Látogatóközpontot kapott Erdély egyik legnépszerűbb műemléke

Egy turisztikai fejlesztési program keretében elkészült a romániai Ákos község református temploma mellett felépített látogatóközpont.

A látogatóközpontot Erdély egyik legpatinásabb és leglátogatottabb középkori műemlékének számító, eredeti állapotát legjobban őrző románkori templom bejáratánál, egy sokáig üresen álló több mint 100 éves magtárépületben rendezték be. A templom története a központ kiállítótérében követhető végig, az itt elhelyezett tárlókban kegytárgyak láthatók, az idelátogató turisták tájékozódását információs pult segíti - közölte a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Területfejlesztési és Környezetgazdálkodási Ügynökség az MTI-vel.

h_laca / Wikipedia

 A hatalmas téglatemplom tűzvész, a harcok és villámcsapás pusztításainak nyomát viseli, felújítása ezért időszerűvé vált. A szakemberek ezekben a hetekben kezdik meg a templom az Árpád-kori kőelemeinek helyreállítását - írta közleményében az ügynökség.

Az ákosi templommal együtt 12 szatmári és 7 partiumi templomban zajlanak vagy fejeződtek be hasonló műemléki felújítások a Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program által támogatott Középkori templomok útjának turisztikai célú attrakciófejlesztése elnevezésű projekt keretében. Ez a tematikus útvonal hivatott bemutatni a valaha egy történeti régiót alkotó Északkelet-Magyarország, Kárpátalja valamint a Partium északi részének középkori egyházi örökségét.

A Tiszántúli, illetve az erdélyi Királyhágómelléki Református Egyházkerület együttműködésében, a szabolcsi területfejlesztési szervezet partneri hozzájárulásával hazai oldalon Kölcse, Gacsály, Túrricse, Szamosújlak, Csenger, Csengersima, Gyügye, Sonkád, Túristvándi, Vámosoroszi, Nagyszekeres és Kisszekeres imaházaiban indultak rekonstrukciós munkálatok, vagy látogatóbarát fejlesztések. Romániai oldalon Ákos mellett Bere, Krasznacégény, Csomaköz, Egri, Vetés és Sárközújlak református temploma van benne ebben a programban.

A több mint egymillió euró összértékű beruházás egy nagyobb programnak a harmadik, utolsó fázisa. Az első ütemben 2009-ben 30 szatmári tájegységi templom került be egy tematikus turisztikai útvonalba, mint látogatóhely, míg a második ütemben, 2012-ben, az ukrajnai Kárpátalja 15 középkori imaházát is bevonták az idegenforgalmi célokat szolgáló, a turistáknak ajánlott egyházi nevezetességek közé.

A munkálatok befejezése után a három országban 63 középkori templom látnivalóit ajánlják majd közös idegenforgalmi útként az érdeklődő turistáknak.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek