Havi egymillió dollárból épül a világ legmagasabb temploma

Több mint száz évig épülő székesegyház és hét tény, amit valószínűleg sokan nem tudnak a Sagrada Famíliáról.

Galéria: Sagrada FamilíaFotó: National Geographic Channel

1926-ban egy barcelonai villamos halálra gázolt egy idős férfit. Szakadt, szegényes ruházata alapján hajléktalan koldusnak látszott. Az áldozat valójában Antoni Gaudí volt, a valaha élt legzseniálisabb építészek egyike. Hirtelen halálával befejezetlenül maradt egy csodálatos építmény, a Sagrada Família, melynek alapjait 130 évvel ezelőtt fektették le, és a világ egyik leghosszabb építkezése még ma is tart. Bár a székesegyház egyharmada még csak papíron létezik, az átadás időpontját már kitűzték 2026. június 10-re, Gaudí halálának századik évfordulójára. Addig azonban az építőknek sok száz részfeladattal kell megbirkóznia. Versenyt futva az idővel, a csapat eltökélten próbálja befejezni Gaudí mesterművét a megadott határidőre.

A National Geograpchic Channel stábja egy napot tölthetett az építőkkel, és bepillanthatott többek között Jordi Coll projektvezető, Mark Burry rangidős építész és Jordi Fauli főépítész munkájába. Megnézhették, hogyan javítják ki a repedéseket a menyezeten, hogyan emelnek meg több tonnás acélszerkezeteket, hogyan festik aprólékosan az üvegablakokat. Az építő csapat a kamerák előtt dolgozott, 140 méteres magasságban, és a stáb olyan helyeken is készített felvételeket, ahová a látogatók a megnyitás után sem kaphatnak bebocsátást. A Világörökségek kívül-belül sorozat részeként, december 21-én 18 órakor a National Geographic Channel magyar nézői is megismerhetik a Sagrada Família építésének menetét.

7 tény, amit sokan nem tudnak Gaudiról és a Sagrada Famíliáról:
1. Az UNESCO világörökség listáján szereplő bazilika évente 2 millió látogatót vonz. Többet, mint amennyi az épületnek otthont adó város, Barcelona teljes lakossága.

2. A székesegyház alapterülete több mint 4500 négyzetméter, belsejében akár 9000 fő is elfér.

3. A Jézus-torony, ha elkészül, 170 méter magas lesz, és ezzel a Sagrada Familiát a világ legmagasabb templomává teszi.

4. A munkálatok költsége havonta több mint egymillió dollár. Mindezt teljes egészében
adományokból és a belépődíjakból fedezik.

5. Gaudí hithű katolikussá vált, és minden földi vagyonától megszabadult. Viseltes ruhákban járt, és az utcákat járva adományokat gyűjtött a templom építésére. A szerzetesekhez hasonlóan egy apró cellában lakott, majd halála után kérése szerint a Sagrada Família kriptájában temették el.

6. Gaudí valamennyi vázlatát és makettjét az építkezés helyszínén egy irodában tárolták, amely miután leégett, több részt újra kellett tervezni.

7. A székesegyház építészeti megoldásait a természet inspirálta, pl. a kristályok mintájára szerkesztett égbetörő tornyok, gyíkokat mintázó vízköpők, csigaházakra hasonlító lépcsők. A fákat utánzó oszloperdők teljesen egyedi módon a falak megtámasztását szolgálják.

 A Sagrada Família apránként egyre magasabbra emelkedik. Az itt dolgozó emberek mindent megtesznek azért, hogy a székesegyház 2026. június 10-re felépüljön. Ezzel szeretnének tisztelegni annak az embernek, akinek zseniális elképzelései ott vannak minden munkafolyamatban.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek