Egyre több a turista a cseheknél

Rekordszámú külföldi turista látogatott tavaly Csehországba, a legtöbben Prágába utaznak.

Kereskedelmi szálláshelyeken a belföldi turistákkal együtt összesen 13,9 milliónyian szálltak meg, 1,6 százalékkal többen, mint 2012-ben. Ugyanakkor a vendégéjszakák száma 0,6 százalékkal csökkent - írja az MTI a cseh statisztikai hivatal közleménye alapján.

 

Főleg Prágába utaznak a turisták

 

A hazai és külföldi turisták átlagosan 2,8 éjszakát töltöttek kereskedelmi szálláshelyenm, ezen belül a hazaiak 1,6, míg a külföldiek átlagosan 2,9 éjszakát. A legtöbb külföldi turista - 1,4 millió - Németországból érkezett Csehországba, ez 2,8 százalékos visszaesést jelent. Ugyanakkor a németek 3,2 százalékkal több éjszakát töltöttek kereskedelmi szálláshelyeken, mint az előző évben.

 

A prágai vár, előtérben a Károly-híd
Galéria: Cseh kastélyok
Fotó: Eu / Northfoto

A németeket az orosz és a szlovák turisták követték, de éves összevetésben az észak-európai és dél-koreai látogatók száma emelkedett a legnagyobb mértékben. A külföldiek több mint kétharmada Prágában járt, a vidéki célpontok iránt jóval kisebb volt az érdeklődés.

Piaci elemzők szerint a külföldi turisták számának növekedéséhez az év végén nagyban hozzájárult, hogy a jegybank beavatkozása nyomán meggyengült a korona az euróhoz képest. Többségi vélemény, hogy ez a tényező az idei évben is hatással lesz a külföldiek Csehország iránti érdeklődésére.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek