» Távol

Elképesztő street art-látványosság lett egy álmos tunéziai faluból

| | Nem érkezett még hozzászólás
Egészen idén őszig teljes ismeretlenségben éldegélt egy kis tunéziai falu Djerba szigetén. Június és szeptember között viszont 150 street art-művész lepte el a világ minden pontjáról és festette be falait. A lenyűgöző végeredménytől a turizmus fellendülését várják a helyiek.

Bárhová fordul az ember Er-Riadh-ban, pár hete mindenütt szuper graffitiket és művészi falfestéseket lát - állítják azok, akik látták. A tunéziai Djerba szigetén található kis falu egy nyár alatt változott át álmos kis észak-afrikai faluból - mely korábban még csak nem is hallott a street art létezéséről - a szcéna egyik legizgalmasabb helyszínévé (a végeredményt szuper videóval és képekkel itt tudja megnézni).

A Djerbahood névre hallgató projekt ötletgazdája egy Mehdi Ben Cheikh nevű párizsi galériatulajdonos, aki június óta vezényli a projektet, melynek során több mint harminc országból hívott meg 150 street art művészt. Az alkotók nem csak úgy randomban festették be a falakat, a projektet előbb engedélyeztetni kellett a Tunéziai Turisztikai Hivatallal, Djerbának pedig fel kellett hajtania szponzorokat, amik főleg francia és tunéziai cégek voltak (Tunézia ugyanis egykori francia gyarmat).

Ezután már csak Djerba polgármesterének jóváhagyására volt szükség, és még valami kellett: a háztulajdonosok áldása, aztán tényleg kezdődhetett a munka.

A képeket egyebek mellett iskolák, temetők falára festették, de a városháza fala is átalakult. Az alkotók egymás után érkeztek a nyáron, és addig maradtak a faluban, míg teljesen el nem készültek. Időközben az utolsó csapat is elhagyta Er-Riadh-ot, a festék mindenütt megszáradt, már csak azt várják, és hogy a falunak híre menjen a világban és a turisták elkezdjenek özönleni a látványosság megtekintésére. Mi szóltunk.

Magyarországon is van hasonló

Hasonló projekt a Budapesten éppen befejeződött Színes Város Fesztivál, amikor a belváros falait festették be művészi falfelületekké. Évekkel ezelőtt pedig egy magyar törpefalu, Bódvalenke ismerte fel a falfestésben rejlő turisztikai lehetőségeket.

Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Travelo - Leggyakoribb keresések

Szóljon hozzá!

Most ajánljuk

Minden perc ajándék! Töltse a szebbnél szebb őszi napokat családjával!

Anziano élménybeszámolót írt
Róma - ROMINA ROOMS Guest House
4 napja
Anziano élménybeszámolót írt
Róma - ROMINA ROOMS Guest House
4 napja
trebla új galériát hozott létre
kína
9 napja
Mikeve új galériát hozott létre
Tulln-i kertek és a város
14 napja

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.