Megmenekülhetnek Nepál világörökségi helyszínei?

Megmenekülhetnek Nepál világörökségi helyszínei?

Az UNESCO szakértői csoportot küld annak felmérésére, hogy helyreállíthatóak vagy újjáépíthetőek-e a szombati pusztító földrengés nyomán megrongálódott nepáli műemlékek – írja az MTI.

 

A bhaktapuri Durbar tér a földrengés utánFotó: The Washington Post / Europress / Getty

Irina Bokova, az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) főigazgatója elmondta, hogy "szívszorító" látni azt a pusztítást, amelyet a himalájai országnak okozott a természeti katasztrófa. Bokova hangsúlyozta, hogy az UNESCO világörökségi listáján szereplő hét Katmandu-völgyi helyszínből három súlyosan megrongálódott. Közöttük van az egyik legfontosabb nevezetesség, a katmandui Durbar tér is, amely a 15. és 18. század között épült pagodáknak és templomoknak ad otthont. "Amint lehetséges, szakértőket küldök a helyszínre annak megállapítására, hogy mit lehet tenni a károk helyreállítása érdekében (...)" - mondta Bokova.

 

Szörnyű állapotban van a patani Durbar tér isFotó: Brian Dawson

Az UNESCO hétfői közleménye szerint Patan és Bhaktapur városának Durbar terei is majdnem teljesen elpusztultak. (A Durbar tér névvel a régi királyi paloták előtti területeket illetik Nepálban, s ezek közül a leghíresebbek az ország egyesítése előtt létezett három királyság székhelyein lévő Durbar terek, amelyek Katmanduban, Patanban és Bhaktapurban vannak.) Az UNESCO főigazgatója elmondta, hogy Nepál egy másik világörökségi helyszíne, a Mount Everest körüli Szagarmatha Nemzeti Park is károkat szenvedett, de azok mértéke egyelőre nem ismert.

 

Patan romokbanFotó: The Washington Post / Europress / Getty

Nepálban a szombati 7,9-es erősségű földrengésben a legfrissebb információk szerint 4485-en vesztették életüket, és több mint 8 ezren sérültek meg. A rengés epicentruma Katmandutól mintegy nyolcvan kilométerre északnyugatra, Lamjung közelében volt. A földrengés a Katmandu-völgyben rengeteg házat a földdel tett egyenlővé, a Himalájában pedig lavinákat indított el.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek