» Távol

Mindenszentekkor a katakombákba is érdemes betérni

| | Nem érkezett még hozzászólás
Összeszedtük három ország katakombáit jó sok képben. Tudta például, hogy Párizs alatt 320 kilométeres katakombarendszer van? Kellemes borzongást!

Olaszország

Az emberek általában nem szeretik látni, hogy az eszényet mit művel velük a haláluk után. A Palermoban (Olaszország) található, a kapucinus szerzetesek által létrehozott katakombákban viszont szembesülhetünk azzal, hogy mivé lesz a test az elmúlás időszakában - írja az MTI. Az 1599-ben a nyilvánosság elé került alagútrendszerben mumifikálódott testek díszitik a falakat , de sokakat asztalokhoz ültettek, vagy üvegkoporsóba tettek. Az alagútrendszer egyik "híres" lakója Rosalia Lombardi, aki 1920-ban, 2 éves korában hunyt el és azóta egy üvegkoporsóban fekszik a katakombák mélyén.

73568740 11 A holttestek tartósítására szolgáló eljárás legismertebb alkalmazási helye az ókori Egyiptom, ahol a XVIII-XXI. dinasztiák korában teljesedett ki a balzsamozás szokása. Az Óbirodalom idején csak a fáraónak volt joga a balzsamozás rítusára, később aztán a tisztségviselők, majd azután a parasztok és kézművesek is részesülhettek ebben a kegyben. A mumifikált holttestek a múmiák (a perzsa mum=viasz szóból) a halott lelkének nyújtottak menedéket, mert ez ugyan az egyiptomiak hite szerint a halál után először az égbe szállt, de később időnként visszatért a testbe.

Eleinte a múmiakészítők beérték annyival, hogy a halott öltözékét szorosra tekert és időnként gipsszel átitatott múmiapólyával helyettesítették. Kr. e. 3000 után alakult ki a "klasszikus" mumifikálás fejlett technológiája, amely a halott társadalmi állásától függően volt fényűző és bonyolult.

Franciaország

Párizs letűnt korában a halottak a város közepén elhelyezett temetőben hantolták el, de a sírkert idővel megtelt és egy 1780-ban bekövetkezett esőzés során egy elsüllyedt hajó utasainak földi maradványait sodorta a víz egyenesen a város központjába. Az akkori városvezetés tarthatatlannak találta az így kialakult helyzetet és még a 13 századból hátrahagyott, a város alatt található mészkőbánya-rendszert kibővíttetve hozta létre azt a katakombarendszert, ami manapság turistalátványosságként funkcionál és csaknem 320 kilométeres hosszúságával akár egy egész napos túrát is tud nyújtani az így szórakozni kívánóknak. A bejáratnál ez a felirat áll: Állj, ez a halál birodalma!

Ausztria

A bécsi Császári Kriptában is találhatunk hantolatlan földi maradványokat. A koponya és a keresztbe tett csontok a halált szimbolizálják. Az így kialakult szimbólumot manapság is használják különböző temetők bejáratánál, de a legismertebb felhasználása a mérgező anyagokat rejtő tárolókon elhelyezett figyelmeztető ábra.

Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Travelo - Leggyakoribb keresések

Szóljon hozzá!

Most ajánljuk

Akciós wellness Foglalj szállást Mórahalmon, és vásárold meg fürdőjegyed mindössze 500 Ft-ért!

cobranco élménybeszámolót írt
Lagunák között (Görögország)
4 napja
cobranco új galériát hozott létre
Lagunák között (Görögország)
4 napja
Anziano élménybeszámolót írt
Róma - ROMINA ROOMS Guest House
9 napja
trebla új galériát hozott létre
kína
14 napja

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.