» Távol

Mesterségesen lesz kicsinye a párzásra lusta óriáspandáknak

| | Nem érkezett még hozzászólás
Az edinburghi állatkert két óriáspandája a tavasz ellenére sem akart párzáshoz látni, ezért gondozóik eldöntötték, hogy mesterséges megtermékenyítéssel oldják meg az utódkérdést. Tien Tien és Jang Kuang már túl vannak a beavatkozáson, látogatni is lehet őket.

Mesterségesen lesz kicsinye a párzásra lusta óriáspandáknak az edinburghi állatkertben - írja az MTI az intézmény pandákért felelős munkatársának keddi bejelentése alapján.

Miután sikertelenül vártak arra, hogy az állatkert két óriáspandája, a nőstény Tien Tien és a hím Jang Kuang magától lásson neki a párzáshoz, gondozóik eldöntötték, mesterséges megtermékenyítéssel oldják meg az utódkérdést. Iain Valentine, a skót Királyi Zoológiai Társaság óriáspandákért felelős igazgatója elmondta: idén tavasszal bíztató jeleket mutattak a pandák, ezért reménykedtek, idén talán természetes úton foganhat utóduk. Végül azonban Tien Tien hormonszintje gyorsan leesett, ami azt jelenti, nála sokkal rövidebb lehet a párzási időszak. Kénytelenek voltak Nagy-Britannia egyetlen pandanőstényét megtermékenyíteni. Csak Jang Kuangtól vett mintát használták fel a célra.

A beavatkozás után mindkét állat gyorsan rendbe jött, Jang Kuang már negyedórával később mézet és bambuszt evett. A szakértők szerint elképzelhető, hogy egészen az augusztusban vagy szeptemberben várható ellésig nem fogják tudni, vemhes-e Tien Tien. Tavaly is megkísérelték a mesterséges megtermékenyítést, ám akkor az állat röviddel a szülés előtt elvesztette magzatát. Az edinburghi állatkert Facebook oldalán néhány órával ezelőtt jelezte, hogy újra lehet látogatni a pandapárt.

Tien Tien és Jang Kuang 2001 decemberében érkezett az edinburghi állatkertbe, utódjuk még nem született. A pandák fogságban igen ritkán nemzenek utódot.
Az óriáspanda
a világ egyik leginkább veszélyeztetett állatfaja: szabadon csak mintegy 1600 példányuk él, további 300-at állatkertekben tartanak.  

Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Travelo - Leggyakoribb keresések

Szóljon hozzá!

Most ajánljuk

Akciós wellness Foglalj szállást Mórahalmon, és vásárold meg fürdőjegyed mindössze 500 Ft-ért!

cobranco élménybeszámolót írt
Lagunák között (Görögország)
1 napja
cobranco új galériát hozott létre
Lagunák között (Görögország)
1 napja
Anziano élménybeszámolót írt
Róma - ROMINA ROOMS Guest House
6 napja
trebla új galériát hozott létre
kína
11 napja

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.