» Távol

Felszámolják a világ legmagasabb nyomornegyedét

| | Nem érkezett még hozzászólás
Kiürítenek egy 45 emeletes caracasi felhőkarcolót, amelyet a világ legmagasabb nyomornegyedeként emlegetnek.

    A hatóságok a héten kezdték meg az első családok elköltöztetését a függőleges szegénynegyednek is nevezett, 190 méter magas befejezetlen felhőkarcolóból, amelyet 2007-ben foglalt el több mint 2000 fedél nélküli család.

    Az építtetőjéről Dávid-toronynak nevezett épületben mára 1156 család maradt, őket város széli szociális lakásokba telepítik át. 

    A venezuelai főváros kellős közepén emelkedő, bankközpontnak szánt felhőkarcoló építése 1994-ben maradt félbe a befektető, David Brillembourg ingatlanfejlesztő halála és a pénzügyi válság miatt.

    A félkész felhőkarcoló állami tulajdonba ment át, az elárverezésére 2001-ben tett kísérlet pedig eredménytelen maradt. Végül a csupasz betonszerkezet 45 emeletéből 28-at hajléktalan családok foglaltak el, azt egészen otthonossá tettek, lakásokat, boltokat, szolgáltató-műhelyeket alakítottak ki, gondoskodtak a víz- és áramellátásról, kerteket létesítettek, a gyermekek védelmében befalazták a réseket.

    A furcsa, "függőleges" szegénynegyedben olyan sajátos, jól működő közösség alakult ki, hogy egy róla szóló kiállítás 2012-ben díjat nyert a velencei biennálén. Az emblematikussá vált épületben forgatták a Homeland című amerikai tv-filmsorozat egyik epizódját is, amelyben épp itt fogják el a feltétezett terroristát, Nicholas Brodyt.

    Bár Venezuela harmadik legmagasabb épületét hajdan sokan a bűnözés melegágyának és az ingatlanfoglalások szimbólumának tartották - a rendőrség gyakran razziázott itt emberrablások elkövetői után kutatva -, a házfoglalók szerint a Dávid-torony biztonságos menedék volt a hagyományos - és veszélyes - szegénynegyedekhez képest, és valósággal mintaközösségként működött.

    A nemzetközi hírnév ellenére a hatóságok az épület kiürítése mellett döntöttek, mert - mint mondták - "a toronyban a biztonság és méltóság minimuma sem garantálható". Az elmúlt években többen is szörnyet haltak a korlát nélküli lépcsőkről vagy az épületszegélyekről a mélybe zuhanva. Nicholas Maduro elnök szerint hiba volt ilyen sokáig hagyni, hogy az emberek egy befejezetlen toronyépületben éljék az életüket. 

    A felhőkarcoló kiürítés utáni sorsáról még nincs döntés. Az elnök szerint társadalmi vitát nyitnak arról, hogy lebontsák-e, üzletközponttá vagy lakóépületté alakítsák-e át, de szerinte mindenképp közösségi célokat kell szolgálnia. A helyi sajtóban elterjedt a hír, hogy az épületet kínaiak vásárolnák meg és bankcenterré alakítanák, de a kínai elnök eheti caracasi látogatásán nyilvánosan nem esett szó ilyen tervről. 

    Maduro elnök Nagy-Caracas átalakításáért felelős államminisztere, Ernesto Villegas az épület lebontására hajlik, mert a Hugo Chávez baloldali elnök kormányzását (1999-2013) megelőző "burzsoá" korszak szimbólumát látja benne. 

    Hírügynökségi jelentések szerint a lakók elköltöztetése incidensek nélkül zajlik, miután a hatóságok jól előkészítették a kitelepítést, s az emberek bíznak abban, hogy szociális lakást kapnak az államtól. Az első hétre 160 család kiköltöztetését vették tervbe. Venezuelában az elmúlt három évben rekordszámú, 600 ezer szociális lakást építettek egy, még a néhai Chávez elnök által indított program részeként.

Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Travelo - Leggyakoribb keresések

Szóljon hozzá!

Most ajánljuk

SZILVESZTER! Rövidebb-hosszabb, busszal és repülővel! Kulturális körutazások minden igény szerint!

Laczko új galériát hozott létre
Trieszt,Miramare kastély
2 napja
wombat új galériát hozott létre
Sulawesi-Bunaken-Java-Menjangan-Bali
12 napja
wombat élménybeszámolót írt
Sulawesi-Bunaken-Java-Menjangan-Bali
12 napja
MartiSatya élménybeszámolót írt
Monaco Grand Prix
20 napja

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.