Betiltanák a sztriptízt a kínai temetéseken

Betiltanák a sztriptízt a kínai temetéseken

Az egyes kínai vidékeken elterjedt temetési sztriptíz, vagyis a gyászolók toborzását szolgáló vetkőzős táncok megszüntetését szeretné elérni a kínai Kulturális Minisztérium – írja az MTI.

A minisztérium két konkrét esetet is ismertető friss közleményében elítéli a Kínában amúgy is tiltott műfajt. Az északi Hopej tartományban és a keleti Csiangszuban megbüntették az "obszcén előadás" szervezőit és összesen kilenc vetkőzőjét. A Hantan városi műsorért felelős embert 15 napi elzárásra és 70 ezer jüan (3,1 millió forint) büntetésre ítélték.

Máig tartó hagyomány, hogy a halotti tor mellett kínai operaelőadással oldják a gyász hangulatát. A modern világban filmvetítésekkel egészültek ki a régi szokások. Az utóbbi időben pedig – a közösségi médiában megjelent felvételek tanúsága szerint – egyes helyeken forradalmasították a programot. A szerződtetett társulatok egyike-másika vezetőjük instrukciójára a színpadon hirtelen abbahagyja a zokogást, és ledobja ruháit.

Az élő erotikus jelentek gondolatát állítólag az szülte, hogy a gyászszertartások és a programok egyre érdektelenebbé váltak. A kínai hagyományok szerint azonban nagyon fontos, hogy mekkora a gyászolók serege, hányan jönnek össze az elhunyt búcsúztatására. Minél többen vannak, annál nagyobb lesz a szerencséje a túlvilágon.

A kínai központi televízió (CCTV) már csaknem tíz éve felhívta a figyelmet a jelenségre egy riportfilmjében, amikor egyetlen kelet-kínai városban körülbelül tucatnyi olyan különböző társulati hirdetést talált, amelyekben a búcsúztatási előadásokba vetkőzős számokat is beiktattak. A televízió akkor a "helyi kultúra súlyos szennyeződéseként" minősítette a trendet.

A minisztérium közleményében hangsúlyozta, a rendőrséggel együtt azon lesz, hogy az elterjedőben lévő divatnak gátat vessen.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek