni felér egy komolyabb túrával, de a látvány teljes mértékben elfeledteti a fáradtságot. A kirándulást több irányból is kezdhetjük, és a kiindulási ponttól függően különböző útvonalak mentén fedezhetjük fel a nemzeti parkot, ebben a belépőjegyünk színe lesz majd segítségünkre.

Galéria: Három bombabiztos szökési terv pünkösdreFotó: Dea / S. Vannini / Europress / Getty

Mivel a park területe eléri a 200 négyzetkilométert, gyalog képtelenség lenne bejárni az egészet, ezért a jegy ára a panorámavonatra is érvényes, a legnagyobb tavakat pedig hajóval tudjuk átszelni. Ha már régóta tervezik, hogy egyszer megnézik ezt a csodát, javasoljuk, hogy használják ki a nyár elejei időjárást. A hőség ugyanis nemcsak a túrázást teszi kínzóvá, de értelemszerűen a vízállásra sincs kedvező hatással. Ha tehát szeretnénk teljes pompájában látni Horvátország legnagyobb vízesését, a Nagy-vízesést, ne várjunk júliusig, mert lehet, hogy addigra épp csak néhány csepp víz lesz a helyén.

Megjött a kedve egy a kiránduláshoz? A park nyitva tartásáról és árairól ide kattintva talál bővebb tájékoztatást.

Ezt ne hagyja ki a környéken

A vadvízi evezés az egyik legfelszabadítóbb sport, amit valaha próbáltunk. A Korana-folyó népszerű raftingos célpont, ha már úgyis elmélyült a horvát vizek világában, miért ne próbálná ki ezt is?

A Gyűrűk Ura rajongóinak erdélyi bányaséta

Biztosan hallott már a híres parajdi sóbányáról. Ha hasonlóan különleges élményre vágyik, csak kevesebb turistával, Tordán a helye! A csaknem 800 éves sóbánya régóta nyitva áll a látogatók előtt, a közelmúltban pedig különleges élményközponttá alakították át.

Galéria: Három bombabiztos szökési terv pünkösdreFotó: Christa68 / Indafotó

172 lépcsőfok leküzdése után fantasztikus látvány fogad minket a mélyben: épp olyan, mint ha Tolkien törpjeinek bányájába értünk volna. A gigászi falak között pedig minden van, amire az ember a legkevésbé számítana egy sóbányában. Ha a biliárdasztalok és a minigolfpálya önmagukban még nem lennének elég szokatlanok, a bányát felturbózták egy óriáskerékkel is. A csónakázótó pedig már csak hab a tortán a városligeti hangulathoz.

Galéria: Három bombabiztos szökési terv pünkösdreFotó: Christa68 / Indafotó

A sóbánya évszázadok óta kiemelt gyógyturisztikai célpont, ezért az átalakításkor arra is figyeltek, hogy megóvják ezt a vonalat is. A Gizella-tárnát különítették el erre a célra, ahol komoly barlangterápiás központot hoztak létre a légúti megbetegedésben szenvedő betegek részére.

A bányában egész évben 10-12 fok körüli a hőmérséklet, ezért minél melegebb van kint, annál inkább javasolt meleg ruhával és vastagtalpú cipővel készülni, ha szeretnénk elkerülni egy komolyabb megfázást. Ha pedig a bányából kilépve megcsap a nyári meleg, csobbanjunk egyet a barlang régi kamráiban kialakult, szabadtéri sóstavakban. A bányáról itt talál további infókat.

Ezt ne hagyja ki a környéken

A Tordai hasadék egyike Románia legszebb hasadékainak. Különleges fauna és flóra és vadregényes barlangok várják itt, a sóbányától kevesebb mint fél órányi autóútra. Megéri megnézni!

Osztrák hangulatért irány Szlovákia!

Télvégi síelésünkből hazafelé jövet kötöttünk ki Besztercebányán, és azonnal belezúgtunk a szlovákiai kisvárosba. Közép-Szlovákia legnagyobb városa a Beszterce-patakról kapta a nevét és száz éve még az egyik legjelentősebb magyar bányaváros volt. Ma azonban korántsem ez az első, ami eszünkbe jutna Besztercebányáról, sokkal inkább emlékeztet Ausztria tüchtig városkáira.

Galéria: Három bombabiztos szökési terv pünkösdreFotó: haluzs / Indafotó

A várnegyedben pasztellszínű, egyszintes házak között sétálgattunk, és mindenhol vidám arcok köszöntek vissza. Az eredeti, 16. századi várfalnak ma már csak a negyede áll, de a négyből három bástyát sikerült megőriznie a városnak.

Galéria: Három bombabiztos szökési terv pünkösdreFotó: haluzs / Indafotó

Ha szeretnek elmerülni a különböző korok építészeti stílusaiban, érdemes ellátogatni a román stílusban épült Szűz Mária plébániatemplomhoz, a késő gótikus Mátyás-házhoz és a reneszánsz Praetóriumhoz is, ahol izgalmas időszaki kiállításokba futhatunk. A vár régi kapuerődje is a különleges látnivalók közé tartozik: egy 1761-es tűzvész után barokk stílusban restaurálták, ma pedig a Café & Restaurant Barbakannak ad otthont.

Ezt ne hagyja ki a környéken

A zólyomi várat I. Lajos építtette az olasz várkastélyok mintájára. A gótikus és reneszánsz stílusjegyeket hordozó vár hosszú ideig a magyar királyok vadászkastélyaként és nyári rezidenciájaként szolgált. Besztercebányáról Zólyom mindössze 20 perc autóval, kár lenne kihagyni!

Ha kifáradtak a városnézésben, vegyék célba a városi parkot, ahol árnyas fák alatt hűsölhetnek és szuper játszótereket is találnak. Ha pedig már igazán jó idő lesz, a városközpontban lévő Aqualand strandfürdő még jobb választás lehet: itt egy természetes tó, hat kiépített medence, óriáscsúszdák és sportpályák gondoskodnak az egész család szórakozásáról.

Várja a napfényes Szeged!

Szeged az ország egyik leghangulatosabb, legváltozatosabb városa. Mi teszi vonzóvá? A belváros szecessziós és eklektikus épületei, mediterrán teraszai, nyüzsgő forgataga. Továbbá a szabadtéri rendezvények, fesztiválok széles választéka, a szegedi halászlé, a Tisza nyújtotta kikapcsolódási lehetőségek, nemzetközi sportesemények és a napfény, a napsütéses órák száma itt eléri a 2200 óra/évet. Kipróbálná? Töltse ki a kérdőívet, szegedi hétvégét nyerhet! (X)

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek