A világ legmagányosabb helyei

Ha a kötelező turistalátványosságokat már mind kipipálta, Eiffel-toronytól a Niagaráig, és elege van a látványosságok körül tolongó tömegből, ideje kihaltabb célpontok után nézni. Hallott-e már például az olasz Riviéra tengeralatti Jézus-szobráról? Vagy Észak-Korea legmagasabb hoteljéről, mely évtizedek óta üresen áll?

Senki sem szeret turisták között tülekedni egy-egy látványosság előtt, de a népszerűbb célpontok esetében ez szinte elkerülhetetlen. A Travelo most antiszociális utazóknak ad tippeket: a cikkünkben szereplő helyszínek természetüknél fogva kihaltak, gyakran kísérteties hangulatúak. A turistamentességet nem garantáljuk, de biztosan nem lesz akkora tömeg, mint Disneylandben!

Krisztus a tenger mélyén

Az olaszországi Portofino nem csak arról híres, hogy itt nyaral George Clooney. A festői városka kikötőjétől nem messzire a tenger mélyén áll ugyanis egy Jézus-szobor, a Mélység Krisztusa (Il Cristo degli Abissi). A két karját a felszín felé emelő, két és fél méteres bronzfigurát 1954-ben készítette Guido Galletti, és az első olasz készülékes búvárnak, Dario Gonzattinak állít emléket, aki 1947-ben egy merülés során itt veszítette életét. A 17 méteres mélységben található szobornál minden évben megemlékezést tartanak: július utolsó szombatján úszó mécseseket bocsátanak vízre, a búvárok babérkoszorúval ékesítik fel Jézus fejét, a parton pedig éjszakai misét tartanak.

A Mélység Krisztusa (Key Largo, Florida
Galéria: Top 10 elhagyatott hely
Fotó: Mircea T / Flickr.com

A szoborról a hatvanas években több másolat is készült, az egyiket a floridai Key Largónál süllyesztettek a tengerbe, és igen népszerű merülési helyszínnek számít, a másik pedig Grenada fővárosa, St. George mellett áll a tengerfenéken. Máltán is található egy víz alatti Krisztus, ez azonban jóval újabb darab: II. János Pál pápa 1990-es látogatásának emlékére állították fel.

Katasztrófaturisták a kihalt városban

Csernobil, illetve az atomerőműhöz legközelebbi település, Pripjaty nem számít kifejezetten kihalt helynek manapság, mivel igen komoly turistaforgalmat bonyolít. Mint már korábban írtuk, a turistákra az öreg épületek omladozó födémei nagyobb veszélyt jelentenek, mint a sugárzás. Olvassa el Németh Viktor helyszíni beszámolóját itt!

Polcok a könyvtárban
Galéria: Top 10 elhagyatott hely
Fotó: Michael Day / Northfoto

Lekapcsolt pályaudvar

A spanyol Pireneusokban, a francia határhoz közel áll Canfranc gigantikus és kihalt vasútállomása. Az 1928-ban átadott épület komoly logisztikai tevékenység központja volt évtizedeken keresztül: itt találkozott ugyanis az eltérő nyomtávú spanyol és francia vasútvonal. Mivel a vonatok nem tudtak továbbmenni, itt szállították át a spanyol vonatról a franciára valamennyi utast, csomagot és küldeményt, és vice verza.

Negyven éve hiába várja a vonatokat
Galéria: Top 10 elhagyatott hely
Fotó: simmob44 / Flickr.com

Miután 1970-ben a francia oldalon egy kisiklott vonat alatt leomlott a vasúti híd, a franciák úgy döntöttek, nem építik újjá a hidat. A forgalmat más vonalakra terelték, Canfranc pedig azóta üresen áll. Itt forgatták a Zsivágó doktort, a hegy mélyében, a régi vasúti alagútban pedig tudományos kutatólaboratórium működik ,ahol többek között az univerzum nagyrészét kitevő sötét anyagot tanulmányozzák. Nyaranta vezetett túrákon bejárható a 240 méter hosszú épület.

Balszerencsés ufóházak

Vakációzó amerikai katonákra számítottak a tajvani Sanzhi ufóházainak építői, az építkezést azonban sohasem fejezték be. A finn Futuro-házakra emlékeztető, beton és üvegszálas műanyag kapszulaépítményeket balszerencse övezte: a befektetők anyagi gondjai mellett több halálos autóbaleset is történt az építkezés közelében. A babona szerint ez annak köszönhető, hogy az építkezés során leromboltak egy kínai sárkányszobrot. A projektet 1980-ban leállították, az elkövetkező évtizedek során pedig leginkább csak fotózások helyszínéül szolgáltak a színes épületek, mígnem 2009-ben el nem dózerolták az összeset, így már hiába is keresnénk őket. A tervek szerint üdülőtelep és vízi vidámpark épül a helyükön - reméljük, ezúttal szerencsésebbek lesznek az építtetők.

A sosemvolt jövő házai San Zhi-ben (Tajvan)
Galéria: Top 10 elhagyatott hely
Fotó: hey-gem / Flickr.com

Sittből épített Szentföld

Beton falazóelemekből, fürdőkádakból és más kidobott építkezési anyagokból épült az ötvenes években a Szentföld, USA nevű turistalátványosság, mely a Biblia világát próbálta létrehozni egy connecticuti autópálya mellett. Az elhaladó autósok figyelmét egy húsz méter magas, világító kereszt vonta magára, a parkba érkezve pedig diorámákon tekinthették meg az Édenkertet, Dánielt az oroszlán barlangjában, valamint Jézus életének eseményeit. A hatvanas és hetvenes években a vallásos témájú park évente negyvenezer látogatót vonzott. Idővel azonban leromlott állapota, és 1984-ben bezárták. Azóta főleg önkéntesek igyekeztek helyrehozni látványosságait, tavaly azonban új gazdája lett a parknak, mely hamarosan újranyithat.

1984 óta zárva tart
Galéria: Top 10 elhagyatott hely
Fotó: Internationally Blank / Flickr.com

Patyomkin-hotel

A világ legmagasabb hotele lehetett volna az észak-koreai Pyongyangban álló Ryugyong Hotel, ha időben elkészült volna. A gigantikus betonpiramist 1987-ben kezdték építeni, 105 emeletes magasságával pedig még két évvel később, a megnyitás tervezett időpontjában is a szingapúri Westin Stamford hotel fölé tornyosult volna. A megaszálloda ötletét valószínűleg az adhatta, hogy a Westint egy dél-koreai cég, a SsangYong Group építette - a Ryugyong Hotellel nyugati befektetőket akartak Észak-Koreába vonzani, és bebizonyítani, hogy képes ekkora projekt végigvitelére az ország.

A befejezetlen Ryugyong Hotel, Pyongyang, Észak-Korea
Galéria: Top 10 elhagyatott hely
Fotó: Photo2Be.com / Northfoto

Nos, ez nem sikerült: a szálloda csak 1992-ben érte el végső magasságát, ekkor azonban az ország súlyos gazdasági nehézségei miatt leállították az építkezést, a betonkolosszus évtizedeken át állt befejezetlenül. A rezsim egy darabig manipulált képeket közölt róla, melyeken már a kész hotel szerepelt, később azonban kitörölték minden hivatalos fotóról és térképről, annak ellenére, hogy ez a város, illetve az ország legmagasabb épülete. 2008-ban egy egyiptomi cég vállalta az építkezés befejezését, és 2013-ra ígérték a hotel megnyitóját, mely azonban egyelőre várat magára.

Olvasna még kihalt helyekről? Cikkünk folytatása olyan izgalmas helyekről, mint a Pokol Kapuja és a gyilkos Nátron-tó, a jövő héten jelenik meg.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek