Mindenkinek ingyen telek jár ezen a trópusi szigeten

Forró nyarak, tavasziasan hűvös telek és fantasztikus pálmafás strandok várják a csendes-óceáni Pitcairn-sziget látogatóit. Az idilli táj ellenére senki sem akar letelepedni a szigeten: idén összesen egy ember adta be kérvényét a vízumra, melyhez ingyen telek is jár.

A brit kolóniát a legendás hírű Bounty-lázadók leszármazottai népesítik be: Fletcher Christian és hét társa itt teremtett magának otthont, miután fellázadtak William Bligh kapitány ellen. A lázadók hat polinéziai férfit és tizenkét nőt is magukkal hoztak, amikor 1789-ben letelepedtek a szigeten. A sziget európai képviselője, Jacqui Christian is a lázadók leszármazottja, és mint a brit Daily Telegraphnak elmondta, hiába biztosít a kormány minden bevándorlónak ingyen telket, mindössze egyvalaki jelentkezett eddig.

Galéria: Pitcairn IslandsFotó: Wolfgang Kaehler / Europress / Getty

Az idilli természeti körülmények ellenére az élet nem kifejezetten rózsás a Pitcairn-szigeten: az egyetlen vegyesbolt mindössze heti három napot tart nyitva. Folyóvíz nincs, az áramot pedig generátorok szolgáltatják.

Míg a második világháború idején még mintegy 200 lakosa volt az alig 4,6 négyzetkilométeres szigetnek, a fokozatos elvándorlás mára 50 fősre apasztotta a kolóniát. "Sajnos nem tudunk semmiféle állást kínálni a bevándorlóknak" — nyilatkozta Christian — "Régebben bélyegárusításból tettek szert bevételre a lakosok, de sajnos a bélyeggyűjtés már nem olyan népszerű, mint annak idején." Ráadásul a hajójáratok száma is csökkent a sziget és a több mint 5500 kilométernyi távolságra levő Új-Zéland között.

A sziget lakóinak másik megélhetési forrása a turizmus lenne, a sziklás partok azonban lehetetlenné teszik a nagy hajók kikötését. A turistákat tradicionális helyi csónakokkal szállítják ki a partra — ha azt az időjárás lehetővé teszi.

Az elszigeteltség ellenére a sziget romantikus eredettörténetével és fantasztikus trópusi környezetével még akár vonzhatná is a telepeseket — 2004-ben azonban fény derült a helyi lakosok jó részét érintő pedofilbotrányra, melyet éveken át eltitkolt a zárt közösség. Az áldozatok és a bűnösök továbbra is együtt élnek a szigeten — utóbbiak házi őrizetben töltik büntetésüket.

Christian szerint mióta van áram és internet, a Pitcairn-sziget lakóinak elszigeteltsége sokat csökkent. "Nagyon különleges hely ez, és csodálatos a csillagos eget látni fényszennyezés nélkül. A tenger is olyan kék, mint sehol máshol."

Bevándorlóvízumra a sziget kormányportálján lehet jelentkezni — turistáknak 14 napnál rövidebb tartózkodás esetén nem szükséges vízum.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek