» Távol

Startol a Fények Éve: úti tippek 2015-re

| | Nem érkezett még hozzászólás
Idén a nagyvilágban a lámpáké, tűzijátékoké és a fényfestésé lesz a főszerep – na meg a vizuális ingerekre ellenállhatatlanul beinduló örömködésé. Úti tippek Lyontól Pilsenen át Tajvanig a Fények Évének jegyében.

2015-öt az ENSZ közgyűlése a talajok és a fény évének választotta, ebből a kettőből pedig szívünk szerint mi most a fényre szeretnénk koncentrálni (noha egyáltalán nem becsüljük alá a talaj fontosságát, sőt valószínűleg mi lennénk legjobban meglepve, mennyi érdekességet tartogat egy burgonya- vagy gabonaevent, vagy egy nemzetközi talajszakértői verseny Gödöllőn).

Csakhogy miközben a Fények Nemzetközi Évének hivatalos honlapja nagy lelkesedéssel promotál már több éve működő fényfesztiválokat szerte a világban, és minket is belelkesít a dolog, a milánói világkiállítás fókuszában a jövő élelmiszer-termelése áll. Ráadásul azt állítják, az ételhez való viszonyunk soha nem lesz már a régi. Hogy is volt ez a krumplikkal?

A világkiállítás mellett ismét lesz Velencei Biennálé, és a kortárs képzőművészet legrangosabb eseménye szintén a jövővel kapcsolatos aggodalmakra koncentrál. Az idei téma, A világ jövője (All the World's Futures) azonban biztosan nem csak sötét gondolatok felé tereli majd a közönséget – a biennálé szokásos frissessége, élvonalbeli művészeket kínáló, színes programja májustól novemberig világviszonylatban a legtutibb kult-tipp.

Ismerve az apropót, a fénnyel kapcsolatos éves fesztiválok közül semmiképp sem hagynánk ki a Fények Ünnepét Lyonban. Ám mivel a 2014-es kiadás még csak nemrégiben ért véget, ne szaladjunk ennyire előre. A már említett Fény Nemzetközi Éve honlap részletes, folyamatosan bővülő listán hozza a várható legfényesebb eseményeket, köztük az Illuminate Bath-szal (Anglia, január), a Tajvani Lámpás Fesztivállal (március) és a prágai Signal Festivallal (október). Ezeken a rendezvényeken a lámpáké, tűzijátékoké, és a tudomány és a művészetek határmezsgyéjén születő fényfestésé lesz a főszerep – na meg a vizuális ingerekre ellenállhatatlanul beinduló örömködésé.

A mediterrán diéta, vagy más táplálkozási tradíciók helyett és mellett több szó is esik majd Milánóban a fenntarthatóságról és a tudatos fogyasztásról. A világkiállítás programja "A világ élelmezése, energia az élethez" címmel az egészség és a Föld erőforrásainak gondos felhasználása körül forog majd. Azt nem tudjuk, hogy a több hazai fórumokon felzúdulást keltő magyar pavilon végül mennyire áll majd harmóniában a természettel (az öko-építészeti megoldások is a koncepció részei) – de bőven lesz mit bejárni és megnézni ezen kívül is.

Az egymillió négyzetméteren elterülő, római kori várost idéző kiállítási területen interaktív installációk, rizsföld, biodiverzitás-park, jövőbeli szupermarket, kényelmes és minőségi ételeket kínáló éttermek, érzéki élmények és természetesen bámulatos építészeti és tájépítészeti megoldások várhatók.

Európa kulturális fővárosa lesz idén a cseh Pilsen, ahol hogy, hogy nem, fényekben és fenntarthatósági projektekben sem lesz hiány. A top prágai Signal Fesztivál művészei itt is besegítenek, és februárban látványos fényinstallációkkal segítenek átvészelni a tél utolsó napjait.

Az év zászlóshajó projektjei között lesz ötvenestés újcirkuszi szezon, bábművészeti és animációs kiállítások Jiří Trnka alkotásaival, mobilapplikációs történelmi séta, és barokk fesztivál. A városban hagyományos téma az ipari épületek kulturális központokká formálása (kultúra a sörfőzdében, papírgyárban stb.), aminek a kulturális fővárosi státusz hatalmas lendületet adott (lásd DEPO 2015, Pap-rna, Světovar), így érdemes lesz megnézni, mire is jutottak ezzel.

És miután annyit emlegettük a fény, a talaj, az élelmezés és a fenntartható kultúra, sőt a desztinációk összefüggéseit, zárásként tényleg nem jöhetne kapóra jobb egy teljes napfogyatkozásnál, amely 2015. március 20-án lesz látható a turisztikailag szinte érintetlen Feröer-szigetek fölött.

2015-ben is menjenek, lássanak, győzzék (fenntartható) energiával!

Újabb cikkünk ebben a témában:

Megnyitották a Fény Évének hazai programsorozatát - 2015.02.19.
Magyarország is színes rendezvényekkel vesz részt a Fény Nemzetközi Évének nemzetközi programsorozatában.
Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Travelo - Leggyakoribb keresések

Szóljon hozzá!

Most ajánljuk

Akciós wellness Foglalj szállást Mórahalmon, és vásárold meg fürdőjegyed mindössze 500 Ft-ért!

cobranco élménybeszámolót írt
Lagunák között (Görögország)
2 napja
cobranco új galériát hozott létre
Lagunák között (Görögország)
2 napja
Anziano élménybeszámolót írt
Róma - ROMINA ROOMS Guest House
8 napja
trebla új galériát hozott létre
kína
12 napja

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.