Lenyűgöző luxushotelek környezetvédőknek

Balin ihatóvá varázsolt csapvízzel, Costa Ricában a szálloda saját biokertjéből származó fogásokkal, Nagy-Britanniában felújított, Viktória-korabeli kádakkal, Amerikában megújuló energiaforrásokkal, Tasmániában őshonos növények újratelepítésével tesznek a környezetért. Fenntartható luxushotelek a nagyvilágban.

Szereti a luxust és az ötletes szálláshelyeket, ugyanakkor a környezet védelmét is kiemelten fontosnak tartja? Mutatunk öt hotelt, ahol a fényűzés és a fenntarthatóság kéz a kézben járnak.

Bambu Indah, Ubud (Bali), Indonézia

A Bambu Indah környezetbarát luxus butikhotel házai több mint száz évvel ezelőtt épültek, egy jávai nemesember készíttette őket a feleségei számára. A házakat a kanadai születésű ékszerkészítő, John Hardy és felesége vásárolták meg 2005-ben, és helyeztették át őket Bali szigetére. Az így létrejött luxushotel rizsföldek ölelésében, idilli környezetben, Ubud városától pár percnyire várja a különleges szálláshelyre vágyókat.

Üvegpadlójú szoba a Bambu Indah Hotelben, Balin
Galéria: Lenyűgöző luxushotelek környezetvédőknek
Fotó: Djuna Ivereigh / Hotelscombined

A legkülönlegesebb élményt egyértelműen az Udang House névre hallgató lakosztály tartogatja, padlóját ugyanis üveggel burkolták, az üveg alatt pedig egy édesvízű halastó fekszik, telis-tele rákokkal és halakkal. Így aztán akár az ágyon fekve is figyelemmel kísérhetjük a víz alatti történéseket. A rusztikus kinézetű, fabútorokkal berendezett bungalóhoz egy üvegcserepekkel fedett hálószoba és egy szabadtéri zuhanyzó is tartozik.

És hogy mitől annyira környezetbarát ez a szálloda? Többek között azért, mert a környezetet terhelő építőanyagok helyett bambuszból készülnek az új épületrészek - így a helyi kézműveseknek is munkát adnak, hiszen ők ismerik a legjobban ezt az építési módot. A medencét természetes módszerekkel tisztítják vegyi anyagok használata helyett, a csapvíz pedig három rétegű, egészségügyi standardoknak megfelelő szűrőn át folyik, így az iható, és nem kell a műanyag palackokkal terhelni a környezetet. A továbbiakról ide kattintva olvashat.

Finca Rosa Blanca Inn, Costa Rica

Barátságos, otthonos berendezés, zseniális medence, kültéri jakuzzi és elképesztő természeti környezet jellemzi a Costa Ricai-i Finca Rosa Blanca Inn-t. A környezettudatos luxusra vágyók fellegvára egy kávéültetvényen található a San Jose Nemzetközi Repülőtér közelében. A butikhotel minden szobájához jakuzzi, nagyméretű franciaágy, egzotikus bambuszrostból készült ágynemű, és privát veranda jár, ahonnan naphosszat csodálhatjuk az előttünk elterülő tájat vulkánokkal és trópusi kertekkel.

Paradicsomi állapotok - Finca Rosa Blanca Inn, Costa Rica
Galéria: Lenyűgöző luxushotelek környezetvédőknek
Fotó: Hotelscombined

Persze a pihenés mellett rengeteg program is várja a vendégeket, a hotel saját bevallása szerint minimum 3 napra van itt szükség, hogy kényelmesen kipróbálhassunk mindent, amit a hely kínálni tud. Az biztos, hogy az időjárás miatt nem kell aggódnunk, amikor a programjainkat állítjuk össze: általában mindig süt a nap, mindez pedig tavaszias-koranyárias 18-28 fokos hőmérséklettel párosul.

Megnyitásakor a Finca Rosa Blanca kávéültetvény- és szálló volt egész Costa Rica első igazoltan környezetbarát hotele, az azóta eltelt húsz év során pedig tökélyre fejlesztették fenntarthatósági programjukat. A vízmelegítést és a fűtést napelemekkel végzik, az elektromos rendszert a föld alatt építették ki, hogy az ne zavarja a környező vadvilágot, és az ültetvényeken dolgozókat se veszélyeztesse. A berendezési tárgyak és az építéshez használt anyagok jó része újrahasznosított, az ágyneműt bambuszrostokból készítik. A szállodai alkalmazottai mind környékbeliek, ezzel is támogatva a helyi gazdaságot. Az étteremben kínált fogások pedig a hotel saját organikus gazdálkodásából, illetve helyi gazdák alapanyagaiból készülnek, főként Costa Rica-i specialitások kerülnek az asztalra. A további részletekről itt olvashat.

The Green House, Bournemouth, Nagy-Britannia

A Viktória-korabeli épületben található The Green House Bournemouth modern, egyedi berendezésű szobákkal és Nagy-Britannia legzöldebb szállodájának címével büszkélkedhet. A gyakorlatban mindez nem csupán azt jelenti, hogy környezetbarát villanykörtéket használnak, vagy megkérik a vendégeket, hogy egynél többször használják a törölközőket, hanem azt, hogy a szálloda üzemeltetésének minden területén törekszenek a fenntarthatóságra, az etikus és felelős hozzáállásra.

Modern berendezés - The Green House, Bournemouth, Nagy-Britannia
Galéria: Lenyűgöző luxushotelek környezetvédőknek
Fotó: Hotelscombined

A beszerzésnél mindig a helyi termékeket és szolgáltatásokat részesítik előnyben, amit csak tudnak, újrahasznosítanak, és csak hozzájuk hasonló üzleti filozófiát képviselő szervezetekkel működnek együtt. A szálloda berendezésénél a természetes anyagok és az újrahasznosított tárgyak dominálnak: minden szoba alapfelszereléséhez hozzátartoznak például a bambuszból készült tálcák, és a Viktória-korabeli, eredeti állapotukba visszaállított vasból készült lábaskádak. A további zöld intézkedésekről részletesebben itt olvashat, a hotel saját bevallása szerint az elmúlt négy évben több mint száz dolgot tett a hotel környezetbarátságáért.

Hotel Terra Jackson Hole, Wyoming, USA

Hegyvidéki környezet, rusztikus szobabelsők, kültéri medence, modern dizájn jellemzi a 132 szobás Hotel Terra Jackson Hole Hotelt az amerikai Teton Village-ben, Wyoming államban. A sportosabbaknak a Jackson Hole Mountain Resort biztosít a környéken elfoglaltságot, a túrázni vágyókat a közeli Grand Teton Nemzeti Park várja csodás csipkés hegycsúcsokkal és lenyűgöző állatvilággal.

Kültéri medence a Hotel Terra Jackson Holeban
Galéria: Lenyűgöző luxushotelek környezetvédőknek
Fotó: Cameron Neilson / Hotelscombined

Rendszeresen látható itt amerikai bölény, jávorszarvas, vapiti, villásszarvú antilop, kanadai hód és fekete medve is. A park északi részén grizzlyk élnek, a meredek lejtőkön pedig kanadai vadjuhok tanyáznak. A madárfajok közül akad itt fehérfejű rétisas, halászsas, orrszarvú pelikán és trombitás hattyú is – írja a Wikipédia vonatkozó szócikke. Természetközeli elhelyezkedéshez környezettudatos szemlélet dukál: az építéskor például újrahasznosított anyagokat használtak fel, a hotel energiaszükségletét pedig 100 százalékban megújuló energiaforrásokból fedezik. A továbbiakról itt tájékozódhat.

Saffire Freycinet, Coles Bay (Tasmánia), Ausztrália

Végezetül egy tasmániai hotel, melyet a fenntarthatóság szellemében hoztak létre. Ez a csodás öbölben fekvő Saffire Freycinet hotel, mely hihetetlen panorámájú étteremmel és szuperluxussal várja vendégeit.

Csodás kilátás - Saffire Freycinet, Coles Bay (Tasmánia), Ausztrália
Galéria: Lenyűgöző luxushotelek környezetvédőknek
Fotó: Hotelscombined

A hotel területén eredetileg egy lakókocsis kemping üzemelt, a környezete meglehetősen lepusztult volt. Ennek egy részén épült fel a környezetbarát luxushotel, nagyobb részén pedig 30 ezer őshonos növénypalántát ültettek el, hogy a természet visszavehesse, ami az övé. A szálloda pedig igyekszik a lehető legkevesebb kárt okozni környezetében, praktikáikról itt olvashat bővebben.

Ne csak zöld legyen, de olcsó is?

Böngéssze az utazási ajánlatokat, mert ezeknél szolidabb összegekért is találhat már szobát. Egy magyar nyelven is elérhető oldal, a HotelsCombined például egy olyan hotelár-összehasonlító szolgáltatás, melynek segítségével a felhasználók a legjobb utazási ajánlatok közül egyetlen kereséssel a legolcsóbbat találhatják meg. A keresőszolgáltatás több száz utazási oldal árait hasonlítja össze, így a felhasználók akár 80 százalékos kedvezményhez is juthatnak. A weboldal segítségével a felhasználók világszerte 120 000 helység több mint 800 000 szállodájának árai közül válogathatnak. A HotelsCombined ingyenes mobilalkalmazásai iPhone-ra és iPadre, valamint Androidra is letölthetők. (x)

Cikkünk megjelenését a Hotelscombined támogatta.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek