2014-ben majszoljon datolyát a Szaharában!

Európa kulturális fővárosait idén északon kell keresni: Svédországban és Lettországban készülnek ez alkalomból érdekes programokkal. A Budapest-Tunisz járat újraindulása miatt Tunéziába is érdemes lesz idén ellátogatni, de Malajzia és Brazília is újdonságokkal várja a turistákat 2014-ben.

 

 

Január eleje a nagy fogadkozások időszaka. Elhatározhatja például már most, hogy idén ellátogat a messzi északra, vagy hogy végre megnézi a saját szemével a végtelen Szaharát. Esetleg azt, hogy 2014-ben felfedezi Délkelet-Ázsia fejlett kistigrisét, Malajziát, vagy élőben szurkol a focivébén kedvenc csapatának Brazíliában. A tökéletes nyaralás megszervezését ugyanis sosem lehet túl korán kezdeni.

Svédország – Umea, Európa Kulturális Fővárosa

A svédországi Umea lesz az eddigi kulturális fővárosok közül a legészakabbra fekvő. A 2014-es programsorozat nyitóhétvégéjét január 31. és február 2. között tartják, csúcspontja a látványos Burning Snow ceremónia lesz az Umeälven folyón és környékén. Az év során izgalmas összművészeti projekteknek, koncerteknek és kiállításoknak ad helyet a város. A részletes programokról az Európa Kulturális Fővárosa honlapján lehet tájékozódni.

Városháza, Umea Galéria: Hová utazzunk idénFotó: Jtolome / Flickr.com

 

Aki Svédországba vágyna, de Umea városánál egyszerűbben megközelíthető célpontot választana, az jó, ha tudja, hogy Budapestről fapadossal Stockholm és Malmö is könnyen elérhető. A fővárosban, Stockholmban, tekeregjen a Gamla Stan középkori utcáin, ismerkedjen meg a svéd vidék életével a színészeket és élő állatokat felvonultató Skanksenben, hajózzon egyet a környező szigetvilágban, vagy nézze meg a 1628-ban elsüllyedt Gustav Vasa hajó izgalmas múzeumát.

Svédország harmadik legnépesebb városában, Malmőben érdemes kisétálni a főtérre, a Stortorgetre, inni egy kávét a Lilla Torg teraszainak egyikén, majd irány a Kungs- és Slottsparken! Itt kellemes zöldterületek, egy malom és a Malmöhus nevű egykori erődítmény vár, amiben ma múzeum működik. Innen menjünk ki a tengerpartra, a piknikező, kutyát sétáltató helyiek közé. A régi, fából épült, Ribersborgs névre hallgató fürdőházat, és Svédország legmagasabb épületét, a Turning Torso-t semmiképp se hagyjuk ki!

Lettország – Idén még sorbaállni is menő lesz Rigában

Umea mellett 2014-ben Lettország fővárosa ad helyet az Európa Kulturális Fővárosa programsorozatnak. A nyitórendezvény a Fények Palotájának, Riga új nemzeti könyvtárának felavatása lesz. Persze, hogyan is lehetne látványosabban megnyitni egy könyvtárat, mint megkérve a rigaiakat és az oda utazó turistákat, hogy álljanak fel egy hosszú sorba, és kézről kézre adva a könyveket, költöztessék át azokat a régi könyvtárból az újba?

A január 18-i eseményre, melynek a Könyvbarátok Lánca nevet adták, interneten lehet jelentkezni, és a várhatóan fagyos idő ellenére ezrek fognak felsorakozni a Daugava folyó partján és a folyó felett átívelő hídon, hogy közösen ünnepeljék a kulturális évad nyitányát.

A rigai Európai Kulturális Főváros honlapján angolul, oroszul és lettül is tájékozódhat, hogy hol és mikor tud belefutni egy Wagner-koncertbe vagy egy Russell Brand standup-komédiába. És hogy miként tud ide eljutni? A téli menetrend szerint heti három járattal, közvetlenül.

Tunézia – Irány a Szahara!

A hírek szerint legkorábban 2014 feburárjában, legkésőbb pedig áprilisban újraindul a közvetlen légiösszeköttetés Budapest és Tunisz között. Érdemes tehát Tunéziába tervezni az idei nyaralást. De nehogy a kézenfekvőnek tűnő, tengerparton heverésző megoldással éljünk!

