A németek szeretnek legjobban nudizni a világon

Nudista strand a tengerparton? Jó eséllyel hallhat német szót, bárhol is legyen a világban, japánokat viszont aligha fog találni a vendégek között. A német naturizmusnak történelmi okai vannak, egyebek mellett az NDK sajátos mentalitása. Nudistafelmérés készült.

Erre az eredményre egy Expedima nevű online-utazási iroda közvélemény-kutatása jutott, amit 24 országból származó 11 165 felnőtt ember megkérdezésével végeztek. A felmérés szerint a naturista életstílus legtöbb rajongója a németek és az osztrákok körében van. Mindkét nemzet megkérdezetteinek huszonnyolc százaléka mondta, hogy legalább egyszer napozott a strandon fürdőruha nélkül.

Második helyen végeztek a norvégok (17 százalék), harmadik helyen a spanyolok (ugyancsak 17 százalék). Akik pedig a túlvégéről döngetik a listát, azok a japánok, nekik csak két százalékuk jelent meg életében ruha nélkül a nyilvánosság előtt. A magyarokról sajnos nem esik szó a felmérésben.

 

Német család egy nudista tengerpartonFotó: Cotton Coulson / Europress / Getty

Amúgy a németek győzelme történelmi okokra is visszavezethető: egyrészt ott volt a hatvanas évek erős hippimozgalma, amikor a meztelenség a szabadság kifejezése volt, plusz egyúttal a tiltakozás eszköze is a szülők nyárspolgársága és a rendszer ellen. Az NDK-ban ráadásul a nudizmus a fiatalok és idősek körében egyaránt elterjedt és természetes volt, az emberek sokkal toleránsabban viseltettek a műfaj iránt, mint az NSZK-ban (vagy nálunk, a gulyásszocializmusban).

A naturizmusnak ma is igen sok németajkú hódolója van, elég megnézni a horvát tengerpartot, ahol jó sok FKK-partszakaszt (Frei Körper Kultur) alakítottak ki. A német naturisták egyesületbe is tömörültek, a legnagyobb a hannoveri Deutscher Verband für Freikörperkultur (DFK).

Itt pedig azt lehet megtekinteni, miképp énekelte meg az FKK-strandok szépségét a német újhullám egyik zenekara, a Juckreiz (azaz Viszketés):

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek