» Távol

Tűzijáték harminc fokban, pálmák alatt

| | Nem érkezett még hozzászólás
Szívesen szilveszterezne külföldön? Összegyűjtöttük kedvenc helyeinket: Londonban felhőkarcoló tetejéről nézheti a tűzijátékot, Sydneyben harminc fokban érkezik az újév, a Copacabanán fehér ruhában ugrálhatja át a hullámokat. Piromániásoknak Thaiföldet javasoljuk, ahol a közértben lehet gigantikus rakétákat vásárolni, hogy aztán a tengerpartról lőjük ki őket a pálmafák fölé.

1. London — Temze-part

Ha szerencsénk van az időjárással, Londonban egészen kellemes tűzijátékot nézni: ha nem jön épp egy néhány napos sarkvidéki fuvallat, akkor száraz, fagypont feletti időben szemlélhetjük a színes robbanásokat. Tavaly mondjuk pont szakadt az eső, de legyünk optimisták.

A nagy változás tavalyhoz képest azonban nem is az időjárás, hanem hogy idén belépőjegyes lett a tűzijáték: csak az léphet be a megtekintésére fenntartott területre, akinek van online 10 fontért vásárolt jegye, ezek a jegyek pedig már elfogytak. Egyébként azért vezették be a jegykényszert, mert a mentők tavaly már aggódtak az óriási tömeg miatt. Boris Johnson, London polgármestere mindenkinek azt javasolta, nézze meleg szobából, tévében a tűzijátékot. Ha mégis a helyszínen szeretnénk lenni, a Southbank Centre vagy a városháza szilveszteri bulijára még kaphatunk jegyet - mindkettőből remek kilátás esik a látványosságra. Amennyiben a költségvetés engedi, befizethetünk egy hajókázásra is a Temzén, vagy foglalhatunk asztalt valamelyik felhőkarcoló tetején levő étterembe, ahonnét szintén kiváló a panoráma.

2. New York — Times Square

New York állam fővárosában már délután elfoglalják a Times Square legjobb helyeit a szilveszterező tömegek. A térre ezen a napon csak a 6. és a 8. sugárút felől lehet belépni, a tömeget a rendőrség próbálja kordában — és kordonok között — tartani. Jó tudni, hogy nincsenek itt nyilvános vécék, és tilos a köztéri alkoholfogyasztás is — legjobban talán akkor járunk, ha belépőt váltunk a tér valamelyik éttermének szilveszteri bulijára. A szilveszteri kristálygömböt nagyjából délután hatkor húzzák fel a 23 méteres zászlórúd tetejére, ahonnét 23:59-kor zuhan majd alá, így jelezve az ünneplőknek az újév beköszöntét.

Ekkor kezdődik a tűzijáték, illetve több mint egy tonna konfettit szórnak le a tömegbe. Az elmúlt évek során átlagosan egymillióan gyűltek össze a Times Square-en és környékén szilveszter éjszakáján, így ne számítsunk visszafogott ünneplésre.

3. Thaiföld — Full Moon parti

Amennyiben pálmafák alatt töltenénk a szilvesztert, Thaiföld ideális helyszín erre. A hátizsákos utazók Koh Phangan szigetére esküsznek, ahol minden hónapban többezren buliznak a tengerparton a teliholdkor megrendezett Full Moon partikon. Idén a szilveszterhez legközelebbi telihold január 4-ére esik, így pár napon belül kétszer is rophatjuk a lágy ívű, finom homokos Haad Rin öblében népszerű külföldi és thai DJ-k zenéjére. Tűzijátékokat a helyi vegyesboltban tudunk vásárolni, mini rakétától egészen az ötkilós bombákig. Amennyiben nem akarjuk napfelkeltéig a tuctuct hallgatni, érdemes a sziget ellenkező végén szállást keresni, és taxival menni a partira — taxi alatt persze egy terepjárót értsünk, amelynek platójára padokat szereltek az utazóknak.

4. Brazília — Copacabana

A Thaiföldön őrjöngő európai fiataloknál kicsit spirituálisabban búcsúztatják az óévet a brazilok a riói Copacabanán. Szilveszterre fehér ruhába öltöznek, mert úgy tartják, ez szerencsét hoz az újévben. Azok pedig, akik hisznek Iemanjában, a tenger istennőjében, áldozatul gyertyákat gyújtanak neki a tengerparton, vagy virágokat dobnak a vízbe. Miután végignézték az öböl feletti éjféli tűzijátékot, sokan odaszaladnak, ahol a hullámok találkoznak a homokkal, hogy egymás után hét apró hullámot is átugorjanak — minden ugrás közben gondoljunk egy újévi kívánságra, és még az is lehet, hogy teljesül. Ha a strandon szilveszterezünk, vigyünk egy kendőt vagy törölközőt, hogy legyen mire ülnünk, a pezsgősüveget viszont hagyjuk otthon — üveget ezen az estén tilos a strandra vinni, így a drágán vásárolt pezsgőnket szinte biztosan elkobozzák. Helyette ihatunk dobozos sört. Mivel óriási tömeg van, érdemes megbeszélni egy találkahelyet a többiekkel, felhívni egymást ugyanis szinte lehetetlen a mobilhálózat túlterheltsége miatt. A tűzijáték utáni afterpartyt általában az Ipanema strandon tartják.

5. Ausztrália — Sydney

Nyári melegben szilveszterezhetünk Sydneyben is, ahol a kikötő ikonikus épületei, az operaház és a kikötői híd felett robbannak a tűzijáték rakétái. Itt egyetlen éjszaka alatt két tűzijátékot is végignézhetünk: este kilenckor tartják a családi verziót, éjfélkor pedig az igazi szilveszterit. A rakéták mellett külön látványosságot jelentenek a kikötői hídra szerelt színes fények, melyekkel különböző figurákat, üzeneteket jelenítenek meg a visszaszámlálás illetve a tűzijátékok során. Idén először a #SydNYE hashtaggel ellátott tweeteket is kivetítik a híd tartóoszlopaira. A kikötőben átlagosan másfél millióan nézik végig a látványosságot, világszerte a tévéképernyőkön pedig mintegy egymilliárdan. Ha a helyszínen nézzük végig a tűzijátékot, vigyünk magunkkal kisrádiót, hogy bárhol halljuk a látványossághoz koreografált zenét!

Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Travelo - Leggyakoribb keresések

Szóljon hozzá!

Most ajánljuk

szalay3 új galériát hozott létre
Szlovákia, Stará Ľubovňa (Ólubló), SzG3
18 órája
szalay3 új galériát hozott létre
Szlovákia, Levoca (Lőcse), SzG3
18 órája
cobranco élménybeszámolót írt
"Haramiák földjén" (Déli-Kárpátok)
2 napja
rallymax élménybeszámolót írt
Alpokon át 11. nap
3 napja

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.