Minden Star Wars rajongó álma: A hely, amit a geek-ek csak Tatooine-ként ismernek
Galéria: Hová utazzunk idén
Fotó: Nicu Tatulesku / Flickr.com

 

Miután Tuniszban gyorsan letudtuk ami Karthágóból megmaradt, és megnéztük Sidi Bou Said fehérre meszelt, kék spalettás házait és a magyarul próbálkozó árusokat ugyanitt, vegyük máris az irányt a végtelennek tűnő Szahara felé. Elsőre nagy valószínűséggel a kősivataggal fogjuk magunkat szembe találni, mert bár kevesen tudják, de a legnagyobb része ilyen köves-sziklás, kietlen táj. Elsőre egyébként ez is érdekes, de ami még lenyűgözőbb, az a sárga, finom homokból álló sivatag hihetetlen látványa.

Itt tevegelésre, dzsipes homokdűne kalandtúrára is befizethetünk, és a Csillagok Háborújának egykori díszleteit is előszeretettel mutogatják a helyi erők. Ha kisivatagoztuk magunkat, szálljunk meg egy hatalmas oázisban, Touzeur városában. Klinkertéglával kirakott házak, egzotikus piac, titokzatos belváros és datolyapálma-ligetek várják az utazót. Ha ránk hallgatnak, tényleg elfelejtik a tengerpartot, az all inclusive ellátást, és felfedezik Tunézia izgalmasabb arcát!

Malajzia – Új attrakciók Ázsia Svájcában

Aki még nem járt Délkelet-Ázsiában, az Malajziánál jobb, első úti célt keresve sem talál magának. Az ország éppen annyira egzotikus és kaotikus, ami még pont nem hozza zavarba az Európából először ide érkező turistákat, és van annyira kényelmes és változatos, hogy egy percig se unatkozzanak nyaralás közben. Tavaly nagy kedvencünk volt a Cameron-felföld, évindításhoz pedig Langkawi szigetét ajánlottuk.

 

Madár-show Malajziában
Galéria: Hová utazzunk idén
Fotó: Toshirio Gamo / Flickr.com

 

De a környék klasszikus látnivalói mellett rengeteg újdonsággal is készül az ország, mely 2014-ben 28 millió turistát szeretne magához vonzani. Melakában Délkelet-Ázsia legnagyobb madárparkját lehet megtekinteni több mint 6000 madárral, Nusajaya pedig a Hello Kitty őrülteket és a Lego rajongóit várja tárt karokkal. Borneó szigetén az egzotikus túrákra vágyók fogják megtalálni számításaikat, Penang partjainál pedig a kerékpáros hálózatot fejlesztik idén.

Brazília – Egzotikus állatok és focivébé

Brazília duplán aktuális lesz az elkövetkezendőkben: idén itt rendezik a focivébét, 2016-ban pedig a nyári olimpiát. De azoknak is izgalmas célpont lehet az ország, akiket a sportesemények teljesen hidegen hagynak. A fantasztikus tengerpartok mellett a városnézés és a természetjárás is izgalmas foglalatosság errefelé. Üljenek fel például arra a már-már muzeális értékű villamosra, amely Rio belvárosát köti össze a város délnyugati kerületeivel, és amelynek útvonala egy XVIII. század közepén épített, 45 méter magas boltíves vízvezetékhídon halad át a belváros felett!

Vamos a la playa, Brazília, Copacabana
Galéria: Hová utazzunk idén
Fotó: EM REFORMULA / Flickr.com

 De nem szabad kihagyni a Tijuca Nemzeti Parkban barangolást sem, ahol a 30 méter magas, széttárt karú Megváltót ábrázoló szobrot is találjuk, és amely négy vagy több keréken, néhány órás hegymenettel gyalog, vagy a napközben félóránként közkedő fogaskerekűvel is elérhető.

150 kilométer hosszú Trans-Pantaneira autóúton az ember úgy érezheti magát, mintha a világ legnagyobb szabadtéri állatkertjében kocsikázna. A mocsaras vidék gazdagon vonultatja fel az anaconda, az aligátorok, a pumák, tapírok, jaguárok és a nyolc millió marha állományát, ahol a mocsárvidék belsejébe az igazán bátraknak marhaszállító hajókon lápi túrákat is szerveznek.

 

Újabb cikkünk ebben a témában:


2014 az olcsó termálfürdőzés éve lesz - 2014.01.15.
Idén nyáron végre biztonságban tekerhetjük körbe a Fertő-tavat, tehetünk gasztrotúrákat a Dél-Alföldön, de az utóbbi években újragondolt fürdőket is végigjárhatjuk.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek