» Távol

Sóstó és bazaltorgonák Kaliforniában

| | Nem érkezett még hozzászólás
A Yosemite Nemzeti Parkról írt beszámolónkat szinte rögtön azzal kezdtük, hogy könnyen kimaradhat a nyugati parti autós körútból, ha szorít az idő, és emiatt az ismertebb nemzeti parkokra összpontosítunk. Most még tovább megyünk: két olyan helyet ajánlunk, ahol valószínűleg kevesen állnak csak meg, pedig alig kell kitérőt tenni értük, ha Yosemite felől tartunk Death Valley felé.

Mono Lake – egy holdbéli táj

A Mono-tó egy egészen holdbéli táj látványát nyújtja, ha nem sajnáljuk rá azt a rövid, akár csak egyórás kitérőt, ami alatt megjárható, ha Yosemite felől Death Valley irányába haladunk. A tó legnagyobb érdekessége a South Tufa nevű vulkanikus szoboregyüttes.

Igazából még mindig aktív vulkanikus terület a Mono-tó környéke. Legutóbb ugyan több mint 350 éve volt itt vulkánkitörés, de akkor nem aprózta el a természet: annak a kitörésnek az eredménye a tó közepén található Paoha-sziget is.

Vize rettenetesen sós. Az óceánok vizénél is jóval sósabb, emiatt halak sem élnek benne. Csak egy különleges rákfajta él meg a tóban, a sórák. Ez emberi fogyasztásra persze nem alkalmas, de a madaraknak kitűnő csemegeként szolgál, és ezért híresen jó madármegfigyelőhely a tó. Évente megközelíti a kétmilliót az itt megforduló madarak száma, jelentős részük itt is fészkel.

A Tom Sawyer írója, Mark Twain is említi, és a világ legmagányosabb helyének nevezi a tavat a „Roughing it” című könyvében, amiből 2002-ben Egy önéletrajz vázlata címmel film is készült. Ez ne tévessze meg! Lehet, hogy a hely magányos, de cserébe a látvány is páratlan!

Devil's Postpile National Monument – egy ritka bazaltképződmény

Autóval alig egy órára van a Mono-tótól a Devil's Postpile National Monument, egy viszonylag ritka és különleges bazaltképződmény. Csak emiatt azért ne keljünk útra, mert bármilyen ritka és különleges, Magyarországra is jutott belőle. De ha már erre visz az utunk, és engedi az időbeosztásunk, érdemes legalább egy fél napot rászánni erre a parkra is. 

Mivel nem egy felkapott parkról van szó, sokkal zavartalanabb kirándulásra számíthatunk itt, mint Yosemite-ben. A bejárat után nem sokkal már meg is találjuk a névadó, fantasztikus küllemű oszlopos bazaltképződményt. Vulkánkitöréskor több feltétel megléte és együttállása kell ahhoz, hogy ilyen oszlopos szerkezet alakuljon ki. A leghíresebb ilyen látványosság az Óriások útja Észak-Írországban. De nekünk is van ilyenünk: a Balaton-felvidéki Szent György-hegyen a híres bazaltorgonák is hasonló módon születtek, és a Badacsonyon is találunk bazaltorgonákat, csak kevésbé látványosakat.

Repüljön az AirFrance-KLM-mel!

LOS ANGELES
Air France: 203 900 HUF-tól
KLM: 204 900 HUF-tól

SAN FRANCISCO
AirFrance - KLM: 206 900 HUF-tól

Az árak bruttó árak, minden adót és díjat tartalmaznak a www.airfrance.hu és a www.klm.hu weboldalakon történt foglalás esetén. Az árfolyamváltozások és adóváltozások befolyásolhatják a foglalás idején aktuális díjakat. Utazási időszak: 2014.október 1-május 14. A tájékoztatás nem teljeskörű, további információért, valamint internetes foglalásért kérjük látogassa meg a www.airfrance.hu és a
www.klm.hu weboldalakat, vagy keresse utazási irodáját. (X)

A Devil's Postpile egyébként szó szerint annyit tesz: az ördög kerítésoszlopainak kupaca. Amiről nekünk orgonasípok jutottak eszünkbe, arról az amerikai telepeseknek a kerítésoszlopok.

A bazaltfaltól egy kb. negyvenöt perces túrával elérjük a Rainbow Fall vízesést, ami a park másik látványossága.

Ha az egész napot a környékre tudjuk szánni, mindenképp érdemes a Mammoth-hegyet jobban bejárni. A környék télen síparadicsomként működik. Kifejezetten mókás, alpesi hangulatú szállodakomplexumokat építettek rá több helyen. Jó szívvel ajánljuk, hogy itt a Mammoth Brewing Company nevű sörfőzdében tankoljanak fel sörkülönlegességekből. Nem fogják megbánni! Az IPA 395-ösük nevét nemcsak azért hasznos megjegyezni, mert nagyon jó az íze, hanem mert a névadója az az autópálya, amiről a sörfőzde felé le kell kanyarodni. Ha ezen autóznak, jusson eszükbe megállni egy jó sörért.

Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Travelo - Leggyakoribb keresések

Szóljon hozzá!

Kapcsolódó ajánlat

Most ajánljuk

Akciós wellness Foglalj szállást Mórahalmon, és vásárold meg fürdőjegyed mindössze 500 Ft-ért!

cobranco élménybeszámolót írt
Lagunák között (Görögország)
4 napja
cobranco új galériát hozott létre
Lagunák között (Görögország)
4 napja
Anziano élménybeszámolót írt
Róma - ROMINA ROOMS Guest House
9 napja
trebla új galériát hozott létre
kína
14 napja

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.