Múzeumban a veszteséges Qantas gépei

Világháborús szimulátorgép, leszerelt Jumbo Jet és korabeli stewardessruhák. Nehéz helyzetben van az egyre veszteségesebben működő ausztrál légitársaság, de legalább van mire emlékezniük. Fotók a múzeumból.

Február vége óta arról szólnak a hírek, hogy a Qantas elküldi ötezer dolgozóját, miután a cég 252 millió ausztrál dolláros adózás előtti veszteségről számolt be. Az ausztrál légitársaság a magas kerozinárak, az erős ausztrál dollár és a fokozódó nemzetközi verseny miatt lett veszteséges. Ezért egy 2,7 milliárd dolláros, fedezet nélküli hitel felvételéhez kérte a kormányzat segítségét, hogy újra rentábilis legyen a működése.

 

A Queensland-i Qantas Founders Museum még a régi szép idők emlékeit őrzi
Galéria: Qantas
Fotó: Lisa Maree Williams / Europress / Getty

Tony Abott miniszterelnök két hete közölte, hogy a légitársaság ugyan nem kap állami segítséget, de a kormány az idegen tulajdoni hányad felső korlátjáról szóló törvény eltörlését tervezi. Ezt az ötletet Alan Joyce, a légitársaság vezérigazgatója is üdvözölte, és akkor az AP hírügynökségnek azt mondta, hogy konkrét terveik vannak, a jelenlegi veszteséget termelő helyzetből már látják a kiutat.

 

Jumbo Jet szárnyán fotózkodás és szimulátor szórakoztatja a múzeum látogatóit
Galéria: Qantas
Fotó: Lisa Maree Williams / Europress / Getty

A Qantas légitársaságról itt a Travelón többször is írtunk: alkalmazottai Martin Grant kollekcióban és Christian Louboutin cipőben dolgoznak, tavaly a világ tizedik legjobb légitársaságának és az egyik legbiztonságosabbnak választották meg, az angol Business Traveller magazin szerint pedig a Qantas fedélzetén van a legjobb borválaszték.

A békebeli szép idők emlékeit pedig a Queensland-i Qantas Founders Museum őrzi, ahol a légitársaság történetét, számos ereklyét, és a korábbi évek stewardess öltözékei mellett a kisebb testű repülőgéptípusokat is felsorakoztatták. A látogatók egy leszerelt Jumbo Jet gépben testközelből gyönyörködhetnek, és szimulátorban tesztelhetik, hogy milyen érzés repülni egy nyitott kétfedelű első világháborús gépen vagy egy mai modern technikával felszerelt katonai repülőgépen. Nézze meg a repülőmúzeumról készült galériánkat!

 

Galériáért kattintson a fotóra!
Galéria: Qantas
Fotó: Lisa Maree Williams / Europress / Getty

A társaság Ausztrália legnagyobb és a világ második legrégebbi légicége is egyben: 1921. óta repül, többször is a legbiztonságosabbnak választották: 1951 óta egyetlen halálos balesete sem volt a cégnek. Összesen 33 ezer munkavállalót foglalkoztat, flottája 142 repülőgépből áll, köztük 12 Airbus A380-as is megtalálható. A 2012-es évet 244 millió ausztrál dolláros veszteséggel zárta a vállalat, miközben utasszáma a 2008-as 38,6 millióról 2012-re 46,7 millióra emelkedett.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek