Napfogyatkozás: van, aki tíz éve szobát foglalt Feröeren

Napfogyatkozás: van, aki tíz éve szobát foglalt Feröeren

A napfogyatkozás – némileg ellentmondásos szóképpel élve – gyakran irányítja rá a figyelmet a világ addig elhanyagolt, ismeretlen helyeire. Pontosan így járt a Feröer-szigetek is, ahová a holnap látható teljes napfogyatkozás megtekintéséért több ezren zarándokolnak mindenfelől.

Galéria: Feröer-szigetekFotó: Lutz Bongarts / Europress / Getty

A cnn.com cikke szerint szigetcsoport tiszta levegője miatt, és mivel az északi égbolt leglátványosabb csillagképei (Nagygöncöl, Kisgöncöl, Cassiopeia) itt teljes pompájukban ragyognak, régóta népszerű a csillagászat iránt érdeklődők körében. A napfogyatkozás azonban a rajongásnak már egy magasabb szintjét képviseli. A napfogyatkozás-szpotterek között olyan elszánt nevező is akad, aki tíz évre előre szobát foglalt magának a helyszínen, és előrelátása most bizonyára jelentős előnyhöz juttatja.

A fő sziget, Streymoy, ahol a világ legelképesztőbb elhelyezkedésű repterei épültek, és rajta Tóshavn, a világ legkisebb fővárosa, ahol összesen három lámpás kereszteződés található, mindössze 800 szállodai férőhelyet kínál. A 3000 főnyire saccolt, napfogyatkozás-turistákból és tévéstábokból álló tömeg elhelyezése érdekében állóhajókat telepítettek a kikötőkbe, a lakosságot pedig arra buzdították, hogy adjanak ki szobákat.

Az időjárás kiszámíthatatlansága azonban minden igyekezet ellenére keresztbe tehet a nagy napon, errefelé ugyanis teljesen normális, hogy míg az egyik helyen szikrázó a napsütés, pár méterrel odébb ömlik az eső. Jó idő esetén azonban a legteljesebb élményhez érdemes a szigetek legészakibb pontjain várakozni, itt néhány tizedmásodperccel tovább figyelhető az égi jelenség.

Galéria: Feröer-szigetekFotó: Dea / G. Sioen / Europress / Getty

A repülővel érkezők fura landolásra számíthatnak Feröeren: a Streymoy-sziget védelméről a II. világháború alatt angol egységek gondoskodtak, akik a németek szeme elől a leginkább rejtve építették meg a mai fő repteret. Így minden Feröeren leszálló pilótának külön vizsgát kell tennie az extrém körülmények között, hogy biztonságosan kormányozzák be a repülőgépet a sziklák közé. Az utasok figyelmét szerencsére eközben eltereli a sziklák lenyűgöző szépsége.

A teljes napfogyatkozást holnap, azaz március 20-án, helyi idő szerint 9 óra 41 perctől lehet majd megfigyelni a térségben.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek