X-akták Travelo: az ufók kedvenc desztinációi

Egy-egy általunk ajánlott úti célról vagy a hírekben szereplő földrajzi helyről néha kutatás közben derül ki, hogy paranormális tevékenység színhelyei. Csak a múlt hónapban két ilyenünk is volt, ezért most ahelyett, hogy megrögzött szkeptikusok módjára mindig csak racionális útiköltségszámításokkal és bizonyíthatóan létező látványosságokkal traktáljuk önöket, elhagyjuk a szokásos szálloda-gasztro-látnivalók háromszöget. A természetfeletti talányok turisztikai Bermuda-háromszögére azonban, ahová kalauzoljuk önöket, természetesen komoly biznisz épült.

Legutóbb a costa rica-i Turrialba tűzhányó kitöréséről szóló híradás kapcsán dobta fel a kereső a Costa Rica vulkánkráterei körüli élénk ufótevékenységre utaló linkeket, közvetlenül előtte pedig egy chilei csillagvizsgáló-hotelnek és környékének az ufóhívők számára is vonzó tulajdonságaira derült fény.

 

Motel reklámtáblája a Földönkívüli országút (Extraterrestial Highway) mellett, Nevada
Galéria: Ufódesztinációk
Fotó: Sacramento Bee / Europress / Getty

E kettő mellett azonban – sőt az önök által már bizonyára ismert roswell-i emlékhelyen és a nevadai Földönkívüli országúton kívül is – sok hely pályázik a világban a legufósabb terület (és persze turisztikai desztináció) címére. Felpattintjuk tehát a Travelo X-aktáit, hogy megnézzük, melyik jár legközelebb az igazsághoz, ami mint tudjuk, odaát van.

 

A Turrialba-vulkán Nemzeti Park és Costa Rica

 

Costa Rica az elmúlt évtizedben került az érdeklődés középpontjába – ami az ufókat illeti. A felvételeken, amelyek valósággal elárasztják a videómegosztókat, mókás apró gömböket látni, akik vagy amik szokatlan gyorsasággal váltanak irányt a nappali égbolton.

 

Turrialba-vulkán, Costa RicaFotó: Cristina Valencia / flickr

A vulkáni kráterek körüli vidám kompániát néha hosszas szemmeresztéssel sem lehet észrevenni a zajos felvételeken, épp ezért kedves, hogy a hozzáértők általában bekarikázzák nekünk őket. A világ legboldogabb országának vulkánjai mindenesetre enélkül is csodaizgalmasak, mindegyikhez tartozik egy-egy buja nemzeti park, fantasztikus növényekkel. Ne maradjanak le róluk se!

 

A chilei ufóösvény

 

Az andoki San Clementében és környékén 1995 óta gyűlnek a fák között eltűnő és folyóban úszó gömbökről szóló ufós sztorik. Bár több portál egybehangzóan állítja, hogy az emiatt kialakított és marketingelt 30 km hosszú ufóösvény a paranormális világ közepe, a Chilei Nemzeti Turisztikai Hivatal honlapján erről szinte egy szó sincs.

 

Elqui-völgy, ChileFotó: Pilar Diethelm / flickr

Ha mégis rákeresnénk, a következő két helyre böngésszünk: Altos de Lircay és El Enladrillado – utóbbi egy fennsík lapos inka kövekkel, ideális űrhajó-leszállópálya. Az ösvényt és a másik híres ufólátogatott helyet, az Elqui-völgyet is chilei módra, lóháton lehet bejárni, és végig bámulatos, infrastruktúrával jól kiépített a táj. A szervezők viszont semmilyen garanciát nem vállalnak ufóészlelésre az út során.

 

Warminster, Wiltshire, Anglia

 

A brit szigeteken eleve egy csomó földöntúli teremtmény lakik, gondoljunk csak a kilakoltatott tündérekre, a kísértetkastélyok állandóan visszatérő tulajdonosaira, vagy például Tilda Swintonra.

