» Távol

Múzeumban a veszteséges Qantas gépei

| | Nem érkezett még hozzászólás
Világháborús szimulátorgép, leszerelt Jumbo Jet és korabeli stewardessruhák. Nehéz helyzetben van az egyre veszteségesebben működő ausztrál légitársaság, de legalább van mire emlékezniük. Fotók a múzeumból.

Február vége óta arról szólnak a hírek, hogy a Qantas elküldi ötezer dolgozóját, miután a cég 252 millió ausztrál dolláros adózás előtti veszteségről számolt be. Az ausztrál légitársaság a magas kerozinárak, az erős ausztrál dollár és a fokozódó nemzetközi verseny miatt lett veszteséges. Ezért egy 2,7 milliárd dolláros, fedezet nélküli hitel felvételéhez kérte a kormányzat segítségét, hogy újra rentábilis legyen a működése.

Tony Abott miniszterelnök két hete közölte, hogy a légitársaság ugyan nem kap állami segítséget, de a kormány az idegen tulajdoni hányad felső korlátjáról szóló törvény eltörlését tervezi. Ezt az ötletet Alan Joyce, a légitársaság vezérigazgatója is üdvözölte, és akkor az AP hírügynökségnek azt mondta, hogy konkrét terveik vannak, a jelenlegi veszteséget termelő helyzetből már látják a kiutat.

A Qantas légitársaságról itt a Travelón többször is írtunk: alkalmazottai Martin Grant kollekcióban és Christian Louboutin cipőben dolgoznak, tavaly a világ tizedik legjobb légitársaságának és az egyik legbiztonságosabbnak választották meg, az angol Business Traveller magazin szerint pedig a Qantas fedélzetén van a legjobb borválaszték.

A békebeli szép idők emlékeit pedig a Queensland-i Qantas Founders Museum őrzi, ahol a légitársaság történetét, számos ereklyét, és a korábbi évek stewardess öltözékei mellett a kisebb testű repülőgéptípusokat is felsorakoztatták.  A látogatók egy leszerelt Jumbo Jet gépben testközelből gyönyörködhetnek, és szimulátorban tesztelhetik, hogy milyen érzés repülni egy nyitott kétfedelű első világháborús gépen vagy egy mai modern technikával felszerelt katonai repülőgépen. Nézze meg a repülőmúzeumról készült galériánkat!

A társaság Ausztrália legnagyobb és a világ második legrégebbi légicége is egyben: 1921. óta repül, többször is a legbiztonságosabbnak választották: 1951 óta egyetlen halálos balesete sem volt a cégnek. Összesen 33 ezer munkavállalót foglalkoztat, flottája 142 repülőgépből áll, köztük 12 Airbus A380-as is megtalálható. A 2012-es évet 244 millió ausztrál dolláros veszteséggel zárta a vállalat, miközben utasszáma a 2008-as 38,6 millióról 2012-re 46,7 millióra emelkedett.

Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Travelo - Leggyakoribb keresések

Szóljon hozzá!

Most ajánljuk

Advent Németországban Ahol ízlelőbimbóinkat a karácsonyi sütemények, a forralt bor és a helyi specialitások kényeztetik.

Delawer élménybeszámolót írt
Egy élhető város
3 napja
Delawer új galériát hozott létre
Amszterdami séta
3 napja
Lilla79 élménybeszámolót írt
Az ezeregyéjszaka meséi Marokkóban
5 napja
zitary új galériát hozott létre
Agung vulkán
11 napja

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.