Ítéletidő Rómában: a víz elöntötte a repteret is

Ítéletidő Rómában: a víz elöntötte a repteret is

Egymást követték a viharok csütörtökön az olasz fővárosban, ahol egyelőre éjfélig tart az ítéletidő miatti meteorológiai készültség. Olaszország délebbi részén a rendkívüli időjárás miatt pénteken is zárva tartanak az iskolák.

Fotó: Angelo Carconi / MTI

 Heves esőzés és jégeső sújtotta Rómát elsősorban az olasz főváros délnyugati részén. A polgári védelemnek és tűzoltóságnak több 250 helyszínen kellett segítséget nyújtania. Több római utcát és metrómegállót elárasztott a víz. Az eső elöntötte a római Leonardo da Vinci nemzetközi repülőtér egyik terminálját is, ahonnan szivattyúkkal távolították el a vizet. Rómában a következő órákban is nagy mennyiségű csapadékot várnak, de éjféltől az eddigi legmagasabb fokozatról közepesre csökkentik a meteorológiai készültséget. Megnyitják a csütörtökön zárva tartott iskolákat is.

Olaszország déli részén az előrejelzések szerint nagy erejű ciklon érkezik Afrikából. Ezért Szicília szigetén és Reggio Calabriában az oktatási intézmények pénteken is zárva tartanak. Többek között a calabriai Sarnóban is, ahol 1998-ban százharmincheten veszítették életüket az esőzések okozta földomlásban.

Továbbra is a legmagasabb fokozatú riasztás érvényes a Toszkána déli részén levő Maremmában, amelyet októberben már többször elárasztott a víz. Áradások veszélyeztetik a lakott területeket az észak-keleti Veneto és Friuli-Venezia Giulia tartományban, valamint az észak-nyugati Alto Adigében is. Víz alatt van a velencei Szent Márk tér is. A Pó-folyó az utóbbi egy nap alatt négy métert emelkedett és a vízszint a folyó teljes szakaszán elérte a maximális szintet.

Hivatalos adatok szerint szerint az esőzések és áradások évente 13, 5 milliárd euró kárt okoznak Olaszországban. 2009 óta háromezer beavatkozásra különítettek el költségvetési forrásokat többek között a patakok és folyók medrének kotrására . Bürokráciai akadályok miatt azonban ezeket nem valósítottak meg. Róma város kasszája viszont üres és nincsen pénz a lefolyók és csatornák tisztítására.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek