Öt euróért bárki jegesmedve lehet Bécsben

A Schönbrunni Állatkert adománygyűjtő akciója keretében egy óriási jegesmedve-mozaik része lehet az, aki legalább öt eurót ad az új jegesmedve-kifutóra. A Ferenc József-föld nevet viselő létesítmény várhatóan nyár elejére készül el.

Öt euróért cserébe bárkinek a fényképe felkerülhet arra az óriási jegesmedve-mozaikra, amely a bécsi állatkert új jegesmedve-kifutójánál, a Ferenc József-földnél lesz látható. Ehhez csupán le kell fényképeztetnie magát az állatkert egyik önkéntesével, vagy be kell küldenie egy fotót az online adományozás után – írja közleményében a Compress.

A tervek szerint így fog kinézni az új kifutó
Galéria: Jegesmedve kifutó
Fotó: Peter Hartmann

Az új jégvilág szabadtéri részei csaknem háromszor akkorák lesznek, mint a régié, rétek, sziklák, patakok és vízesések idézik majd a jegesmedvék természetes életkörülményeit. Az 1700 négyzetméteres kifutóban különböző vízmélységű medencék is lesznek, amelyek úszásra és merülésre invitálják a sarkvidéki állatokat.

A kifutó közepét egy alagút szeli ketté, ahonnan a látogatók különleges perspektívából leshetik meg a jegesmedvéket, illetve amely szaporulat esetén válaszfalként szolgálhat apa valamint anya és bocsa között. Így a mama stresszmentesen nevelheti kicsinyét. A kifutóhoz egy többszintes épület, a Polardom is tartozik majd, ahol a látogatók a sarkkörök élővilágáról és a jegesmedvék túlélésért folytatott harcáról tudhatnak meg többet.

A pici bocs még nem is tudja, hogy milyen jó helye lesz nem is olyan soká
Galéria: Jegesmedve kifutó
Fotó: Daniel Zupanc / Tiergarten Schönbrunn

A 10,5 millió euróba kerülő kifutó, amely az 1873-as osztrák-magyar sarkköri expedíció nyomán a Ferenc József-föld nevet kapta, várhatóan nyár elején nyitja meg a kapuit. Azt, hogy kik lesznek a lakói, egyelőre nem tudni, mivel erről az Európai Veszélyeztetett Fajok Programja (EEP) keretében döntenek majd. Valószínűleg egy nőstény és két hím jegesmedve érkezik majd Bécsbe, és a nőstény dönti el, hogy melyikükkel alapít családot.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek