Hotelt kapnak a dublini hajléktalanok

Eddig százötven család él hotelekben az ír fővárosban. Bár a városi tanács szerint hosszú távon nem fenntartható ez a modell, most egy egész szállodát tesznek szabaddá a számukra.

 

Sürgősségi szállásokat alakítanak ki hajléktalan családoknak egy dublini hotelben – erről egyezett meg Dublin városa és az ír National Asset Management Agency (NAMA - kb. Nemzeti Eszközkezelési Hivatal).

A dublini Hilton (képünk illusztráció)

Fotó: Bloomberg / Europress / Getty



Az önkormányzat átvesz egy NAMA által kezelt hotelt, amely minimum hetven helyet biztosítana a fedél nélkül maradt, önkormányzati lakásra váró családoknak az elkövetkezendő hónapokra. Egyelőre nem nevezték meg, mely hotelt fogja átvenni a városi tanács - írja az Irish Times. Jelenleg Dublin 21 szállodájában laknak az önkormányzat pénzén a hajléktalanok, őket akarják egy központi szállodába költöztetni. Az új intézményt a tanács "hajléktalan koordinációs központnak" nevezi - ez felelős azért, hogy a családokat ideiglenes szállásaikról hosszú távú lakóhelyekre helyezzék el.

Június végén 150 család élt összesen 311 gyerekkel dublini hotelekben. Sürgősségi megoldásként költöztették be őket hajléktalan szervezetek. A városi tanács elismerte, hogy hosszú távon nem fenntartható a szállodák ilyen jellegű használata, és nem is túl költséghatékony ez a megoldás.

Az önkormányzat idei költségvetésében 750 ezer euró szerepel a hotelszámlák fedezésére, ám a valódi költség 4 millió eurónál is több lehet. Ezen kívül az utcán lakó hajléktalanok számára is legalább 80 ágyat akarnak létesíteni, melynek 2,5 millió euró a költsége. A hiányzó összeget az államkasszából szeretnék pótolni.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek