Kipróbáltuk, mit tud a családok kedvenc élményfürdője az osztrák-magyar határon

Gyerekek számára addiktív aquapark, izgalmas segwaytúra, rémregényekhez ideális háttérként szolgáló vár: Burgenlandban az egész család jól fogja magát érezni. Három tipp az osztrák-magyar határ mentén.

A téli Fertő-tó felderítése után újabb határterület programlehetőségeit térképeztük fel: segwayeztünk szőlőtőkék között, golfoztunk az osztrák-magyar határon, lovagi kiképzést kaptunk a hátborzongató hangulatú lékai várban, végül nagyot csobbantunk a családok kedvenc fürdőjébe, a lutzmannsburgi (locsmándi) Sonnenthermébe. Három gyerekbarát tipp Burgenlandból.

1. Egy nap Sunny Bunny birodalmában

Ismerőseink körében több fanatikus rajongója is akad az osztrák-magyar határon épült fürdőkomplexumnak, a Sonnenthermének. A gyerekek a csúszdákért vannak oda, a felnőttek a szaunavilágról beszélnek szuperlatívuszokban. Kíváncsiak voltunk, mitől olyan különleges ez a fürdő.

Pár itt eltöltött óra után végül arra jutottunk, hogy valószínűleg specializáltsága miatt gyűjtött magának ennyi rajongót a hely: a fürdőrészleg csak és kizárólag a gyerekeknek szól, a szaunák környékén viszont szigorúan csak a felnőtteké a terep.

Galéria: Burgenland gyerekprogramokAndi Bruckner / Sonnentherme

 A legkisebbeket és szüleiket idilli babamedence, illetve közvetlenül mellette bensőséges hangulatú babaetető helyiség, a nagyobb gyerekeket megannyi élményelem és csúszda várja, hogy kiőrjöngjék magukat. Az egész hely gyakorlatilag egy hatalmas vízi játszótér, ahol egy percig sem unatkoznak a gyerekek. Ezzel szemben a szaunavilág maga a béke szigete, ahová gyerekeknek tilos a bemenet, síri csend van, és minden a zavartalan pihenésről szól, például egy dizájnos kandalló mellett relaxálva.

A fentiek miatt azoknak az egyedül utazó felnőtteknek, akik nem csak szaunázni, de strandolni is szeretnének, nem ajánlanánk nyugodt szívvel a Sonnenthermét, mert ez tényleg a gyerekek birodalma. Családoknak viszont mindenképp érdemes ellátogatni ide, és megismerkedni Sunny Bunnyval és barátnőjével, Pinky Bunnyval (ők a fürdő kabalaállatai, és a gyerekek rendszerint meg vannak értük őrülve).

2. Segway- (vagy hajtány-) túra Deutschkreuzban

Nagyobb gyerekekkel emlékezetes családi program lehet a közös segwaytúra a szőlőtőkék között. Pláne, ha még egyikőnk sem próbálta korábban ezt a futurisztikus közlekedési eszközt, így együtt nevethetünk a kezdeti szerencsétlenkedéseinken. A remegő lábú fázis egyébként meglepően rövid ideig tart, az ember pár perc alatt ráérez a testsúly-áthelyezés csínjára-bínjára. Nekünk egyedül a leszállással gyűlt meg a bajunk, de ez a probléma könnyen orvosolható azzal, ha valaki segít egyenesben tartani a járgányt, amíg mi gyorsan lelépünk róla.

Galéria: Burgenland gyerekprogramokSonnenland Draisinentour GMBH

 Mi a Sonnenthermétől 20 kilométerre található Deutschkreuzban (Sopronkeresztúr) festői környezetben próbáltuk ki a segwayezést, és valóban remek programnak bizonyult két fürdőzés között. Egyedül arra érdemes odafigyelni, hogy az őszi-téli nagy hidegben rendesen öltözzünk fel a túrához: a kütyün állva jobban süvít a szél, mintha csak simán sétálgatnánk. Kesztyű, sál és sapka kötelező, ez utóbbiból ráadásul érdemes olyat vinni, ami kényelmesen befér a bukósisak alá.

A minket vendégül látó cég másik specialitása a hajtánytúra, egy kifejezetetten erre a célra épített vasútvonalon. Mi ezt most sajnos nem próbáltuk ki, de kisebb gyerekekkel lehet hogy érdemesebb inkább egy ilyenre benevezni, valószínűleg kevesebb önállóságra van szükség a hajtányon ücsörgéshez míg apa és anya teker, mint a segway önálló irányításához.

3. Lovagi torna és denevérles a lékai várban

Rémregényekre fogékony gyerekek és felnőttek nagy kedvence lesz a szintén két fürdés közé remekül beiktatható program, a lékai vár meglátogatása. A templomos lovagok egykori várát nyaranta Közép-Európa legnagyobb csonkafülű denevérpopulációja lakja - ez már önmagában garantálja a misztikus hangulatot.

Galéria: Burgenland gyerekprogramokmimi / Travelo

 És ez a hangulat csak tovább fokozódik, amikor az ódon épületet bejárva hol titokzatos templomos szentélyben, hol nyikorgó csigalépcsőn megközelíthető, egykor paplakként szolgáló toronyszobában találjuk magunkat. Ráadásul a legenda szerint a vár kútja Báthory Erzsébet csontjait rejti.

A vár üzemeltetői jó érzékkel rá is játszanak a baljós hangulatra: Drakula színházat szerveznek, a várudvaron pedig középkori lovagi tornán vehetünk részt. Bár ezek a programok inkább a felnőtteknek szólnak, a gyerekek se fognak unatkozni: külön nekik szóló idegenvezetést is lehet válaszatni magyar nyelven, és van egy interaktív denevérkiállítás is a kastély legfelső szintjén.

Szállástippek
A Sonnentherme több hotellel is összeköttetésben áll egy föld alatti folyosórendszer által. Mi ezek közül kettőben jártunk, a Sonnenparkban és a Vier Jahreszeitenben.
A modern Sonnenparkot egészen kicsi gyerekekkel érkezőknek ajánlanánk, ide tényleg semmit nem kell magunkkal hozni: a szálloda a bio bébiételtől az úszópelenkán át a babafigyelőig mindent biztosít. Ami pedig különösen szimpatikussá teszi a helyet, hogy bár a kisgyerekek vannak a középpontban, a szüleikről sem feledkeznek meg. A szálloda dizájnos, az étel- és italválaszték kifinomult. Különösen a szálloda séfjének desszertvariációit és a ház vörösborát imádtuk.
A Vier Jahreszeiten egy régebbi vágású szálloda, ide a nagyobb gyerekekkel érkezőket, vagy a szaunázni, golfozni vágyó felnőtteket irányítanánk inkább. A szálloda alatt egy remek vinotéka is található, ahol termelői árakon vásárolhatunk kiváló környékbeli borokat.
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek