Bordélymúzeum nyílt Amszterdamban

Egy egykori bordélyházban megnyitották csütörtökön Hollandia és a világ első, prostitúciót bemutató múzeumát. A bejáratnál hologramprosti fogad, a látogatók végigjárhatják a bordély hálószobáit, vagy kiülhetnek az ablakba is.

A Red Light Secrets (A piros lámpa titkai) elnevezésű intézményt Amszterdam De Wallen nevű negyedében nyitották meg, amely világszerte a prostitúció egyik legismertebb nagyvárosi központja, írja az MTI.

A Piros Lámpás Titkok nevű prostitúcióról szóló amszterdami múzeum bejárata
Galéria: Prostimúzeum Amszterdamban
Fotó: Evert Elzinga / MTI

Melcher de Wind, az intézmény egyik kezdeményezője szerint a múzeum azok számára készült, akik többet akarnak tudni a városnegyedről anélkül, hogy felkeresnének egy prostituáltat. "Nem akarunk szenzációéhesek lenni, hamis romantikát kelteni, és senkiről sem akarunk ítéletet mondani" - hangoztatta Melcher de Wind.

A múzeum anyagát együtt állították össze Amszterdam önkormányzatával és a prostituáltak képviselőivel. Egyfajta oktatási központnak szánják, amely bemutatja látogatónak a prostitúciót mint iparágat, annak történetét, mindennapi valóságát Amszterdamban, ahol egészen a 16. századig nyúlik vissza.

A múzeum bejáratánál egy prostituált beinvitáló hologramja fogadja a látogatókat, akik végigjárva a múzeumot megismerkedhetnek egy bordélyház belsejével, a különféle szobákkal, ahol a lányok a klienseiket fogadják. Rövidfilmek hívják fel a figyelmet a nőkereskedelem veszélyeire. Más filmek a prostituáltak mindennapjait mutatják be, köztük azokat az embereket, akikkel együtt dolgoznak, köztük a bordélyházak takarítóit, a mosodásokat, a helyi fodrászokat, manikűrösöket vagy azokat, akik élelemmel ellátják őket. A látogatónak még arra is lehetősége nyílik, hogy egy prostituálthoz hasonlóan kiüljön az egyik ablakba is.

Érdeklődő turistákat játszó színészek, ahogyan egy kirakat mögött dolgozó örömlány látná őket
Galéria: Prostimúzeum Amszterdamban
Fotó: Evert Elzinga / MTI

Hollandiában 2000-ben legalizálták a prostitúciót. A helyi önkormányzat adatai szerint Amszterdamban mintegy hétezer ember dolgozik a szexiparban, 75 százalékuk Kelet-Európából, elsősorban Romániából és Bulgáriából érkezett. A negyedben lévő 409 "ablakért" fél napra nagyjából 150 eurót fizetnek a nők. Napi 11 órát dolgoznak, heti hat napon.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek