» Távol

Eredeti szépségükben ragyognak a Sixtus-kápolna freskói

| | Nem érkezett még hozzászólás
Eredeti szépségükben ragyognak a vatikáni Sixtus-kápolna freskói, amelyekről rejtélyes fehér lerakódást távolítottak el a szakemberek. A károkat a túl sok látogató okozta.

Vittoria Ciminio, a Vatikáni Múzeum állagmegőrzési részlegének vezetője elmondta, a földről láthatatlan fehér porlerakódást 2010-ben vették észre a szakemberek, akik attól féltek, hogy a szennyeződés károsíthatja a világhírű freskókat - írja az MTI. 

A kalcium-karbonátot és kalcium-bikarbonátot tartalmazó szennyeződés eredetét nem sikerült megállapítani. Az összetétel alapján azonban a szakemberek arra következtetnek, hogy a rendkívül magas látogatószám miatt megemelkedett szén-dioxid-szint és páratartalom, valamint a vakolat közötti kölcsönhatás okolható a jelenségért.

„A lerakódást könnyűszerrel eltávolítottuk, és semmiféle károsodást nem állapítottunk meg" - mondta Ulderico Santamaria, a múzeum restauráló-laboratóriumának vezetője. Ismertetése szerint a por nem egyenletesen, hanem foltokban rakódott le. „Felületi lerakódásokról van szó, amelyek nem fakították ki a színeket, és nem keveredtek a festékkel sem, ám hosszú távon a kalcium-vegyületek megrongálhatják a világhírű falfestményeket.

Az 1990-es években beépített légkondicionáló rendszert évi kétmillió látogatóra tervezték, jelenleg pedig évente 6 millió turista gyönyörködik a remekművekben. Antonio Paolucci, a Vatikáni Múzeum vezetője szerint a jövőben a látogatószámot évi hatmillióban maximálják.

A Sixtus-kápolna új légkondicionáló és levegőszűrő rendszere a falakba beépített 70 érzékelő segítségével kontrollálja a levegő beáramlását, a páratartalmat és a hőmérsékletét, amelyet 20-25 Celsius-fokban maximálnak. A két zártláncú TV-rendszer segítségével pedig mindig pontosan tudják majd, hogy hány látogató tartózkodik a kápolnában. 

Az új világítórendszerbe 7000 világító fénycsövet (LED-et) építettek be, amelyekkel 80 százalékkal csökkenthető az energiafelhasználás. A LED-eknek köszönhetően ismét láthatóvá vált a mennyezeti Michelangelo-freskók mélykék háttere. Életre keltek a falakat borító festmények - Botticelli, Perugino, Domenico Ghirlandaio és más itáliai festők remekművei, amelyek a "másodhegedűs" szerepére voltak kárhoztatva Michelangelo mennyezetfreskója és oltárképei mellett. A hároméves projekt 3 millió euróba került.

A felújítással méltóképpen megemlékeztek Michelangelo halálának 450. évfordulójáról."Megóvtuk és a korszerű világítással új életre keltettük Michelangelo halhatatlan remekműveit" - hangsúlyozta Antonio Paolucci.

Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Travelo - Leggyakoribb keresések

Szóljon hozzá!

Kapcsolódó ajánlat

Most ajánljuk

Advent Németországban Ahol ízlelőbimbóinkat a karácsonyi sütemények, a forralt bor és a helyi specialitások kényeztetik.

Delawer élménybeszámolót írt
Egy élhető város
3 napja
Delawer új galériát hozott létre
Amszterdami séta
3 napja
Lilla79 élménybeszámolót írt
Az ezeregyéjszaka meséi Marokkóban
5 napja
zitary új galériát hozott létre
Agung vulkán
11 napja

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.