» Távol

Képek egy kísértetjárta filmszínházból

| | Nem érkezett még hozzászólás
Sosem találná ki, évtizedes küzdelem után mi lett ebből a közel százéves, elhagyatott moziépületből. Eláruljuk: lebetonozott parkoló a közeli városháza dolgozóinak.

Négy év múlva lett volna éppen százéves az ohiói Youngstown gazdag stukkódíszítésű filmszínháza, a Paramount, melyért évtizedek óta harcoltak a műemlékvédők. Az 1918-ban felavatott épület Liberty Theatre néven, revüszínházként kezdte életét, majd 1929-ben a Paramount filmstúdió megvásárolta, átnevezte és mozit csinált belőle. A hetvenes évekre azonban a környék lakóinak munkát adó acélipar válságba került, az üzemek bezártak, a munkások elvándoroltak. Youngstown belvárosa, ahol a mozi is állt, egyre rosszabb környékké vált. A válság következtében a mozi végül 1976-ban bezárt.


A nyolcvanas években műemlékké nyilvánították és előbb egy, majd egy másik befektetői társaság vásárolta meg azzal a tervvel, hogy felújítja, ám terveik kudarcba fúltak. Hosszabb szünet után 2006-ban újabb befektető vette meg az épületet, melyet először fel akartak újítani. A negyven év elhanyagoltság azonban eddigre már erősen megtette hatását: a tető beázott, helyenként beszakadt, az épület farészei rothadni kezdtek, a vakolatból és a stukkókból egyre nagyobb darabok zuhantak le. Ismét évekig nem történt semmi, és 2011-re a Paramount már annyira rossz állapotba került, hogy csak az utcafront felőli falat tartották volna meg a felújításnál. Az épület többi részét lebontották volna, hogy a teret amfiteátrumként, nyitott közösségi térként használják.

Ám a statikai vizsgálatoknál kiderült, hogy a homlokzat annyira rossz állapotban van, hogy már a többi rész bontását sem bírná ki, és rendkívül költséges állványzatra lenne szükség ahhoz, hogy magában állva ne dőljön össze. Így végül meghiúsult a mozi megmentése, az egyre veszélyesebbé váló, ráadásul azbeszttel szennyezett épületet eldózerolták. Most a közeli városháza dolgozóinak autói parkolnak a lebetonozott telken.

Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Travelo - Leggyakoribb keresések

Szóljon hozzá!

Kapcsolódó ajánlat

Most ajánljuk

Ajándékozzon pihenést! Lepje meg szeretteit a Miskolctapolca Barlangfürdő**** különleges élményével!

Delawer élménybeszámolót írt
Egy élhető város
3 napja
Delawer új galériát hozott létre
Amszterdami séta
3 napja
Lilla79 élménybeszámolót írt
Az ezeregyéjszaka meséi Marokkóban
6 napja
zitary új galériát hozott létre
Agung vulkán
11 napja

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.