Izgalmas lelet került elő Luxorban

Izgalmas lelet került elő Luxorban

Egy ókori egyiptomi királyné, az Ámon felesége rangját viselő Karomama sírját tárta fel egy egyiptomi-francia régészcsapat a luxori Ramesszeumnál, II. Ramszesz fáraó halotti templománál folytatott ásatások során - írja az egyiptomi régiségügyi minisztériumra hivatkozva az MTI.

Maga a sírhely egy öt méter mély verem, amelyről azt feltételezik a régészek, hogy egy Ámon főisten feleségének tartott királyné sírja. Erre a feltevésre az ad okot, hogy húsz, Karomama nevét viselő usébti - az ókori egyiptomi hitben az elhunytat a túlvilágon helyettesítő szolgaszobor - maradványát fedeztek fel a temetkezési kamrában.

A minisztérium egyik vezető beosztású munkatársa, Jusszef Kalifa szerint a több mint 3000 éves sírhely felfedezés hatalmas történelmi jelentőséggel bír, mivel a Karomamához kötődő leletek ritkasága miatt csak igen keveset tudni erről a fontos ókori figuráról. Eddig mindössze 12 usébti volt köthető a nevéhez, valamint kanopuszedények és egy bronzszobor, amely a Louvre-ban látható.

A régészcsapat jelenleg azt próbálja kideríteni, hogy melyik uralkodó felesége volt Karomama, mivel Ámon isteni feleségének címét csak királynék kaphatták meg.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek