» Távol

Kiirtanák a gyilkos krokodilokat Ausztráliában

| | Nem érkezett még hozzászólás
A krokodilok széles körben való leöléséről robbant ki heves vita Ausztráliában, miután a hétvégén egy 4,6 méteres példány elragadott a csónakból egy férfit annak családja szeme láttára.

A méretes bordás krokodil (Crocodylus porosus) szombaton, az Északi területen lévő Kakadu Nemzeti Parkban ragadta el 62 éves áldozatát, írja az MTI. A halálos kimenetelű támadást követően néhány halász a helyi krokodilpopuláció megtizedelésére szólította fel a hatóságokat, mivel az állatok száma a becslések szerint nagyjából 130 ezerre nőtt az Északi területen azóta, hogy az 1970-es években betiltották a vadászatukat.

Tavaly három, 1987 óta összesen legalább 19 halálos kimenetelű krokodiltámadás történt ezen a területen. Adam Britton krokodilszakértő szerint azonban a hüllők leölése nem jelent megoldást a problémára. "A krokodilok leölése mindig napirendre kerül, amikor ilyesmi történik, ám hacsak nem írtunk ki minden egyes példányt, akkor mindig marad egy bizonyos fokú kockázat" - mondta a szakember.

Hozzátette: "A krokodilokra szükség van az egészséges halállomány fenntartásához, a turizmusról és a stabil mezőgazdaságról nem is beszélve, ezért nem lehet egyszerűen azt mondani, hogy ‘Gyerünk, szabaduljunk meg az összestől!'". Britton szerint a megfelelő oktatási és kezelési programok révén Ausztráliának sikerül kordában tartania a támadásokat.

A 62 éves férfit kereső hatóságok két krokodilt lőttek le vasárnap nagyjából 1,5 kilométerre a támadás helyszínétől. Az egyik, 4,7 méteres példány gyomrában emberi maradványokat találtak, amelyek valószínűleg az áldozatéi, ám a hivatalos megerősítésre még várni kell.

Graeme Webb krokodilszakértő szokatlannak nevezte a támadást az év ezen időszakában, mivel a hidegebb hónapokban a krokodilok általában meghúzzák magukat, inkább a melegebb időszakban aktívabbak és ilyenkor jóval veszélyesebbek is. A szakember ugyanakkor hozzátette, hogy az állatok azért a hidegebb időszakban is ejtenek zsákmányokat.

Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Travelo - Leggyakoribb keresések

Szóljon hozzá!

Most ajánljuk

SZILVESZTER! Rövidebb-hosszabb, busszal és repülővel! Kulturális körutazások minden igény szerint!

Laczko új galériát hozott létre
Trieszt,Miramare kastély
18 órája
wombat új galériát hozott létre
Sulawesi-Bunaken-Java-Menjangan-Bali
10 napja
wombat élménybeszámolót írt
Sulawesi-Bunaken-Java-Menjangan-Bali
10 napja
MartiSatya élménybeszámolót írt
Monaco Grand Prix
18 napja

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.