» Távol

Mexikóba exportálják Mozartot az osztrákok

| | Nem érkezett még hozzászólás

A bécsi Haus der Musik mintájára várhatóan 2015 közepére készül el Pueblában Mexikó hangzásmúzeuma, a Casa de la Música Viena. Így hamarosan a mexikóiak is kóstolót kaphatnak az osztrák főváros zenei világából. A PPP-projektként megvalósuló beruházáshoz közvetlenül az osztrák fővárosból, a Haus der Musiktól (Zene Háza) érkezik a koncepció és a know how. Lesznek installációk, amelyeket egy az egyben utánépítenek Mexikóban, és lesznek adaptációk is.

A bécsi tökéletes mása lesz például a virtuális karmester, amelynél a bevállalós látogatók a Bécsi Filharmonikusokat vezényelhetik vagy a virtuális színpad, a virtostage, ahol karmozdulatokkal lehet operát komponálni. Szintén változatlanul valósítják meg a Namadeust, amely segítségével mindenki kipróbálhatja, miként hangzik a neve Mozart abc-je szerint. A mexikói intézményben természetesen a helyi zenei világ is helyet kap majd, a régióra jellemző tartalom kidolgozásával Luis Jaime Cortez zeneszerzőt, karmestert, zongoraművészt, zenetudóst és zenepedagógust bízták meg.

A Casa de la Música Viena Puebla történelmi városközpontjától 9 km-re, La Constancia Mexicanaban egy egykori textilgyár területén kap helyet, itt található az Orquestas Sinfónicas Esperanza Azteca mexikói gyermek- és ifjúsági kórusokat összefogó kezdeményezés központja is. A bécsi mintára megépülő intézményt a pueblai szövetségi állam, a mexikói kulturális minisztérium, a Fundación Azteca nonprofit szervezet valamint több vállalkozás finanszírozza. A projekt célja, hogy a zenei képzés révén azok a gyerekek is jobb eséllyel indulhassanak az életben, akiknek a zene nem képezi a mindennapi életük részét.

A bécsi Haus der Musik az első olyan múzeum Ausztriában, amelynek licenszszerződés formájában sikerült külföldre exportálnia koncepcióját. A szerződésből befolyó évi százezer eurót az installációk karbantartására és újak kidolgozására fordítják. A Casa de la Música Viena megvalósulását pedig kiállítás formájában követhetik nyomon a bécsi intézmény látogatói – írja a Compress.

Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Travelo - Leggyakoribb keresések

Szóljon hozzá!

Kapcsolódó ajánlat

Most ajánljuk

SZILVESZTER! Rövidebb-hosszabb, busszal és repülővel! Kulturális körutazások minden igény szerint!

Laczko új galériát hozott létre
Trieszt,Miramare kastély
18 órája
wombat új galériát hozott létre
Sulawesi-Bunaken-Java-Menjangan-Bali
10 napja
wombat élménybeszámolót írt
Sulawesi-Bunaken-Java-Menjangan-Bali
10 napja
MartiSatya élménybeszámolót írt
Monaco Grand Prix
18 napja

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.