10 meglepő tipp New Yorkból

Se sárga taxi, se utcai hot dog. Pont a legikonikusabb dolgokat nem ajánlja a turistáknak a világ legmeghatározóbb amerikai utazási magazinja. Viszont mindegyik helyett tud egy még jobbat!

Többségünk sorozatokból és filmekből ismeri New Yorkot, így magától értetődőnek tűnik, hogy ha egyszer végre eljutunk ide, Manhattan-ben foglalunk szállást, leintünk egy sárga taxit ha gyorsan szeretnénk odaérni valahova, ha megéheztünk veszünk az utcán egy hot dogot, a naplementét pedig az Empire State Building tetejéről nézzük meg. Na, a világ legmeghatározóbb amerikai utazási magazinja, a Condé Nast Traveler mindent ajánl a New Yorkba érkezőknek, csak a fentieket nem. Olvasson tovább, és megtudja, mit javasolnak az elcsépelt turistaközhelyek helyett a tősgyökeres New York-iak.

1. Ne szálljon meg Manhattan-ben!

Sokak számára New York egyet jelent Manhattan szigetével, így a turisták mind itt akarnak megszállni. Azt azonban tudni kell, hogy Manhattan meglehetősen túlárazott, egy átlagos hotelszobáért akár 250 dollárt is elkérnek egy éjszakára. Ha nem ragaszkodunk kimondottan a Waldorf Astoriához, akkor sokkal jobb ár-érték arányú szállásokat is találhatunk a szigeten kívül.

... helyette lakjon inkább Brooklynban!

Az elmúlt években robbanásszerűen elszaporodtak Brooklynban a butikhotelek, amik stílusos, kényelmes szobákat kínálnak jóval a manhattan-i árak alatt. A Condé Nast Traveler szerkesztői a Wythe Hotelre, és az Aloft Hotelre esküsznek a környéken, a belváros mindkettőből 20 perc alatt megközelíthető (metróval természetesen).

2. Ne utazzon taxival!

Bár a sárga taxik kétségkívül kényelmes és menő megoldásnak tűnnek, mégsem a leghatékonyabb közlekedési eszközök, mivel nagyon könnyen dugóba kerülhetünk velük.

...helyette válassza inkább a tömegközlekedést!

Metróval bárhova eljuthat ahova szeretne, és a közihedelemmel ellentétben nem is olyan bonyolult kitalálni, hogy pontosan melyi vonalra kell felszállni (indulás előtt persze nem árt áttanulmányozni az útvonalakat). Ha szép az idő, érdemes közbringára, azaz Citi Bike-ra pattanni.

Taxi vs Citi BikeFotó: Zoran Milich / Europress / Getty

3. Hagyja ki a túlárazott buszos városnézést!

A belvárosban percenként bele fog futni valamilyen több órás, buszos városnézési ajánlatba. Ne hagyja, hogy a lehetőség (és főként a lustaság) beszippantsa, ezeken a túrákon nagyon keveset láthat a városból, és még drágák is.

...nevezzen be inkább biciklis, vagy gyalogos túrára!

A Get Up and Ride biciklis túrák sem olcsók, de New York olyan részeire vihetik, amiket még biztosan nem látott, ráadásul vannak olyan ajánlatok is, amikben a túra részeként egy jót kajálhat is. A történelem szerelmeseinek a Municipal Art Society kínál gyalogos túrákat, ahol a város építeszeti gyöngyszemeit és eldugott részeit mutatja be kevesebb, mint 20 dollárért.

4. Ne az Ötödik Sugárúton vagy a Broadwayen vásároljon!

Ha először jár New Yorkban, nagy valószínűséggel önt is elvarázsolják majd a hatalmas kirakatok. És bár kétségkívül híres környékről van szó, az itt található boltok egyáltalán nem különlegesek, hiszen ugyanazokat a boltokat találjuk itt, mint bárhol máshol Amerikában.

...helyettük keressen inkább butikokat a Lower East Side-on!

Ez a környék ugyanis tömve van indie és vintage boltokkal. Az Orchard Streeten egymást érik a menő butikok, köztük a Dressing Room-mal, ami nem csak ruhabolt, de bár is egyben, és a Tenement Museum Store is itt található, ahol könyveket és New Yorkhoz kapcsolódó egyedi ajándékokat is vásárolhatunk.

Ne csábuljon el!Fotó: Spencer Platt / Europress / Getty

5. Véletlenül se álljon sorba cronutért

A cronut Dominique Ansel cukrászatában debütált még 2013-ban – ami egy megszokott, leveles croissant és fánk keresztezése – és akkoriban elképesztő hype alakult ki körülötte, melynek hála nagyon sokan álltak órákig sorban, hogy megkóstolhassák (és állnak még most is, több mint egy évvel a megjelenése után). Annak ellenére, hogy az Ansel cronutja tényleg finom, a Condé Nast Traveler szakértőinek elhiheti, hogy nem éri meg, hogy egy napot szánjunk arra, hogy ehessünk belőle.

...helyette egyen gourmet-fánkot!

Rengeteg üzlet van, ahol nagyon sok féle különleges fánkot vehetünk anélkül, hogy 4 órát kellene sorbanállni érte. A Doughnut Plant 1994-ben nyitotta meg első boltját (és azóta számos üzlete nyílt a városszerte) és hamarosan az ínyenc-fánk trend zászlóvívőjévé vált. Sőt mi több, állítólag még így 20 év után is jobb fánkokat készítenek, mint bárki más. Az amerikai utazási magazin újságíróinak kedvencei a sűrű, krémes fánkok, például a répatortás fánk.

Jobb mint a cronutFotó: Noam Galai / Europress / Getty

6. Ne tolongjunk a MET-ben vagy a MoMA-ban!

Ne értsék félre: ezek a város legjobb kulturális intézményei, melyek olyan élményeket kínálnak, mint semmi más, de ezek mellett rengeteg turistával is számolni kell – legfőképp a hétvégéken kibírhatatlan a tömeg – akik igazán megnehezítik a nyugodt nézelődést.

...nézelődjön inkább nyugodtan New York kevésbé ismert múzeumaiban.

A Museum of the Moving Image Queensben a popkultúra megszállotainak paradicsoma, ahol a filmtörténettől kezdve a videójátékokig különböző különleges tárlatokat lehet megnézni. A Morgan Library and Museum-ot is kötelező meglátogatni: J.P. Morgan egykori lakóhelyéből lett kialakítva, ahol a látogatók többek között az egykori híres bankár fantasztikus, kétszintes könytárát is felfedezhetik.

7. Minek mászna fel az Empire State Building tetejére

Az biztos, hogy a kilátás fantasztikus az ikonikus épület tetejéről. De gondoljon csak bele, hogy közel 30 dollárt kell fizetnie egy jegyért, be kell állnia egy elképesztően hosszú sorba ahol emberek tömkelegével kell megküzdenie, mindezt azért, hogy egy pillanatra élvezhesse a kilátást.

...ha a Brooklyn híd tövéből sokkal szebb a panoráma?

Aki egyszer látta innen New Yorkot, tudja hogy ennél egyszerűen nincs jobb kilátás a városra. A vízpart jobbnál jobb pontokat kínál a nézelődésre, ahonnan megcsodálhatjuk Manhattan csodás sziluettjét. Üljön le egy padra a Brooklyn Bridge parkban, és pihentesse szemét Lower Manhattenen és a Szabadság szobron, vagy menjen az Empire-Fulton komphoz ahonnan a belvárost, és a Brooklyn-hidat lehet látni.

Csodás és ingyen van!Fotó: New York Daily News Archive / Europress / Getty

8. Ne menjen a Time Square-re

Igen, ez a város egyik legikonikusabb látványossága és pont ez az, ami miatt el kell kerülni. Kivételt maximum akkor tegyünk, ha útbaesik amint egy Broadway-en megrendezett műsorra sietünk. Igazából semmilyen látványosság nincs itt, kivéve azokat a turistákat, akik mozdulni sem tudnak egymástól, és éppen nem tesznek mást, mint más turistákat néznek.

...menjen inkább a High-Line parkba!

Tény, hogy itt is sok nézelődőbe fog botlani, akik előszeretettel fotózgatnak a megemelt szintezéssel létrejött parkban. A Times Square-rel ellentétben viszont itt legalább rengeteg látnivaló is lesz, köztük a park frissen épült hátsó részével, ami a 30. és 34. utcán át tekereg.

High Lane parkFotó: Thomas Imo / Europress / Getty

9. Ne menjen trendi bárokba a Meatpacking Districtbe!

Kivéve, ha órákon át akar csak arra várni, hogy leülhessen egy kimondottan hangos és elképesztően drága bárban. Ha teheti kerülje el az ilyen, egykor felkapott, de manapság már a helyiek által inkább csak szidott helyeket.

...inkább igyon egy italt inkább a város legjobb koktélbárjaiban.

A NoMad Hotel Bar az egyik legszebb hely, de érdemes elnézni az Attaboy-ba is, ahol a pultosok rafinált koktélokat kevernek.

Készül a koktélFotó: Michael N. Todaro / Europress / Getty

10. Ne egyen pizzát, vagy hotdogot az utcán

Látta már valaha azt a vizet, amiben az utcai hot dog árusok melegen tartják a virslit? A Condé Nast Traveler újságírói látták. Nem túl szép. Lehet, hogy egy 1 dolláros pizzaszelet igen vonzónak tűnik ár-érték arány szempontjából, amit igazából a pénzéért kap, az nem más, mint egy gumiszerű, langyos kenyérháromszög, ami a legkevésbé sem hasonlít az igazi New York-i pizzára, ami egyébként fantasztikus.

Hot dog és hot dog közt is van különbségFotó: Stephen Lovekin / Europress / Getty

...inkább egyen egy jót Smorgasburgban!

A helyi élelmiszerpiacon több tucat helyi termelő képviselteti magát és árulja finomabbnál finomabb portékáját. Itt aztán mindenki hülyére eheti magát, csak győzzön választani. És igen, hot dogot és pizzát is lehet kapni (előbbit érdemes az Asia Dogban venni, utóbbiért a Pizza Motót válasszuk). Idén ősszel a vízpartról egy egykori sörgyár épületébe fog költözni a piac Crown Heights-ben, Brooklynban.

Repüljön az AirFrance-KLM-mel!

NEW YORK
AirFrance - KLM: 190 900 HUF
Az ár bruttó ár, minden adót és díjat tartalmaz a www.airfrance.hu és a www.klm.hu weboldalakon történt foglalás esetén. Az árfolyamváltozások és adóváltozások befolyásolhatják a foglalás idején aktuális díjakat. Utazási időszak: 2014. október 1-május 14. A tájékoztatás nem teljeskörű, további információért, valamint internetes foglalásért kérjük látogassa meg a www.airfrance.hu és a www.klm.hu weboldalakat, vagy keresse utazási irodáját. (X)

Újabb cikkünk ebben a témában:

Májusban nyílik New York legjobban várt kilátója
A toronyépület három legfelsőbb emeletén kialakított kilátót a 9/11 áldozatainak hozzátartozói ingyen látogathatják.
Ötven ország látványosságai egyetlen minivilágban
New York újabb nagy dobásra készül májusban.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek