Túlélési tippek Thaiföldhöz

Csütörtökön a thai hadsereg átvette az ország felett az irányítást, és kijárási tilalmat vezetett be. Mennyire biztonságos az ország? És mit tegyen az, akinek éjszaka indul, vagy érkezik a repülőgépe?

Mint már korábban írtuk, csütörtökön a hadsereg bejelentette, hogy átvette a hatalmat az ország irányítása felett. Arra hivatkoznak, hogy helyre kell állítani az országban a rendet a hónapok óta tartó politikai zavargásokat követően. Betiltották a köztéri gyülekezéseket, tüntetéseket, rengeteg politikust és tüntetőt letartóztattak, felfüggesztették az alkotmányt és valamennyi tévé- és rádióállomás adását. A tévében és rádióban csak hagyományos zene szól, melyet időnként a hadsereg közleményei szakítanak meg.

Repülőjegy és útlevél legyen nálunk

Kijárási tilalmat vezettek be este tíz és hajnali öt között, mely a turistákra is vonatkozik. Ez annyit jelent, hogy este tízre mindenkinek vissza kell térnie a szállására, és azt reggel ötig nem is hagyhatja el. Az utazók számára fontos információ, hogy a kijárási tilalom azokra nem vonatkozik, akiknek ebben az időben indul vagy érkezik a repülőjáratuk Thaiföldre. Ezt a repülőjegyükkel tudják igazolni.

A Külügyminisztérium weboldalán azt tanácsolja az utazóknak, tartsák maguknál útlevelüket, és legyenek nagyon óvatosak. A minisztérium egyelőre nem változtatott az ország kockázati besorolásán, egyelőre a biztonságosnak tartott desztinációk közé tartozik.

Tomaj Dénes, Magyarország thaiföldi nagykövete az MTI-nek pénteken telefonon azt mondta, hogy a katonai hatalomátvétel ellenére jórészt zavartalanul zajlott az élet pénteken Bangkokban.A nagykövetség emellett javasolja, hogy az utazók regisztrálják magukat a Konzuli Szolgálat rendszerében, hogy szükség esetén elérhetőek legyenek, konzuli segítséget lehessen nekik nyújtani.

Szerencsére éppen szezonon kívül vagyunk, május végén, június elején nem nagyon utaznak turisták csoportosan Thaiföldre, egyéni utasok lehetnek szórványosan - mondta Molnár Judit, a Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetítők Szövetségének (MUISZ) szóvivője az MTI-nek.

Kevesen lehetnek kint

A távoli, egzotikus úticélok közül Thaiföld a legnépszerűbb a magyar turisták körében, ezeknek az utazásoknak azonban a téli időszakban van a szezonja. A szakértő felhívta a figyelmet arra: ma már nem utaznak a magyarok tömegesen Thaiföldre, mint a válság előtt, amikor több chartergéppel szállították az utasokat, hanem menetrend szerinti járatokon foglalnak le helyeket az utazási irodák.

Simon Karolina, az Ázsiaspecialista utazási iroda vezetője azt tanácsolja, hogy az utazók a gép indulása előtt legalább 3 órával korábban induljanak el, bár a Suvarnabhumi és a Don Mueang nemzetközi repülőtér fennakadások nélkül üzemel. "A thaiföldi események nem a turistákat érintik, így az utazóknak nincs okuk aggodalomra. Az országban minden látványosság és úti cél továbbra is elérhető. A békés helyzet ellenére mindenkit körültekintésre intünk. Figyeljük a Külügyminisztérium közleményeit, valamint érdeklődjünk a konzuli szolgálatnál arról, hogy az aktuális helyzet nem követeli-e meg, hogy utazásunkat lemondjuk" - javasolja a cégvezető.

Vietnam népszerűbb

Az Ázsiaspecialista utazási irodához nem érkezett útlemondás. "Utasaink körében az utóbbi időben Vietnam vált népszerű úticéllá, így csak csekély részük tartózkodik jelenleg Thaiföldön. Amint negatív fordulatot vesz a thaiföldi helyzet, azonnal értesítjük utasainkat" — mondta el Simon Karolina, akitől azt is megtudtuk, a meghiúsult utak esetében a pénzvisszafizetés minden esetben az utazási szerződés szerint történik.

Bangkokban lassan hat hónapja tartanak a zavargásokkal kísért kormányellenes tüntetések, amelyekben eddig 27 ember halt meg és több mint nyolcszáz megsebesült. Januárban rendkívüli állapotot vezettek be az országban, de miután márciusra javult a biztonsági helyzet, a rendelkezést feloldották.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek