5 képeslapszépségű autós útvonal Európában

Bámulatos útvonalak Balaton-felvidéktől Provence-on át a holland tulipánmezőkig. Öt útszakasz, ahol még az is fülig érő szájjal vezet végig, akinek amúgy eszébe se jutna a szabadsága alatt volán mögé ülni.

Van, aki örül, hogy a nyaralás idejére végre otthon hagyhatja az autóját, más kocsival útnak indulva érzi magát leginkább elemében. Az alábbi öt útvonalat viszont autókhoz fűződő érzelmektől függetlenül mindenki garantáltan imádni fogja. Bemutatjuk Európa legszebb autós útvonalait.

 

Balaton-felvidék, Magyarország

 

Hazánk legszebb útvonalán akár húsz perc alatt is végigautózhatunk, de kár volna elsietni. A Tapolcától Zánkáig tartó 22 kilométeres Fő út dimbes-dombos tájon át, takaros falvak, pincék, szőlők, illatos, vadvirágos rétek mellett halad, néhol a Balaton is felbukkan. A mediterrán hangulatú táj Provence legszebb pillanatait idézi, büszkék lehetünk rá, hogy ilyet is találni itthon.

 

Balaton-felvidékFotó: boszildi / Indafotó

Ha erre járnak, Káptalantótiban a legendás termelői piacra érdemes beugrani, Szentbékkállán pedig az ingóköveket érdemes megnézni, melyekre fel is lehet mászni, ha nem vagyunk szívbajosak. Megszállni Köveskálon érdemes, bővebben itt és itt írtunk a környékről és a szálláshelyekről.

 

Provence, Franciaország

 

Nem éri be a mini-Provence látványával, hanem az igazira vágyik? Ide kattintva egy szép, összesen 360 kilométeres útvonalat talál a híres francia táj legjavával. A meseszép körút a pápák egykori székhelyéről Avignonból indul, érinti Isle-sur-la-Sorgue-t, Roussillont, Moustiers-Ste-Marie-t, majd Les Baux-de-Provence-on át tér vissza Avignonba.

 

Provence, FranciaországFotó: Piero Maria Bianchi / Europress / Getty

Az útvonal termelői piacoktól, antik üzletektől, parfümériákról és hangulatos bisztróktól hemzsegő kisvárosokat éppúgy érint, mint elképesztő levendulamezőkön, olíva ültetvényeken és szőlőskerteken át kanyargó csodás útszakaszokat. Tavasszal, nyáron és ősszel is érdemes a környékre ellátogatni, mindig más és más arcát mutatja a táj. Ha a virító levendulamezők látványára kíváncsi, június és augusztus között jöjjön, ha tarka levelekre és olívaszüretre vágyik, október-november környékén.

 

Amalfi-part, Olaszország

 

Virágok és szőlőültetvények helyett a végtelen tenger és a hajmeresztő szerpentinutak vonzzák? Irány az Amalfi-part Olaszországban! Bár a mediterrán ország fantasztikusabbnál fantasztikusabb tájakkal büszkélkedik, mégis ezt a meredek partszakaszt tartják a legszebbnek pasztellszín városkái, teraszos kertjei és az elképesztő panorámája miatt. 1997-ben az Amalfi-partot az UNESCO világörökségi listájára is felvették a mediterrán táj kiemelkedő kulturális és természeti értékei miatt.

 

Sorrento, OlaszországFotó: Franco Origlia / Europress / Getty

Az itt vezető legnépszerűbb útvonal Sorrentótól Salernóig tart, és jó tudni, hogy nem csak a kilátás lesz izgalmas, de a kanyargós, szűk szerpentinek, és a meglehetősen sajátságos vezetési stílussal bíró olasz sofőrök is adnak majd egy adneralinlöketet. Érdemes elő- vagy utószezonban érkezni, májusban, illetve szeptember közepétől októberig a legjobb a klíma és ilyenkor kevesebb autósra, de ami még fontosabb: kevesebb turistabuszra számíthatunk. Látnivalók és pontos útvonal itt.

Út közben, biztonságban
Az utasbiztosítás nélkülözhetetlen útitárs. Azért ajánlott megkötni elindulás előtt, hogy családtagjaink és önmagunk számára is biztosítsuk azt a nyugalmat, ami egy váratlan esemény következtében felmerülő egészségügyi ellátás, vagy csomag elvesztés anyagi terhének megtérítését is jelenti egy külföldi út során. (x)

 

Holland virágút

A végeláthatatlan, tarka holland tulipánföldek pont olyanok, mint a sarki fény, vagy a Transzszibériai expressz: a legtöbb ember szeretné élete során egyszer a saját szemével látni őket. Ennek köszönheti népszerűségét a Haarlemtől Leidenig tartó, híres holland virágmezőkkel szegélyezett 40 kilométeres virágút. Január végén a krókuszok bújnak elő, őket a nárciszok és jácintok követik. Május elején már az íriszek és a tulipánok is virítanak, majd a dáliák és az illatos liliomok zárják a sort. Az út mentén virágárusok állítják fel pultjaikat, ha esetleg ihletet kapnánk a látványtól.

 

Hollandia és a híres tulipánmezőkFotó: Education Images / Europress / Getty

A csodás virágmezők és gondozott kertek mellett haladó út mindkét végpontja egy-egy elegáns város Amszterdamot idéző klasszikus kis kanálisokkal. A virágutat legjobb április közepén célba venni, ekkor ígérkezik a legjobb esély a legszebb látványra. Hétköznapokon jóval kisebb a forgalom mint a hétvégéken. És még egy hasznos tudnivaló: az útvonal nagyon népszerű a kerékpáros turisták körében, vigyázzanak rájuk!

 

Nockalmstrasse, Ausztria

 

Végezetül az alpesi tájak szerelmeseinek Ausztriában, Karintia tartományban található 35 kilométeres panorámaútvonalat, a Nockalmstrassét ajánljuk. Az út Innerkremst és Ebene Reichenaut köti össze, a szemfülesek út közben akár mormotát is láthatnak.

 

Ausztria, AlpokFotó: Sean Gallup / Europress / Getty

De nemcsak emiatt lesz a családok kedvence ez az útszakasz: „az út mindkét feljáratánál a pénztárban ingyenesen kapható a gyerekek számára egy füzet, amely leírást tartalmaz a játszóterekről és a Nockberg állat- és növényvilágáról. A Nockalmstrassén barátságos hütték, állatsimogatók, játszóterek, kilátóteraszok és kiállítások várják a látogatókat. A Glockenhütte felett áll a Wunschglocke, egy fakerítéssel körbevett kis harangláb szentszoborral. A hagyomány szerint, ha a harangot megkongatjuk, kívánságunk teljesülni fog" - írja a Hetedhétország. Az utat télire lezárják, május elejétől októberig látogatható, az útdíj 2014-ben 16,50 euró volt. További információ az út honlapján.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek