Szibériai tigrisek százai élnek egy kínai parkban

Ezeregyszáz szibériai tigris henyél naphosszat az északkelet-kínai Harpin város külterületén egy több mint százhektáros parkban, ahol lelkesen etetik és fényképezik őket az érdeklődők.

A publikum zárt buszokra száll, vagy olyanokra, amelyeken ablakok helyett védőrácsok mögül kémlelheti a vadakat. A jármű elindul a magas drótkerítésekkel elválasztott zöld növényzet, fák, bokrok borította területekre. Az egyes szektorok között biztonsági okokból automata zsiliprendszer működik, az őrtoronyban alkalmazott figyel.

A sofőrök rutinosan meg-megállnak az állatok közelében, esetenként rájuk is dudálnak, hogy helyváltoztatásra bírják őket. Az állatok többnyire lustán, kényelmesen bandukolnak, vagy elterülnek a földön, napoznak, egymásba gabalyodva szundítanak, a fiatalabbak játszanak.

Kattintson, galéria nyílik!
Galéria: Szibériai tigrisek
Fotó: Trebitsch Péter / MTI

A közönségnek lehetősége van magasba épített, kifejezetten az állatok megfigyelését szolgáló folyosókon, hidakon közlekedve szemügyre venni a nagymacskákat. Akinek kedve van hozzá, etetheti is őket. A ragadozóknak nyers marhahúst, vagy élő csirkét vásárolhat és a rácson keresztül egy nagy csipesz segítségével lelógatva, vagy erre szolgáló csőpostán juttathatja el az amúgy nem túl éhesnek mutatkozó ragadozóknak.

Amennyiben valaki vadkacsával színesítené a tigrisek menüjét, 80 jüanért (2800 forint) kiválaszthatja azt, majd egy terepjáróval megközelítheti az egyik mesterséges tavat, amelybe bedobva utolsó útjára küldheti. A hatás a közelben járőröző fenevadak részéről sem marad el.

Tények és érdekességek

A szibériai tigrisek az 1980-as években kerültek fel a leginkább veszélyeztetett állatok listájára Kínában. A világ legnagyobb nekik épített parkját, egyben tenyésztőközpontját a Szunghua folyó északi oldalán 1986-ban alapították és tíz évre rá látogathatóvá is tették.


Becslések szerint vadon körülbelül ötszáz szibériai tigris élhet, Kína területén pedig legfeljebb egy tucatnyi. Pedig az 1200-as években még bőven volt belőlük Északkelet-Kínában is. A szűkülő élettér, vadászatuk az 1940-es évekre a kihalás szélére juttatta a tigrisfajt.

A park indulásakor mindössze nyolc tigrist fogadott be, ma már körülbelül száz tigriskölyök születik évente. A helyben dolgozó kutatók azt állítják, kísérleteznek egyes állatok edzésével is, hogy végül képesek legyenek az erdőkbe visszatérni, vadon, természetes közegükben is megélni.

A hím tigriseknek gyakran 220 kiló feletti a testsúlyuk.

A parkban nincs minden tigris a szabadban, vannak olyanok is, amelyek csak ketreceik rácsai mögül vizslatják a többieket.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek