Mozart-golyó csak egy van! A világ egyik legismertebb bonbonjának eredete

A Mozart-golyó hozzá tartozik egy salzburgi kirándulás lekerekítéséhez, hiszen ez a város a bölcsője a világot meghódító, több rétegű finomságnak. De sajnos, mint a legtöbb híres-neves terméknek, ennek is vannak gyenge utánzatai. És ha nem tudjuk, mit is keresünk pontosan, könnyen ráfázhatunk. Hogyan született a Mozart-golyó, és melyik az eredeti? Most megnézzük.

A salzburgiak a tizenkilencedik század derkán, a százéves Mozart-évforduló ünneplésekor ismerték fel először az üzleti lehetőséget a Mozart, mint márkanév használatában. Többeknek is eszébe jutott, hogy fogyasztási cikket vagy élelmiszert nevezzenek el a nagy zeneszerzőről, a város híres fiáról: az évszázad közepe táján csokoládés Mozart-torta került forgalomba, 1911-ben pedig a „Mozart-krémet", mint „egész Salzburg legjobb cipőkrémét" kínálta a Hladik cég getreidegassei boltjában.

A Fürst féle Mozart-golyó, melynek hatalmas rajongótábora van világszerteForrás: Cafe Konditorei Fürst / Facebook.com

1890-ben történt, hogy a hat évvel korábban Salzburgba települt cukrászmester, Paul Fürst kidolgozta egy praliné receptjét, melyet kezdetben Mozart-bonbonnak, majd Mozart-golyónak nevezett, tisztelgésképpen a salzburgi zeneszerző előtt, akinek népszerűsége akkoriban még nem volt a maihoz fogható. Röviddel 1900 után a salzburgi Schatz cukrászda gyártotta bonbon viselte első ízben a „Mozart-golyó" nevet.

Paul Fürst az 1905-ös Párizsi Világkiállításon is bemutatta a Mozart-golyót, ahol aranyéremmel díjazták a terméket. Ekkortájt azonban már más salzburgi cukrászdák is másolták a Mozart-golyót - Paul Fürst ugyanis elmulasztotta a termék és a csomagolás szabadalmaztatását. Az édességipar már az első világháború előtt megkezdte a nagybani előállítást is. A második világháború után milliós méreteket öltött a gyártás, jelentősen hozzájárulva ezzel a termék világhírének megalapozásához. 

A nagybani gyártás elsősorban az osztrák Grödig településen működő Schokolade Salzburg cég nevéhez fűződött, ami sajnos a Covid-járvány miatti korlátozások áldozata lett, és 2021-ben csődöt jelentett.

Salzburgban azonban már korábban is jogi vita robbant ki a Mozart-golyót előállító cukrászdák között. Ez a nézeteltérés ausztriai szintű versengéssé nőtte ki magát, sőt osztrák-bajor gazdasági háborúskodássá. Sosem a recept volt a vita tárgya, hanem az egyedüli forgalmazás és az export joga, a csomagolás jellege és színe, valamint a „Mozart-golyó" elnevezés, illetve a „valódi", az „eredeti" és a „salzburgi" jelzők használatának joga.

Forrás: Cafe Konditorei Fürst / Facebook.com
Mitől olyan nagy szám a Mozart-golyó?
Elsősorban azért, mert gömbölyű formájában és cukrászati szaktudást követelő koncentrikus felépítésében nagy újdonságot jelentett feltalálásakor. És hogy hogyan készül? Zöld pisztáciából készült marcipánt burkolnak finom nugátba, majd fapálcika segítségével sötét csokoládémasszába mártják. A pálcikákat ezután táblácskákba szúrják és csak a csokoládémassza megkötése után távolítják el. A pálcika nyomát sűrű csokoládéval tüntetik el.

Végül Norbert Fürst, a feltaláló dédunokája diadalmaskodott. 1996-ban harmadfokon pernyertes lett a pár utcával arrébb lévő Braun cukrászdával szemben, és azóta ő az egyetlen gyártó, aki "Eredeti salzburgi Mozart-golyó" (Echte Salzburger Mozartkugeln) néven jogosult forgalmazni a termékét.

De ettől még gyártja a golyókat a saját receptje alapján a Braun, ahogy a Josef Holzermayr cukrászda és a Habakuk kávézó is, Bécsben pedig a Victor Schmidt, a Hofbauer és a Heindl cukrászdák. A legtöbb golyó a bajor Reber cég Bad Reichenhallban található gyárából kerül ki, de a Mirabell márka ezüst-piros korongja is a piacon van.

Fehér csokoládéba mártott Constaze Mozart-golyó a Rebe márkátólForrás: ©Lydia Gorges / Reber Spezialitäten / FB

Norbert Fürst felfogása szerint „az Eredeti salzburgi Mozart-golyó nem szuvenír, hanem bonbon, melyet nem szabadna arra alkalmatlan és napsütötte standokon árusítani." Ha egyetértesz a feltaláló dédunokájával, keresd az eredetiségre vonatkozó feliratot, így garantáltan nem fogsz ócska utánzatokba belefutni.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek