» Távol

Tokiót fenyegeti a japán szupertájfun

| | Nem érkezett még hozzászólás
Házmagasságú hullámokkal, szélviharral és esőriadóval csapott le Okinavára a Neoguri nevű tájfun Japánban. Az észak felé tartó vihar pénteken érhet Tokióba, de addigra csökkenhet intenzitása.

A Neoguri névre hallgató, 8-as erősségű tájfun kedden reggel érte el viharával Okinava főszigetét és a tőle délnyugatra fekvő Mijako-szigetet. A japán meteorológiai szolgálat esőriadót hirdetett, a szélviharok, a dagály és a magas hullámok miatt a lehető legnagyobb készültséget rendelte el. A vihar az áradások és földcsuszamlások veszélyét maga mögött hagyva Okinaván nagy sebességgel haladt észak felé, magja jelenleg – japán idő szerint július 9-én 16 órakor – Kjúsú nyugati részén tombol, derül ki a Japánspecialista utazási iroda közleményéből.

Az Okinava-fősziget partjai mentén a hullámok a 14 méteres magasságot is meghaladták. Reggel 9-ig, csupán 12 óra leforgása alatt 300 mm eső hullott, mely nagyjából 2-szerese a terület átlagos júliusi egész havi csapadékmennyiségének. A Neoguri Kjúsú és Sikoku felé haladt tovább, jelenleg a kjúsúi Nagaszaki megyéhez tartozó Goto-szigeteket sújtja a legerőteljesebben. 

A szélerősség kedd óta gyengült valamelyest, a tájfun középpontja közelében másodpercenként 30 méter a szélsebesség, de 45 m/s sebességű széllökések is előfordulhatnak. A vihar központjától keleti irányban 240, nyugati irányban 90 km-es körzetben több mint 25 m/s sebességű, erősen viharos szél fúj. A japán meteorológiai szolgálat előrejelzése szerint a tájfun délután 4 órától 30 km/h-s sebességgel halad tovább Kjúsú nyugati partjaitól északkeleti irányba.

A Neoguri már két halálos áldozatot is követelt. Kedden reggel a sikokui Kocsi megye Ocuki város Szuogata-kikötőjénél hatalmas hullám temetett maga alá egy halászhajót fedélzetén egy 62 éves férfival. Testét később partra sodorták a hullámok, itt talált rá a családja. A másik áldozat egy 81 éves halász. A meteorológiai szolgálat a legnagyobb készültséget rendelte el, fokozott elővigyázatosságra intette a lakosságot. Eddig csaknem 600 embert evakuáltak. A médiában sorozatosan jelennek meg cikkek és műsorok arról, hogyan készülhet fel a lakosság a tájfunra.

A tájfun sebességéből és erejéből fokozatosan veszítve tart északkelet felé, előreláthatólag július 12-ig tart majd. A főszigetet kevésbé sújtja a Neoguri, a középső részeket kb. 30-50 százalékban, a tőle északabbra fekvő területeket 1-30 százalékban érinti majd a viharzóna, Hokkaidót pedig elkerüli a tájfun. A vihar pénteken érhet Tokióba, de addigra csökkenhet intenzitása.

A Japánspecialista utazási iroda jelenleg zajló nyári körútján tizenöten vesznek részt az idegenvezetővel együtt. Az iroda szerint a tokiói központú, Kamakurába és Yokohamába is ellátogató körút utasait semmilyen veszély nem fenyegeti egy programváltozáson kívül. Az eső folyamatosan szitál, olykor egy időre eláll, de maga a tájfun nem hatolt el Tokióig. Egyedül a Fuji-hegy megmászását fakultatív programként választó öt fő érezhet valamit a Neoguri hatásából, az eredetileg július 10-11-re tervezett túrát ugyanis egy nappal későbbre kellett halasztani az időjárási viszontagságok miatt. Július 11-12-én már biztonságban hódíthatják meg a csúcsot.

Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Travelo - Leggyakoribb keresések

Szóljon hozzá!

Kapcsolódó ajánlat

Most ajánljuk

SZILVESZTER! Rövidebb-hosszabb, busszal és repülővel! Kulturális körutazások minden igény szerint!

Laczko új galériát hozott létre
Trieszt,Miramare kastély
12 órája
wombat új galériát hozott létre
Sulawesi-Bunaken-Java-Menjangan-Bali
10 napja
wombat élménybeszámolót írt
Sulawesi-Bunaken-Java-Menjangan-Bali
10 napja
MartiSatya élménybeszámolót írt
Monaco Grand Prix
18 napja

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.