» Távol

Lolita-lányok és szerencsejáték fémgolyókért

| | Nem érkezett még hozzászólás
Merre keressük Tokióban a legendás jelmezes fiatalokat, és miért fémgolyókért versengenek a játéktermekben valódi pénz helyett? Olvasson tovább, ezeknek is mind utánajártunk Japánban.

Sorozatunk korábbi részei:

1. Meglepő szokások Japánból

2. Maszkot hordanánk, és nem adnánk borravalót

3. Kis japán illemtankönyv: mit együnk, és hogyan?

4. Van mit enni Japában a sushin túl is!

Tisztában van minden szokatlan japán illemszabállyal és még annál is több furcsasággal, az összes, étkezésekhez kötődő tudnivalóval és a japán street food sokszínűségével? Tokió még így is bőven tartogat meglepetéseket!

Irány a Harajuku-negyed!

Ha Tokióban járva a szokásos turistalátványosságok helyett az érdekes öltözetű helyiekre vagyunk kíváncsiak, fedezzük fel a Harajuku-negyed környékét! Errefelé olyan japánokkal találkozhatunk, akik a hétköznapi, öltönyös megjelenéstől eltérően öltözködnek, és akiket színes, izgalmas tévéműsorokban, vagy cikkek képes anyagaiban szoktunk látni. Itt a legesélyesebb, hogy találkozunk hagyományos esküvői szertartásnak megfelelően felöltöztetett menyasszonnyal, teljesen valószínűtlennek tűnő rockabilly-őrültekkel vagy a kedvenc mangakarakterüknek öltözött fiatalokkal.

A sorból egyedül a menyasszonyi ruha lóg ki, de mivel látványos, különleges és érdekes fotótéma, érdemes megpróbálni elcsípni egy szertartást a Meiji-szentélynél. Tokióban már egyre ritkább a hagyományos shinto esküvői szertartás, ezért kis szerencsére is szükség van, hogy ilyet lássunk.

Ha viszont a hagyományokat elhagyjuk, és a mai trendeket keressük, nem is kell messzire mennünk, elég a Harajuku állomás másik oldalára, a Takeshita-dori környékére, ahol az egyedi öltözködésükről híres japán fiatalok lépten-nyomon szembejönnek az utcán. A turista úgy érzi magát, mintha álmodna, vagy mintha máris farsang lenne! Ők azok, akiket a nemzetközi anyagokban gyakran csak Harajuku-fiatalokként, vagy – mivel nagyobb részben lányokról van szó, és valószínűleg, mert Gwen Stefani egyik számában is így nevezi őket –, Harajuku-lányokként emlegetnek. Pedig az összefoglaló név valójában sok irányzatot és gyorsan felismerhető, sokszor nagyon különböző stílusjegyek mentén elkülöníthető szubkultúrákat takar.

Leggyakoribb típusuk a manga karaktereknek vagy videojátékok szereplőinek öltözött tinédzserek. Az előbbi szubkultúra képviselőivel legnagyobb valószínűséggel a Takeshita utca környékén találkozhat, mert itt vannak azok a kis üzletek, ahol a jelmezeiket, kiegészítőiket, kellékeiket a legkönnyebben beszerezhetik; míg a videojátékok hőseinek öltözött fiataloknak elsősorban az Akihabara negyed a lelőhelye.

A szubkultúrák legkönnyebben felismerhető típusai:

  1. Manga cosplayerek: Főleg lányok, akik kedvenc mangakarakterüknek öltöznek be
  2. Videójáték cosplayerek: Videojátékok szereplőinek beöltözött fiatalok
  3. Lolita: Nem egy konkrét karakter ruháját viselő lányról, hanem bizonyos stílusjegyek szerint felöltöző illetőről van szó, aki leggyakrabban csipkés, fodros ruhákat, 18. századi európai divat szerinti kiegészítőket és babaszem-sminket visel, tökéletesen megválasztott műszempillával. De nem csak cuki loliták vannak: mások inkább punk vagy goth kiegészítőkkel, sötétebb színekkel emelik ki a szubkultúrához tartozásukat.
  4. Kodona: Az irányzatot képviselő lányok úgy öltözködnek, mintha egy viktoriánus kori ruhásszekrényből válogattak volna fiúruhákat.
  5. Fairy: minden, ami az Én Kicsi Pónim, Barbie és a Gondos Bocsok univerzumából kerül ki.

Illegális, mégis van

Akihabarában az épületek aljában mangafüzeteket, animéket, posztereket és gyűjthető műanyag figurákat áruló boltokat találunk. Az emeleteken pedig véget nem érő folyosókon számítógépes játékokra épülő automaták és valódi játékautomaták, ahol csak a pénz nem valódi, mivel a pachinkót fémgolyókért játsszák. Klasszikus szürke zóna: magukat a játéktermeket szabadon lehet üzemeltetni, és őrületes forgalmat generálva üzemelnek is. Van cigifüst, óriás zaj, és rengeteg neonfény. Viszont a szerencsejáték illegális Japánban. Ez hát a magyarázat a fémgolyókra!

Ezeket pénzre a játéktermekben nem lehet beváltani, legfeljebb plüssállatokra, de nem kell aggódnunk a több műanyagládányi fémgolyót nyert játékosokért sem: kisebb kockázatot és nagyobbacska jutalék kifizetését bevállalva, az egyik mellékutcában rutinművelettel pénzt tudnak varázsolni abból a fémgolyóból, ami hivatalosan fél perccel korábban még nem rendelkezett kereskedelmi értékkel.

A park, ahol egy japán Elvis is szembejöhet

A Yoyogi Parkban hétvégente a rockabilly irányzat rajongói találkoznak. Ha a szemünk már hozzászokott a szuperhősöknek, goth lolitáknak, mangaszereplőknek, iskolás kislányoknak, vagy régi japán hősöknek öltözött helyiekhez, a Grease-t idéző jelmezeken, Elvisnek vagy Johnny Cashnek öltözött japánokon itt még mindig meglepődhetünk!

Akár valamelyik szubkultúra ruháiban, akár robotjelmezekben, akár hagyományos japán viseletben látunk helyieket az utcán, szinte biztos, hogy szívesen pózolnak velünk egy-egy fotó erejéig, csak kedvesen kérni kell! Új profilképre fel!

Cikksorozatunk következő részében Kiotóban és Narában kalandozunk majd. Kövessen minket a Facebookon, hogy ne maradjon le róla!

Kollégánk a Japánspecialista utazási irodával utazott Japánba.

Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Travelo - Leggyakoribb keresések

Szóljon hozzá!

Kapcsolódó ajánlat

Most ajánljuk

SZILVESZTER! Rövidebb-hosszabb, busszal és repülővel! Kulturális körutazások minden igény szerint!

Laczko új galériát hozott létre
Trieszt,Miramare kastély
4 napja
wombat új galériát hozott létre
Sulawesi-Bunaken-Java-Menjangan-Bali
13 napja
wombat élménybeszámolót írt
Sulawesi-Bunaken-Java-Menjangan-Bali
13 napja
MartiSatya élménybeszámolót írt
Monaco Grand Prix
22 napja

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.