Magyar versenyzők és rekord méretű sajttálak a lyoni gasztrokiállításon

Magyar versenyzők és rekord méretű sajttálak a lyoni gasztrokiállításon

Egy 1,7 kilométeres alagútban felállított óriásbüfével vette kezdetét a hétvégén az I. Nemzetközi Ízbiennálé a franciaországi Lyonban - adta hírül az MTI.

A szakkiállítást a francia külügyminiszter, Laurent Fabius nyitotta megFotó: Bruno Vigneron / Europress / Getty

Az ötnapos rendezvényt minden páratlan évben, "a gasztronómia Davosának" tartott SIRHA szakkiállítás keretében rendezik meg. A szombat esti megnyitón mintegy tízezer ember vett részt a gasztronómiai körúton Európa leghosszabb gyalogos alagútjában, ahol a közönség ingyen kóstolhatott többek között abból a kétezer liternyi levesből, amelyet a szakácslegendaként számon tartott Paul Bocuse, Lyon szülötte készített. Az alagútban megnyílt alkalmi éttermekben fiatal tehetségek állították össze menüiket: száz méteren keresztül halféleségeket lehetett kóstolni, a világ legnagyobb sajttálán pedig nyolcszáz fajta specialitás szerepelt. A biennálé keretében készül majd el a világ legnagyobb gyümölcssalátája is 5500 kiló gyümölcsből, de a legnagyobb (2100 literes) mojito és a legnagyobb (600 fős) pezsgőkóstoló rekordját is várhatóan megdöntik majd a rendezvényen.

A szakkiállításon rendezik meg szerdán a világ legszínvonalasabb szakácsversenye, a Bocuse d'Or döntőjét is, ahol öt kontinens huszonnégy séfje - köztük Magyarország színeiben Molnár Gábor- méri össze a tudását. Az expóra kétszázezer látogatót várnak és Magyarország önálló standdal van jelen, amelyen kiváló minőségű alapanyagok, borok, pezsgők, pálinkák és likőrök várják a nagyközönséget. A Bocuse d'Or VIP-zónájában pedig bemutatkoznak Magyarország legjobb éttermei és borai is. A szakácsversenyről és a magyar csapat felkészüléséről részletesen olvashat korábbi cikkünkben.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek