» Távol

Budapest panzió: bombázás miatt zárva

| | 1 komment
Miért Budapest a neve egy Gáza belvárosától tíz percre lévő panziónak és miért bánják a gázaiak, hogy a háború miatt bezárt? A magyarul kiválóan beszélő tulajdonossal készített email-interjúnkból kiderül.

A Gázában működő Budapest Chalet tulajdonosa Dr. Lulu Maged, aki 19 évet élt Magyarországon. Ezalatt kitűnően megtanult magyarul, doktorált, magyar állampolgár lett és évente többször ingázik Gáza és Budapest között. Kötődése miatt logikus volt, hogy panzióját Budapestről nevezi el, valószínűleg egyetlenként a térségben. Kérdéseinkre magyarul válaszolt.

A Budapest szó nemcsak a panzió névben, hanem az enteriőrben is visszaköszön: a bejáratnál a falon egy nagy vésett dombormű a Lánchidat, a budai Várat és a Dunát ábrázolja meglehetősen élethűen.

A panzió egyik központi eleme a hangulatos medence. Ez a tulajdonos szerint azért fontos, mert a környékbeli tengerpartok fürdésre alkalmatlanok, mivel szennyvizet engednek bele. A Budapest Chalet vendégeinek többsége ezért gázai, akik voltaképp egy-egy rövid nyaralásra jönnek a tengerpart helyett ide és a környékbeli többi chalet-ba - magyarázta Maged (a chalet kb olyan, mint egy egész napra vagy napokra kibérelhető panzió, de erre később a tulajdonos is kitér). A panzió bérleti módja épp ezért nem is szokványos: „Úgy adjuk ki, hogy napi bért kérünk 11 órára, akár nappal, akár éjszaka” – magyarázza. „Például reggel 8-tól este 7-ig, vagy este 8-tól reggel 7-ig x számú embernek, maximum 20 főnek.”

A vendégek ilyenkor bármit szabadon használhatnak a panzió területén; süthetnek-főzhetnek, fürödhetnek, játszhatnak; „olyasmi a rendszer, mint amilyenek Magyarországon a bérelhető faházak télen” – mondja. „A barátok, családok összedobják a bérlet összegét és élvezik a kirándulást.”

A panzió nemrég ünnepelte egyéves születésnapját, a gázai vendégeken kívül eddig csak pár külföldi család fordult meg náluk. Magyarok egyelőre nem jártak a Budapest panzióban.

De mivel háború van

Az itt felvázolt helyzet a boldog békeidőkre jellemző, a jelenleg folyó háború miatt (lásd keretes írásunk) a panzió nem üzemel. Ramadán első hete után, kb. negyven nappal ezelőtt döntött úgy a tulaj, hogy bezár, azóta egyetlen vendég sem járt az aktuális fotók alapján azóta is kellemesnek tűnő panzióban. „A fegyverszünet alatt sem tudjuk üzemeltetni, mert sokszor nincs áram a medence feltöltéséhez és tisztításához, és nincs, aki felügyeljen rá” – írja Maged az aktuális állapotokról. „És mivel mindenhol bombáznak, nem biztonságos.”

Az egyéves panziót több mint 3100 ember követi a Facebookon és a maximálisan adható öt csillagból négy és félen áll. A Budapest Chalet a Booking.com-on is fent van, ahol hét éjszakáért 610 ezer forintot kérnek.

A kialakult fegyveres konfliktus már önmagában visszaveti a turizmust, a Budapest Chalet esetében pedig tetőzi a bajt, hogy a hotel csak nyáron üzemel, télre bezár, mert nincs meleg víz és nem fedett a medence. „Sajnos az iskolák a hónap végén kezdődnek, a vendégeink nagy része pedig gyerek, így nem lesz vendégünk az iskolaidő alatt.”

Mi történik Gázában?

Az 1948 óta folyamatosan feszült palesztin–izraeli helyzetet három izraeli, majd egy palesztin fiatal elrablása és meggyilkolása után jutott el újra robbanáspontig. Izrael a - bűnrészességét tagadó - Hamászt vádolta a fiatalok elrablásával, a Hamász pedig újabb rakétatámadásokat indított a Gázai övezetből. Erre Izrael először intenzív légi csapásokba kezdett, majd július 17-én szárazföldi offenzívát indított. Ennek célja az izraeli vezetés szerint a Hamász sokezres rakétaarzenáljának megsemmisítése mellett a területről Izraelbe vezető alagútrendszer felszámolása. A konfliktusban a múlt heti tűzszünetig majdnem 2000 palesztin - többségében civil - halt meg, és a sebesültek száma is a tízezret közelíti. Ráadásul csaknem félmillió ember kényszerült lakhelyének elhagyására, miután nagyjából 10 ezer épületet semmisítettek meg az izraeli hadműveletek július 8-i kezdete óta. Izraeli oldalon már 64 katona és három civil halt meg az elmúlt három hétben.

Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Travelo - Leggyakoribb keresések

Szóljon hozzá!

Most ajánljuk

Akciós wellness Foglalj szállást Mórahalmon, és vásárold meg fürdőjegyed mindössze 500 Ft-ért!

cobranco élménybeszámolót írt
Lagunák között (Görögország)
1 napja
cobranco új galériát hozott létre
Lagunák között (Görögország)
1 napja
Anziano élménybeszámolót írt
Róma - ROMINA ROOMS Guest House
6 napja
trebla új galériát hozott létre
kína
11 napja

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.