 

A Longleat House Warminsterben, kertjében nyílt a világ első Afrikán kívüli szafariparkja 1966-banFotó: Bernard Blanc / flickr

Semmi meglepő nincs tehát abban, hogy egy Stonehenge(!)-közeli városka a 60-as évek óta folyamatosan paranormális élményeknek van kitéve, legtöbb látogatója pedig az első erről megjelent újságcikk óta sem szűnő ufóhisztéria miatt látogat ide. Az észlelések szupergyors, narancssárga csészealjakról és furcsa hangokról szólnak az éjszaka közepén, de a leírás lazán véve egy kocsmai verekedéshez is passzolna.

 

Bonnybridge, Skócia

 

Az önkormányzat illetékesei 1993-ban az ügyben összehívott rendkívüli tanácskozáson az alkoholfogyasztást hozták ki a sűrűsödő ufóészlelések legvalószínűbb okának a térségben. Az úgynevezett Falkirk-háromszögben egy 1992-ben elhíresült eset után azonban egyre több lett a bejelentés, és egy ponton annyira eldurvult a helyzet, hogy már nem lehetett a túlvállalt szombat estékre fogni a problémát.

 

A Falkirk kerék különleges hajólift és turistalátványosság Bonnybridge közelébenFotó: Joe Dunckley / flickr

Billy Buchanan helyi képviselő írt a védelmi miniszternek, a miniszterelnöknek és még magának Erzsébet királynőnek is annak érdekében, hogy a brit hatóságok vizsgálják ki az évente körülbelül 300 esetet, de ezzel inkább csak az ufóturisták egyre nagyobb számban való jelenlétét érte el.

 

Mexikóváros

 

„Egy 1991-es napfogyatkozáskor minden egy kicsit furi lett Mexikóban, az emberek ufókat láttak jobbra, balra és középen" – írja a vicceskedő Radiotimes.com újságírója. „Végül a 90-es évek közepén valakinek sikerült egy elég jó házivideót készítenie egy a tiltott repülési zónában hasító ufóról. Később, 2005-ben pedig több ezren látták egyszerre a város fölött mozgó, száznál is több titokzatos fényt és egyéb objektumot."

 

Mexikóváros egy része légifelvételenFotó: Bloomberg / Europress / Getty

Állítólag a történelemben feljegyzett legnagyobb tömeges ufóészlelés olyan volt, mint egy földönkívüli légishow. Sokan együtt ufót nézni tehát: intergalaktikus fieszta! Nyilván előkerült utána a tequila.

 

Sedona, Arizona

 

A hatalmas kanyonjairól és jellegzetes vörös szikláiról ismert Sedonáról már írtunk a misztikus energiamezőket taglaló cikkünkben; ez a hely azonban az ufóhívők számára is különleges jeletőséggel bír.

 

A sedonai kanyonok és sziklák vonzzák a New Age-mozgalom híveit, és talán az ufókat is (Arizona)Fotó: Al HikesAZ / flickr

A new age-esek szerint az idegeneket vonzza az itteni speciális földsugárzás, így szívesen röpködnek errefelé.

 

Wycliffe Well, Ausztrália

 

A Wycliffe Well Holiday Park honlapján új jelentőséget nyerhet a „Contact us" (Kapcsolat) szekció, ha tényleg zöld emberkékkel szeretnénk találkozni. A rémes műanyagszobrok, ufós szuvenírek és egyéb sci-fi kellékek segíthetnek ufószpotter hangulatba kerülni a Stuart autóút e rövid szakaszán, amely a II. világháború óta büszkélkedik földönkívüli észlelésekkel.

 

Tábla köszönti az ufóturistákat az ausztrál ufóészlelések fővárosábanFotó: Tony Bowden / flickr

„Ha véletlenül mégsem sikerülne ufót látni, még mindig megnézheti Elvist!" – írják valahol, és egy másik plasztikfigurára gondolnak. Ennél azért izgalmasabb lehet megkeresni a környék olyan látványosságait, mint az Ördög golyói (Devil's Marbles) a környező bizarr formájú sziklaképződményekkel, és megismerni a hozzájuk tartozó őslakos legendákat különleges erejükről. Szóval ne engedjék eltéríteni magukat egykönnyen.

 Mindenesetre kíváncsian várjuk ufós történeteiket a nyaralásról. Hol történt önökkel első, második, harmadik, neadjisten negyedik típusú találkozás? Meséljék el, és mi azonnal nyitunk neki egy új aktát, szálláshelyekkel, gasztronómiával és az ufókon kívüli látványosságokkal kiegészítve.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek