» Távol

Elhordja a nép a kínai nagy falat

| | Nem érkezett még hozzászólás
Nem fordítanak elég pénzt és energiát fenntartására, így egyre rosszabb állapotban van a világörökség részének számító kínai nagy fal - hívta fel a figyelmet az építmény megőrzéséért felelős társaság vezetője a problémára. A legtöbb kárt a környező lakosság okozza, aki ebből építkezik.

A kelet-ázsiai ország egyik jelképének is számító nagy fal Ming-dinasztiából származó (1368-1644) része háromnegyedének megőrzéséről nem gondoskodnak megfelelően, a 8850 kilométeres építménynek mindössze tíz százaléka van jónak nevezhető állapotban - idézi a Hszinhua hírügynökség Vu Kuo-csiangot, a kínai nagy fal társaság főtitkárát, aki egy hétvégi szakmai szemináriumon szólalt fel.

Egyre zsugorodik a kínai nagy fal
Egyre zsugorodik a kínai nagy falFotó: Wikipedia / Wikipedia

A társaság a fal világörökség listájára való felvétele, 1987 óta kíséri figyelemmel az építmény állapotát, megőrzését, kutatja javításának lehetőségeit - írja az MTI.

A fal fenntartására nem fordítanak elég pénzt, emellett a felelőtlen ipari fejlesztés, a helyi lakosság okozta károk és az illegális bányászat okozzák a legnagyobb gondokat - állítja a társaság. Az időjárás viszontagságai és a természeti katasztrófák - földrengések, áradások – is jelentősen hozzájárulnak a fal pusztulásához, de a legtöbb kárt az emberi tevékenység okozza - fogalmazott Vu.

A szakember szerint a helyi építkezési projekteknél nem veszik figyelembe a fal fenntartásának fontosságát, a lakosok büntetlenül hordják el a fal köveit és a földet saját házaik építkezéseihez. A probléma a fal szegényebb tartományokban húzódó részein a középső tartományokhoz képest is súlyosabb, itt a felügyelet szinte teljes hiánya jellemző.

A fal megőrzéséhez egy központi pénzügyi alap létrehozására lenne szükség. A világörökségi helyszín védelméről 2006-ban már elfogadtak Kínában egy szabályozást, miszerint a fenntartás költségeit már a tervezésénél bele kell foglalni a tartományi költségvetésekbe, ám a rendszer azóta sem működik. A központi költségvetés évente fordít ugyan egy-egy nagyobb összeget a fal javítási munkálataira, az viszont csak a legégetőbb gondokon segít. A becslések szerint a falnak mára körülbelül 40 százaléka tűnt el.

Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Travelo - Leggyakoribb keresések

Szóljon hozzá!

Kapcsolódó ajánlat

Most ajánljuk

Akciós wellness Foglalj szállást Mórahalmon, és vásárold meg fürdőjegyed mindössze 500 Ft-ért!

cobranco élménybeszámolót írt
Lagunák között (Görögország)
4 napja
cobranco új galériát hozott létre
Lagunák között (Görögország)
5 napja
Anziano élménybeszámolót írt
Róma - ROMINA ROOMS Guest House
10 napja
trebla új galériát hozott létre
kína
14 napja

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.