Dobja fel a Valentin-napot egy külföldi kiruccanással!

Ha arra vágyik, hogy az idei Valentin-nap igazán különleges legyen, de fél, hogy már túl késő lefoglalni egy külföldi utat, segítünk megtalálni a tökéletes megoldást! Olyan úti célokat mutatunk, amikre akár néhány nap alatt is fel tud készülni: bajor mesekastély, középkori lengyel romantika és olasz karnevál várja a szerelmesek hétvégéjén!

Kirándulás a világ egyik legszebb kastélyába

Léteznek olyan emblematikus helyek, amiket mindenki ismer a világon, bár sokan talán nem is tudják, hol keressék őket. Ilyen a világ egyik legvarázslatosabb kastélya, a Walt Disney filmekből ismert bajorországi Neuschwanstein is. Ez a kastély ihlette ugyanis a Disney logójában szereplő Hamupipőke kastélyt, később pedig Disneyland híres Csipkerózsika kastélyát is. Egy mesebeli kastélyba szervezett titkos randevúval biztosan nem fog mellélőni Valentin-napon!

Neuschwanstein télenFotó: Simon Schoeters / flickr

A kastély története még a 19. századba nyúlik vissza: az épületet II. Lajos bajor király építette Richard Wagner tiszteletére, s hogy a kastély minél jobban visszaadja a komponista iránt érzett csodálatát, a király egy színházi díszlettervezőt kért fel az épület terveinek elkészítésére. Ennek a történetnek állít emléket a kastély ma is használatos neve, ami Wagner Lohengrinje nyomán a Hattyú-lovagtól ered.

Neuschwanstein ma Németország egyik leglátogatottabb turistacélpontja, és az ország legtöbbet fényképezett épülete, annak ellenére, hogy a kastélyban tilos fényképezni. A különböző építészeti stílusokat ötvöző kastély legfőbb érdekessége, hogy - bár középkori hagyományok hívták életre-, számos modern berendezési tárgyat és technológiai megoldást rejt: reformer uralkodóként Lajos az épületet villannyal, fűtéssel, gőzmotorokkal, fejlett szellőzőrendszerrel, sőt, még angol vécével is felszereltette.

A meredek sziklafalra épült várkastély öt emeletén összesen háromszázhatvan szoba található, ám a király halálig ebből csupán tizennégyet sikerült befejezni. Nem ígérjük, hogy miután látták Neuschwansteint, ugyanúgy fel lesznek dobva az Ikea legújabb katalógusától, mint régen, de az élmény akkor is kihagyhatatlan. Ha csak egyetlen napra is, de próbálják ki, milyen lenne egy megelevenedett mesében élni, ha pedig rákapnának az ízére, akár az egész hétvégét felfűzhetik erre a tematikára, bejárva a többi környékbeli kastélyt is.

Időutazás a középkori romantikába

Krakkó Európa egyik leghangulatosabb városa, ráadásul mindössze hatórás autóútra fekszik Budapesttől - miért ne töltsük itt a Valentin-napot? Krakkó óvárosa nem kifejezetten nagy, így ha még más terveink is vannak a hétvégére, simán letudhatjuk a városnézést egy nap alatt, de van itt annyi látnivaló, hogy valószínűleg elcsábulunk, és itt töltjük az éjszakát is.

Krakkó belvárosaFotó: Monica Kelly / flickr

Krakkót a leggyorsabban bringára pattanva járhatjuk be, de több tematikus túra közül is választhatunk, amiket szervezetten, de akár egyénileg is végigjárhatunk. A Királyok útja talán a legátfogóbb útvonal mind közül, ennek mentén található ugyanis a város műemlékeinek nagy része.

Krakkó felett az égFotó: Ania Mendrek / flickr

A városnézést bármikor megszakíthatjuk, amikor csak kedvünk tartja, de erre a legideálisabb hely a Főtér, ahonnan egy kávé mellett ücsörögve alaposan szemügyre vehetjük a város szimbólumaként is ismert Posztócsarnok reneszánsz épületét és megvárhatjuk, amíg egészet üt az óra és a Mária templom tornyából előbukkan a kedves kis harsonás. A Királyi út végén, a Wawel-dombon pedig a város két legnagyobb nevezetessége, a Királyi Palota és a Waweli Székesegyház vár ránk, ahol részletesen megismerhetjük a város történelmét is, egészen százezer évvel ezelőttig visszautazva az időben.

A Wawel dombFotó: Ministry of Foreign Affairs of the Republic of Poland / flickr

Krakkóból hazafelé indulva, a várostól kb. tíz kilométerre találjuk Lengyelország legrégebbi sóbányáját, a ma már múzeumként üzemelő wieliczkai sóbányát. Bármilyen meglepőnek is tűnik, utunk legromantikusabb helyszínére érkeztünk, a mélyben ugyanis páratlan szépségű sószobrok, fényárban úszó föld alatti tavak és sókristály-csillárral díszített kápolnák varázsolnak egyedülálló hangulatot körénk. A bányát egyébként különleges atmoszférája miatt gyakran választják esküvői helyszínnek is, ezért biztosak lehetünk benne, hogy a tökéletes helyen járunk!

Hétvége a szerelmesek városában

Ha szeretné az egész hosszúhétvégét kettesben tölteni, kiszakadva a szürke hétköznapokból egy egészen más világba, irány Velence! Ez az út a klasszikus vonalat képviseli, hiszen Velencéről mindenkinek egyből a gondolákon turbékoló szerelmespárok jutnak eszébe, de ha szeretné megismerni a város másik arcát is, nem is utazhatna ide jobbkor, mint Valentin-napon, hiszen február 13-tól 15-ig tartják a híres Velencei Karnevál záróhétvégéjét.

Karneváli hangulat VelencébenFotó: Frank Kovalchek / flickr

Mivel Velencében mindig hatalmas tömeg van, erre a városra tényleg érdemes több napot szánnunk, hogy mindenhol legyen időnk a sorban állásra is. Rengeteg időt megspórolhatunk, ha vaporettóra szállunk, hiszen így nem kell átverekednünk magunkat a farsangi forgatagon valamelyik látványosság felé igyekezve. Szánjunk egy külön napot arra, hogy minden egyéb tervet félretéve mi is kivesszük a részünket a karneváli mulatságból, utána pedig még mindig jut időnk rendesen bejárni a várost.

A hajnali Szent Márk térFotó: Dennis Jarvis / flickr

A városnézős napunkat érdemes már korán reggel a Szent Márk téren kezdenünk, itt számíthatunk ugyanis a legnagyobb tumultusra napközben. Ha megnéztük a székesegyházat, látogassuk meg a Dózse-palota gazdag gyűjteményét is, ahová akár már előre is megválthatjuk a jegyünket, kikerülve a pénztárnál álló sorokat. Szerelmesek számára a Sóhajok Hídja a következő kötelező állomás, a legenda szerint ugyanis ha egy szerelmespár áthajózik a híd alatt, a szerelmük örökké tart majd.

Gondolázás napnyugtakorFotó: Sudharsan.Narayanan / flickr

Látogatásuk harmadik napján hajózzanak át Murano szigetére és ismerjék meg, hogyan készül a híres muranói üveg! (A sziget kiváló lelőhely lehet Valentin-napi ajándékok beszerzésére is.) Ha pedig szeretné tudni, milyen maskarával készüljön a karneválra, tavalyi összeállításunkat itt találja!

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek