Betiltották a dohányzást Bibione strandján

Büntetésre számíthat az, aki rágyújt a tengerparton az olaszországi Bibionéban. A venetói településen található az ország első füstmentes strandja. Remélik, így kevesebb csikket dobálnak el a homokon sétálók.

Idén nyáron a napernyők első sorától kezdve egészen a tengerpartig – tehát a strand teljes területén – tilos a dohányzás. A „Szívd be a tengert" szlogenű projekt a Bibionét is magába foglaló San Michele al Tagliamento nevű velencei járás önkormányzatának kérésére született. A projektet fontos nemzetközi szervezetek is támogatták: az Egészségügyi Világszervezet, az olasz Egészségügyi Minisztérium, a Veneto Régió, a Nemzeti Rákkutató Központ és az olasz társadalombiztosítási alap is.

Fotó: Andrea Girardi / Bibione Live Konzorcium Sajtóiroda

„Nem a dohányzók ellen irányuló projektről van szó – magyarázza Pasqualino Codognotto, a fürdőhely polgármestere –, hanem a környezet, és a tengerparton homokozó gyerekek érdekében hozott döntésről."

A strand különleges figyelemfelkeltő akciókat indított, tájékoztató anyagokat nyomtattak, több hamutartót és dohánymentes terület táblákat helyeztek el a strandon, valamint átlátszó tartályokat, amelybe a strandfelügyelők és a turisták összegyűjthetik a csikkeket. A strandon összegyűjtött hulladék 27 százaléka ugyanis cigarettacsikk.

Aki dohányozni szeretne, az továbbra is megteheti, de csak a saját napernyője alatt. A szabályt megszegőket az önkormányzat megbünteti, de azt ígérik, nem indítanak hajtóvadászatot a szabályt megsértők ellen - remélik, azt minél többen maguktól is betartják majd.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek