Svájc betiltja a bernáthegyis szelfiket

Svájc betiltja a bernáthegyis szelfiket

Állatkínzásnak minősítették a bernáthegyi kutyákkal való fotózkodást a svájci Zermattban – írja a Telegraph.

A síterepen hosszú évek óta a legnépszerűbb szuvenírnek a mentőkutyákról készült fotó számít a világhírű Matterhorn-csúccsal a háttérben, ennek köszönhetően mostanra külön iparág épült a kutyák dolgoztatására. A svájci állatvédők régóta harcolnak a jelenség ellen, elmondásuk alapján ugyanis az állatokat "siralmas körülmények között, az állatvédelmi elvekkel homlokegyenest szembemenve, étlen-szomjan tartják".

 

A világhírű MatterhornFotó: Beat Strasser / flickr

A bernáthegyi kutyák turisztikai alkalmazását egyelőre sajnos csak a Zermatthoz tartozó közterületeken tiltották be. "Ha valaki a saját magánterületén fotózásra kínálja bernáthegyi kutyáit, az ellen sajnos nem tehetünk semmit, csak abban bízhatunk, hogy a legtöbb zermatti ezt elutasítja" - nyilatkozta Zermatt polgármestere. A következő téli idényig a településnek kivételes esetekben még engedélyeznie kell a fotózkodást, például a japán utazási irodákkal kötött szerződéseket kénytelenek lesznek betartani, de bíznak benne, hogy a távol-keleti turisták "belátóak lesznek" és önként lemondanak majd a lehetőségről.

 

Bernáthegyi családi körbenFotó: Peter Bischoff / Europress / Getty

A tilalom következtében "munkanélkülivé" váló bernáthegyiket hajlandó befogadni a Barry Alapítvány, amely 2005 óta foglalkozik a svájci nemzeti kutyák tenyésztésével a Nagy Szent Bernát-hágón – számolt be az MTI. Az alapítványt egy legendás mentőkutyáról nevezték el, az 1814-ben elpusztult Barryről, amely negyven ember életét mentette meg a hágó mentén. Az alapítvány által gondozott kutyákkal egyébként állatbarát sétákat lehet tenni a hágó környékén, ahol fényképezkedni is lehet velük.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek