Meglopta a múzeumot az Ermitázs egyik dolgozója

Meglopta a múzeumot az Ermitázs egyik dolgozója

Több értékes 17-19. századból származó litográfiát, kéziratot és könyvet lopott el a szentpétervári Ermitázsból a múzeum egyik alkalmazottja - írja az MTI. Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat közlése szerint az orosz állami múzeum és képtár dolgozóját letartóztatták és akár hat év börtön is várhat rá.

Az Ermitázs könyvtárában januárban tartott ellenőrzéskor tűnt fel a személyzetnek, hogy értékes ereklyék hiányoznak a gyűjteményből. Ekkor kezdődött el az eltűnt tárgyak felkutatása, melynek eredményeképp a gyanúsítottnál, egy ismerősénél és antikváriusoknál több eltűnt tárgyat is megtaláltak.

Az Ermitázs a világ egyik legnagyobb és legjelentősebb múzeuma. Gyűjteménye, amelyet II. (Nagy) Katalin cárnő alapított, majd gazdagított, igazán vonzó a tolvajok számára: 2006-ban például több mint kétszáz ékszer tűnt el a múzeumból 3,9 millió euró (1,2 milliárd forint) értékben. Mint kiderült, az akkori tolvaj az egyik dolgozó házastársa volt. Négy évvel később, a műkincslopás nyomán lefolytatott átfogó vizsgálatban az orosz kulturális minisztérium kiderítette, hogy összesen mintegy 250 ezer tárgynak veszett nyoma oroszországi múzeumokban - melyeket vagy elloptak, vagy elkallódtak az idők során.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek