» Távol

Kitört az izlandi Bardarbunga vulkán

| | Nem érkezett még hozzászólás
Péntekre virradóra kitört az izlandi Bardarbunga vulkán. Egyelőre csak Izland fölött kellett lezárni részlegesen a légteret, és valószínűleg nem kell rettegnie Európának, mert a kitörést nem kíséri hamu.

Az izlandi meteorológiai szolgálat szerint helyi idő szerint két perccel éjfél után láva kezdett kiömleni egy hasadékból, amely csütörtök este keletkezett néhány kilométerre a Bardarbunga-ároktól. A vulkán a legnagyobb izlandi gleccser, a Vatnajökull alatt fekszik, de mivel a kitörés helye a gleccseren kívül van, a folyamat nem jár a jégfolyam jelentős olvadásával.

Az elmúlt napokban a láva a föld alatt vándorolt a Bardarbunga-ároktól északi irányban, de nem tört felszínre - írja az MTI. Körülbelül háromszáz méter hosszú az a hasadék, amelyen kiömlik, de mivel a kitörést nem követi erőteljes szeizmikus tevékenység, a folyamat viszonylag csöndesen zajlik, a láva patakokban kerül a földfelszínre.

A tűzhányó kitörése emberéleteket nem fenyeget, a térség lakatlan, és már a múlt héten lezárták a turisták elől, amikor erős földrengések rázták meg a tűzhányó környéket, jelezve a küszöbön álló kitörést.

A légi közlekedés számára ugyanakkor a legmagasabb szintű riasztást adták ki. Izland északkeleti és középső része felett megtiltották a repülést 5,5 ezer kilométeres magasság alatt. A repülési tilalmi övezetben található az Akureyri repülőtér is.

Szakértők ugyanakkor azt mondják, hogy mivel a kitörés egy hasadékon keresztül történik, a folyamatot nem kíséri hamu kilökődése, márpedig a repülőgépek számára éppen a levegőbe kerülő hamu jelenti az igazi veszélyt, mivel megrongálja a hajtóműveket. 2010-ben egy másik izlandi tűzhányóból, az Eyjafjallajokulból a levegőbe került szilárd részecskék miatt egyhetes káosz alakult ki az európai légi közlekedésben, több mint százezer járatot kellett törölni.

A kitörés a Vatnajökull gleccsertől északra, a Holuhraun lávamezőn történt. Az éjjel megindult kitörés amúgy már véget ért, és összesen 3-4 órán át tartott - mondja Páll Einarsson, az Izlandi Egyetem geofizikai tanára.

   
A Bardarbunga vulkán nagyjából évszázadonként egyszer tör ki. Legutóbb 1910-ben volt rá példa.

Cikkünket a nap folyamán frissítjük, összes eddigi cikkünket az izlandi vulkánról itt lehet elolvasni.

Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Travelo - Leggyakoribb keresések

Szóljon hozzá!

Most ajánljuk

Akciós wellness Foglalj szállást Mórahalmon, és vásárold meg fürdőjegyed mindössze 500 Ft-ért!

cobranco élménybeszámolót írt
Lagunák között (Görögország)
4 napja
cobranco új galériát hozott létre
Lagunák között (Görögország)
4 napja
Anziano élménybeszámolót írt
Róma - ROMINA ROOMS Guest House
10 napja
trebla új galériát hozott létre
kína
14 napja

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.