Ha jót akar, jövőre Rigában álljon sorba!

Aki egész életében arra a közösségi élményre vágyott, hogy egy több kilométer hosszú emberlánc egyik láncszeme legyen, és kézről kézre adjon régi könyveket, az most vegye meg repülőjegyét Rigába. Vagy nyerje meg a Travelo játékán!

Jövőre ugyanis Lettország fővárosa ad helyet az Európa Kulturális Fővárosa programsorozatnak, amelynek nyitórendezvénye a Fények Palotájának, Riga új nemzeti könyvtárának felavatása lesz. Persze hogyan is lehetne látványosabban megnyitni egy könyvtárat, mint megkérve a rigaiakat és az oda utazó turistákat, hogy álljanak fel egy hosszú sorba, és kézről kézre adva a könyveket, költöztessék át azokat a régi könyvtárból az újba?

Galéria: RigaFotó: Spectrum Colour Library / Northfoto

A január 18-i eseményre, melynek a „Könyvbarátok Lánca" nevet adták, interneten lehet jelentkezni, és a várhatóan fagyos idő ellenére ezrek fognak felsorakozni a Daugava folyó partján és a folyó felett átívelő hídon, hogy közösen ünnepeljék a kulturális évad nyitányát.

Háború a kultúrában

Az Európa Kulturális Fővárosa címet 1985 óta adományozzák európai városoknak, és Lettország volt mindeddig az egyetlen régióbeli tagállam, amelyik még nem adott helyet ilyen programsorozatnak. De jövőre megtörik a jég, és a svéd Umeå városával közösen mindent megtesznek az északiak, hogy örökre emlékezetes maradjon a kultúrarajongóknak ez az év. Az ötletes lettek ugyanis rájöttek, hogy 2014 számos történelemformáló esemény évfordulója, melyek jó apropót teremtenek arra, hogy még vonzóbbá tegyék az amúgy sem unalmas programokat.

Rögtön itt van az I. világháború kitörésének 100. évfordulója, melyre az Arsenāls kiállítóteremben megrendezett tárlattal emlékeznek. A januárban megnyíló kiállítás egyik meghatározó része minket, magyarokat különösen érdekelhet, hiszen azt mutatja be, hogy a világháború hogyan hatott négy nagy birodalom, így az osztrák-magyar monarchia szétbomlására.

Romantika a kultúrában

Ha logikusan úgy döntünk, hogy inkább nyáron utazunk Lettországba, akkor ne hagyjuk ki júniusban a szentivánéji ünnepségeket, mely nemcsak a helyi hagyományok szerint lesznek megrendezve, hanem azt is bemutatják, hogy Európa különböző kultúráiban, hogyan ünneplik meg az év leghosszabb napját. E tekintetben különösen a svéd testvérváros szokásai lehetnek mókásak számunkra, a skandináv országban ugyanis a mi májusfánkhoz hasonlóan feldíszített pózna körül táncolnak a legnagyobb komolysággal a helyiek, miközben pompázatos virágkoszorút viselnek a fejükön.

Rigába repülne?

A téli menetrend szerint heti három járattal juthat el közvetlenül Lettország fővárosába az Air Baltic gépein, amelyre retúr jegyek 52 000 forinttól kaphatók.

Utazás Rigába a fotelban ülve

Az év második fele viszont a filmrajongók idénye lesz: felvezetésként a kontinens hét híres dokumentumfilm készítője antropológusokkal közösen készítenek egy filmet Rigáról és a rigaiakról – amely tökéletesnek ígérkezik mindazoknak, akik otthon, a tévé előtt álmodozva szeretnek „utazni". Majd decemberben igazi nagyágyúval erősítenek a Kulturális Főváros szervezői: a Lett Nemzeti Operában rendezik meg ugyanis az Európai Filmakadémia díjkiosztóját, ahol remélhetőleg magyar filmeknek is drukkolhatunk.

Galéria: RigaFotó: Ilmars Znotins / Northfoto

Mindazokat pedig, akiket érdekel az a sok száz további program, amelyet itt nem említettünk, a rigai Európai Kulturális Főváros honlapján angolul, oroszul és lettül is tájékozódhat, hogy hol és mikor tud belefutni egy Wagner-koncertbe vagy egy Russell Brand standup komédiába.

Újabb cikkünk ebben a témában:

Négy kihagyhatatlan balti városban jártunk
Riga, Tallinn, Helsinki és Tampere: két hét alatt beutaztuk e négy várost, megnéztük, hol mi a legszebb, mit nem szabad kihagyni, és hol érdemes mindezeket bringával megtekinteni. Tippjeink a Baltikumoz.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek