Milliók kíváncsiak a cseh kastélyokra

Milliók kíváncsiak a cseh kastélyokra

Mintegy 4,8 millió ember látogatta meg tavaly az állami kezelésben lévő csehországi várakat és kastélyokat. Ez az utóbbi évtized rekordja, és több mint félmillió fővel meghaladja a 2013-as eredményeket - írja az MTI.

A legnépszerűbb: Lednice kastélyFotó: Pudelek / Wikimedia Comm / Bundesarchiv

 

A leglátogatottabb műemlék a dél-morvaországi Lednice kastély volt, amelyet 376 559-en kerestek fel, ami 14,7 százalékkal több, mint 2013-ban. A második helyen szintén hagyományosan a dél-csehországi Cesky Krumlov kastélya (367 629 látogató), míg a harmadikon a Cesky Krumlovtól nem messze álló Hluboká nad Vltavou várkastély (263 629 látogató) áll.

A Prága közelében álló Karlstejn vára, amely arról nevezetes, hogy oda egykoron nők nem léphettek be, a negyedik 220 ezer látogatóval. Nagyon népszerű még a dél-morvaországi Kromeríz és a közép-csehországi Konopiste kastély is.

A műemlékvédő hivatal elemzése szerint a látogatottság növekedése elsősorban a különféle speciális programoknak köszönhető, ilyenek példáult az éjjeli vár- és kastélylátogatások, és a színes kulturális műsorok. A cseh műemlékvédő hivatal felügyelete alatt 103 állami vár és kastély működik. Ezek a téli időszakban - november elejétől március végéig - zárva vannak.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek