Ide menjen őszi lombokat csodálni!

Toszkánában olívaszüret, a belga Brugge-ben csatornák és középkori város várja, Prágában ködös romantika, Skóciában pedig esténként kivilágított erdő. Japánban szelíd szarvasok és óriás Buddhák várják a vörös juharlombok között, az amerikai New England pedig külön appot fejlesztett a lomblátványra éhes turistáknak. Eláruljuk, az északi féltekén a mérsékelt égövben hova érdemes utazni, ha őszi tájakat csodálna.

Toszkána, Olaszország

Olaszország nagy rajongójaként úgy gondolom, nincs rossz időpont ide ellátogatni, legyen akár esős november, vagy elképesztő augusztusi kánikula, a csodás táj és a kulturális látnivalók egyvelege mindig lenyűgöző. Ugyanakkor tény, hogy bizonyos évszakok jobban állnak egyes környékeknek: Toszkánában például feledhetetlen az ősz. A dimbes-dombos, olívaligetes, háttérképnek is tökéletes toszkán táj ilyenkor tarka ruhát ölt, szeptembertől a szőlőt szüretelőktől, novemberben pedig az olívaszüret miatt nyüzsög a környék.

Castellina in Chianti, ToszkánaGaléria: Őszi tájak a nagyvilágbanFotó: Franco Origlia / Europress / Getty

Zseniális fotótémát jelentenek a dűlőkön dolgozók, és a sárga-barna-zöld ezernyi árnyalatában pompázó táj. Érdemes korán kelni: a reggeli köd még misztikusabbá teszi majd képeinket. A táj csodálata mellett mindenképp szánjanak időt a legszebb toszkán városokra is. Kedvenceim Siena kagyló alakú főterével és mókás csíkos tornyú katedrálisával, és San Gimignano középkori hangulatával, zseniális boraival (egy pohár Vernaccia di San Gimignano kötelező) és különleges lakótornyaival. Akinek több ideje van, Luccát, Pisát és persze Firenzét se hagyja ki!

Provence, Franciaország

Toszkána mellett Provence-nak is remekül áll az ősz. Így ha Toszkánához hasonló hangulatra vágyik, de jobban szereti a francia borokat, Provence-ba érdemes ellátogatnia tarka tájat nézni. A szőlőkben itt is szüretelőkkel találkozhatunk, később pedig Toszkánához hasonlóan, az olívaszürettel folytatódnak a munkálatok. A hangulatos városkák főterein színpompás piacokat tartanak idénygyümölcsökből, zöldségekből, fűszerekből.

Olívaszüret, ProvenceGaléria: Őszi tájak a nagyvilágbanFotó: Gerard Sioen / Europress / Getty

Az időjárásra itt sem lesz panasz az őszi hónapokban: már nem kínoz a nyári kánikula, de még azért kellemesen langyos az idő. Pont alkalmas a hosszú vidéki sétákra, fotózásra és persze a városnézésre is. Választhatjuk Provence fővárosát, a mindig nyüzsgő kikötővárost, Marseille-t, de a pápák egykori székhelye, Avignon is remek célpont – novemberre időzítve kirándulásunkat a Côtes du Rhône borfesztiválon kóstolgatva zárhatjuk a nézelődést. Aix-en-Provence pedig a piacok szerelmeseit fogja rabul ejteni.

Brugge, Belgium

Akinek az őszről a mediterrán hangulat és a szüret helyett inkább az összebújós romantika jut eszébe, ráadásul bor helyett inkább sört inna, olívabogyó helyett pedig csokit majszolna, vegye az irányt Belgium, azon belül is Brugge felé. A középkori házfalakat borító, arany és piros megannyi árnyalatában pompázó futónövények, és a várost behálózó csatornák vizén visszatükröződő tarka falevelek különösen szép fotótémát jelentenek.

Brugge ősszelGaléria: Őszi tájak a nagyvilágbanFotó: Education Images / Europress / Getty

A csatornák partjain rendszeresek az egészen novemberig nyitva tartó szabadtéri piacok. Ha pedig hűvösre fordulna az idő, térjünk be egy kocsmába megkóstolni a híres belga söröket, édesszájúaknak pedig a csokiboltok készleteinek felvásárlását javasoljuk sok szeretettel. Édességből egyébként olyannyira jól áll a város, hogy több mint negyven csokoládébolt kínálatából csemegézhetünk.

Prága, Csehország

Tarka falevelek, macskaköves utcák, ködbe vesző Károly-híd: Prágába is inkább a misztikus hangulatra, mintsem a mediterrán életörömre fogékonyaknak érdemes ellátogatni ősszel. Szeptember végén-október elején még kellemes koraőszi idő a jellemző, később már érdemes több rétegnyi meleg ruhát csomagolni, és az esernyőnket se felejtsük otthon.

Prágai őszGaléria: Őszi tájak a nagyvilágbanFotó: Gilles Bassignac / Europress / Getty

Ha kiandalogtuk magunkat a városban, a klasszikus "száztornyú" Prága mellett a modern építészetnek is adtunk egy esélyt, zárjuk sörtúrával a napot. Erre vonatkozó tippjeinket itt találja – érdemes átkattintani, mert még azt is eláruljuk, melyik volt Hrabal kedvenc sörözője, és hol lehet amerikai pumák között iszogatni!

Pitlochry, Skócia

Skóciában különösen szépek az őszi lombok Pitlochry környékén, az ország kellős közepén. Ilyenkor borul lila virágszőnyegbe a hanga, a fák levelei pedig a sárga és vörös ezer árnyalatában tündökölnek. A csinos viktoriánus városka népszerű turistacélpont, különösen a környező hegyekbe induló kirándulók körében. Amennyiben nem csak a lombokra vagyunk kíváncsiak, a városban két whiskylepárló manufaktúra is található. Érdemes megnézni a vízierőmű gátjánál a 310 méteres lazaclépcsőt is, melyen végigúszva jutnak fel a lazacok születésük helyére, hogy ott ívjanak.

A Faskally erdő ősszel, a Loch Dunmore partján (Skócia)Galéria: Őszi tájak a nagyvilágbanFotó: Universalimagesgroup / Europress / Getty

Ha éjszaka is megcsodálnánk az erdőt, akkor ne hagyjuk ki októberben a közeli Foskally erdőben az Elvarázsolt erdő című zenés fényjátékot: a látogatók az erdőben sétálva válhatnak részeseivé az előadásnak. Esőkabátot azért vigyünk magunkkal: október az év három legesősebb hónapjának egyike Skócia ezen részén.

Lake District, Anglia

Angliában többek között a cumbriai Lake District híres őszi levélpompájáról: a dombokat borító fák sárga, narancs és vörös levelei a tavakban tükröződve fantasztikus látványt nyújtanak. Skóciához hasonlóan itt is számíthatunk némi esőre. Ha nem akarjuk bepárásodott kocsiablakon át bámulni a tájat, érdemes egy tóparti városban megszállni, ahonnét menetrendszerinti hajóval is bejárhatjuk a környéket.

Lake District, AngliaGaléria: Őszi tájak a nagyvilágbanFotó: Tim Graham / Europress / Getty

Ha a Windermere tavat választjuk, mindenképp sétáljunk fel az Orrest Head tetejére, ahonnét remek panoráma tárul a környékre: ez a sétaút babakocsival is járható. Ulverstonban ne hagyjuk ki a Gillam's teázót, mely 1892 óta látja el teával és süteménnyel a környékbelieket és a kirándulókat, és a Times nemrég az ország 10 legjobb teázója közé választotta.

New England, Egyesült Államok

A legfantasztikusabb őszi színeket az Egyesült Államokban az ország északkeleti részén találjuk, a New England néven ismert hat kis állam területén. Maine, Massachusetts, New Hampshire, Vermont, Rhode Island és Connecticut olyannyira híres októberi levélpompájáról, hogy az államok turisztikai hivatalai minden évben interaktív őszi lombtérképet és appot készítenek, így a legideálisabb időpontban érkezhetünk az adott környékre. Amerikának ez a kis csücske könnyen bejárható, ha Bostonban autót bérelünk — bármerre is indulunk el, elképesztően fotogén farmépületek, deszkatemplomok és faházak fogadnak minden kanyar után. Autó nélkül se essünk kétségbe: fejenként 50-60 dollárért befizethetünk egy egynapos buszos túrára.

Waitsfield, VermontGaléria: Őszi tájak a nagyvilágbanFotó: Universalimagesgroup / Europress / Getty

Ha Mindenszentek környékén járunk Massachusettsben, látogassunk el a 17. századi boszorkánypöreiről elhíresült Salem városába, ahol többhetes fesztivállal ünneplik Halloweent: lesznek vezetett temetői túrák, Edgar Allan Poe művei által inspirált kiállítás, sőt szeánszok magukat valódinak mondó médiumokkal is. Bár már nincs igazán strandidő, érdemes végigautózni a tengerparton, gyönyörködni a panorámában, és megebédelni egy sült homárt és kagylólevest kínáló parti büfében.

Kamakura, Japán

Japánban Tokió és Kiotó környékén csak novemberben fordulnak őszire a lombok: a cseresznyevirágzáshoz hasonlóan az őszi lombnézésnek is hatalmas rajongótábora van a szigetországban. A színes levelek (kojo) megtekintése céljából tömegek vándorolnak ilyenkor a népszerűbb helyekre. A fővárosból két egynapos túrára ideális város is remek fotótémákat kínál: Narában, az egykori császári fővárosban szelíd japán szarvasokat etethetünk a parkban, Kamakura pedig tengerpartjával és óriás Buddha-szobrával csábít.

Japán szarvasok a Nara parkbanGaléria: Őszi tájak a nagyvilágbanFotó: Jtb Photo / Europress / Getty

Kamakurában találjuk a Zeniarai Benten szentélyt, ahol ha a hagyomány szerint bambuszkosárban megmossuk a szentély forrásvizében a pénzünket, az megsokszorozódik. (Mi a kilencvenes évek végén jártunk itt, és a megsokszorozódás tulajdonképpen be is jött, bár nem feltétlenül reálértéken.) És itt áll a tengerparton a híres óriás, 13 méter magas Buddha-szobor is, melyet a 13. században öntöttek bronzból - az évszázadok során a szobor köré épített templom elpusztult, de a világörökségnek számító szobor megmaradt. Ne hagyjuk ki a Meigecuin templomot sem, csodaszép japán juharjaival — ez a templom egyébként nyáron hortenziáiról híres.

Következő cikkünkben a legszebb magyar őszi erdőket vesszük sorra. Tippje van? Kommenteljen, vagy írjon az olvir (kukac) travelo pont hu címre!

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek