A 3 legszebb német tartomány ősszel

Végignézve a kastélyok pompáját és parkjait Brandenburgban, az embernek hirtelen az ugrik be elsőre, hogy a tartományban valószínűleg kizárólag műértő porosz uralkodók élhettek. És amíg a Bajor régió a tradíció és a modern világ szimpatikus elegyét nyújtja az odalátogatónak, addig Türingia tartománya mindenkinek felkínálja a lehetőséget, hogy megélje a maga személyes reneszánszát. Három német tartomány, amelynek látnivalói nem véletlenül kerültek a világörökség listájára.

1. Türingia, a "sok jó kis helyen" tartománya 

Mert alig kétszáz évvel ezelőtt, Goethe a német író, gondolkodó, államférfi Türingia előnyeit egyetlen kérdésben foglalta össze: "Még hol található a német földön ennyi jó, ilyen kis helyen?". És tulajdonképpen igaza volt. Változatos tájak, gyönyörű várak, kastélyok, kulturális sokszínűség és rengeteg szabadidős szórakozás – hiába nevezik a nyaralás tartományának, Türingia ősszel is ideális célpontja németországi utunknak, különösen akkor, ha vonzanak az elmúlt századok patináns épületekbe összegyűjtött művészetei és legendái.

Goethe és Schiller szobra
Galéria: Türingia
Fotó: deutschland-motive.de

Weimar, a nagy szellemek városa

Mert ott van elsőként Weimar, amely összesen 27 múzeumával csalogatja a látogatóit, és ahol egy kicsit mindenki orrát megcsapja a német klasszika egykori pezsgő szellemisége a levegőben. Az európai és német művészettörténet apró ujjlenyomatait Weimar minden pontján ott hagyta: itt töltötte Liszt Ferenc élete legtermékenyebb alkotói korszakát - egykori háza ma múzeumként látogatható-, itt taláható a Goethe-Schiller emlékmű a Német Nemzeti Színház előtt, és itt nézhetjük meg a barokk stílusban megépített Goethe-házat, ahol a költő majdnem 50 évig élt. A ház érdekessége, hogy ma ugyanolyan állapotban van, ahogyan azt Goethe az utolsó életéveiben használta.

Azonban egykoron, ugyanez az egyébként kultúrájára méltán büszke nemzet, nem messze innen létrehozta a buchenwaldi koncentrációs tábort is, amely a náci Németország által a Weimar mellett fekvő dombok között 1937 júliusától 1945-ig működött. Aki azonban Weimarban jár, az látogasson el Buchenwaldba is, és rója le tiszteletét az emlékhelynél, mert Weimart csak ekkor látja teljes egészében.

Erfurt, ahol a világ legnagyobb harangja van

Aztán ott van a tornyokban gazdag Erfurt városa. Így dicsérte egyszer Luther Márton a várost, mivel 25 plébániatemplom, 15 kolostor és apátság, és tíz kápolna tornya emelkedik az ég felé. Ezek közül legjelentősebb a Mariendom (Mária katedrális) és a közvetlen mellette magasodó Severikirche (Szent Severi templom), amelyek ketten együtt Európában a német gótika építészeti mesterművének számítanak. Utóbbi este, kivilágítva a legvarázslatosabb, a dóm belsejében pedig különösen a szentély lenyűgöző, amely a 13 darab, majdnem 18 méter magas üvegablakának köszönhetően elképesztő színekben pompázik. De a világ minden tájáról csábítja a turistákat a dóm „Gloriosa" harangja is, amely a világ legnagyobb, elképesztően mély hangzású, 11 és fél tonnás, szabadon lengő középkori harangja. Télen egyébként klasszikus német hangulatú karácsonyi vásárt tartanak a dóm lépcsőjén, amelyet korhű ruhákba öltöztetett művészekkel, opera- és musical előadásokkal tarkítanak.

Erfurt azonban a hidak városa is, összesen 142 híd ível át a Gera folyón. A Mariendom és a Severikirche környékén, a Domplatzon található az egyik leghíresebb, a 120 méter hosszúságú, lakható házakból álló beépített híd, a Krämerbrücke is. Ennek apró favázas épületeiben ma főleg kézművesek, galériák, kis borozók, zenei üzletek és régiségkereskedések sorakoznak, alatta pedig a Gera-folyó hömpölyög csendesen.

Ugyanitt a Domplatzon minden év november 10-én éneklő gyerekek vonulnak keresztül lampionokkal az utcákon és sikátorokon a Márton napi vásár alkalmából, hogy megemlékezzenek szent Mártonról és a reformátor Luther Mártonról. Az adventi időszakban pedig, miután a karácsonyi piac megnyitotta kapuit, fahéj, gyömbér, mézeskalács és sült mandula illata terjeng végig a városban.

Türingia a túrázók paradicsoma

Mert Türingia a maga 16.000 kilométernyi kitáblázott turistaútjával Németország első számú kirándulóhelyének számít. De kerékpárosok, nordic walkerek, geocacherek és mountainbikeosok számára is bőséges a kínálat. Aztán Türingia a téli sportok központja is, hófödte erdők és hegyek, sí útvonalak és sífutó pályák komplett téli sportparadicsommá változtatják a tartományt.

Hainich Nemzeti Park
Galéria: Türingia
Fotó: Andreas Weise-Factum / deutschland-motive.de

Aki pedig csendesebb, nyugalmasabb wellness programokra vágyik, az Türingia 19 gyógyfürdőjének egyikében találja majd meg számítását. A türingiai gyógyüdülőhelyek ugyanis a termál- és élményfürdőikkel, a parkokkal, turista- és kerékpárutakkal, és üdülőhelyi hangversennyel, kifejezetten az üdülni- és kikapcsolódni vágyókra szakosodtak.

Travelo tipp: Ha Türingiában jár, térjen be Eisenach város egyik jelképes épületébe, Wartburg várába, amely 1999 óta az UNESCO-Világörökség kiválasztott helyszínei közé tartozik. Erről a várról kapta nevét az Eisenachi Autógyár háromhengeres kétütemű kelet-német autócsodája, és a XVI. század elején itt rejtőzött „György lovag" álnéven Martin Luther is, aki itt fordította németre az Újszövetséget. Aki Türingiában jár, annak szinte kötelessége megnézni Luther szobáját, a Szent Erzsébet életéről szóló freskókat, és Liszt Ferenc alakját a Dalnokteremben található egyik festményen elrejtve. Wartburg várát látni kell!

 

2. Bajorország, ahol tényleg szeretik a turistákat 

Ha Türingiát Németország kulturális szívének tartják, akkor a bajor tartományt az ország vendégszerető lelkének. Bajorország a kristálytiszta tavak, a középkori városok, a lüktető metropoliszok, a bajor szokások és a szívélyes vendégszeretet városa. A Bajor tartomány a tradíció és a modern világ tartománya: a népviseletes ünnep, az operajátékok, a középkori várak, a pompás kastélyok és a barokk templomok egyaránt jól megférnek egymás mellett.

Münchenben ne alkudozzon!

A tartomány fővárosa München, ahol a helyiek mindig a legjobb oldalukat szeretik mutatni, legyen szó egy sörkertről, egy pompás boulevardról vagy az FC Bayern stadionjáról. Itt található Németország egyik legszebb tere, és a város szíve a Marienplatz, a Régi és az Új városházával. Harangjátéka éppúgy Münchenhez tartozik, mint a világ talán leghíresebb kocsmája a Hofbräuhaus és a Frauenkirche (Miasszonyunk temploma), amely München legrégebbi és legnagyobb temploma, és amely már messziről kiszúrható két zöld toronysisakja miatt.

Egy séta a közeli élelmiszerpiacon valódi ünnep az érzékszerveknek, ahol az ősbajor árutól kezdve az egzotikusnak számító portékáig, szinte minden kapható. Az alkudozás egyébként nem része a müncheni életstílusnak, még csak ne is próbálkozzon ezzel! És ez igaz az olyan nemes bevásárló utcákban is, mint a Ludwigstraße, Maximilianstraße, Kaufinger Straße és a Tal: ahol a legújabb divattól az antikvitásig minden együtt van, ami jó és persze drága.

Traveló tipp: Európa legnagyobb városi parkját, az Angol kertet azonban ingyen látogathatjuk meg. Az Isar folyó és a belváros között elterülő müncheni szabadidős oázisban, amely még a New Yorki Central parknál is nagyobb, a tematikus semmittevéstől kezdve, egészen az Eisbach (Jég patak) szörfözésig itt mindent lehet. A régi gesztenyefák alatti sörkertek - egyik a Kínai toronynál, a másik festői környezetben a tónál helyezkedik el-, München legszebb látnivalói közé tartoznak. A kerteket egészen pontosan pincének hívják – Salvator-, Löwenbräu- vagy Hofbräu pincének –, mivel a sörfőzők söreiket egykor földalatti gödrök hűsében tárolták, majd az az ötletük támadt, hogy ott helyben mérjék ki azt. Ezt a hagyományt a müncheniek a mai napig őrzik.

Csipkerózsika kastélya is itt áll
Bajorországban csak az unatkozik, aki akar, ugyanis a tartományban összesen több mint 100 000 építészeti emlékmű, 1200 múzeum és gyűjtemény, és 40 nagyobb színház és opera található. Azonban itt van az egyik legmeseszerűbb kastély, Neuschwanstein is, amely alapján a kaliforniai Disneylandben található Csipkerózsika kastélyt mintázták, és Walt Disney is ez alapján tervezte meg a Hamupipőke rajzfilmben látható épületet. Habár fényképezni és videózni nem lehet a kastélyon belül, mégis ez Németország legtöbbet fényképezett épülete, és egyike az ország leglátogatottabb turistacélpontjainak.

Az igazi Csipkerózsika kastély: Neuschwanstein
Galéria: Bajorország
Fotó: deutschland-motive.de

De szép számmal vannak a tartományban az UNESCO Világörökségi listán szereplő épületek is, mint amilyen a Wieskirche vagyis Wies zarándoktemploma az Alpok lábainál. Wies kisfaluban alig egy tucat ház található, de a könnyező szobor köré épült, elképesztően színes és óriási freskókkal díszített rokokó templomba évente egymillióan zarándokolnak el. De ugyanígy a világörökség részévé vált, és rendhagyó történelemórát jelenthet az egykori Római Birodalom határát jelző Limes mentén vezetett túrázás, amely a kétezer évvel ezelőtti római civilizációt eleveníti fel, és egy valóban izgalmas régészeti emléknek számít Közép-Európában .

Aztán a világörökség része az a würzburgi érseki palota is, amelynek kertje éppen olyan gyönyörű, mint maga az épület: számos szobor, puttó, váza és kerti ülőbútor díszíti. És a híres egyetemi-, püspöki, sörfőző település Bamberg belvárosa is, amely azért került fel a listára, mert itt van az egyetlen olyan történelmi óváros egész Németországban, amely a mai napig eredeti állapotában látogatható. 

3. Brandenburg, ahol a természet szent

Aki az ország keleti részén lévő Brandenburg tartományában jár, az gyorsan megtapasztalja, hogy a tartomány közel egyharmadán védett területet jelző táblákat vertek le. Mintegy 15 örökségvédelem alatt álló, természetvédelmi terület található itt, amelyen a különböző korokból származó előkelő kastélyok, paloták, várak és templomok úgy állnak, mintha egy előre megkomponált menetendszerű időutazás állomásai lennének, és amelyek szándékosan a turisták kedvéért sorakoztak fel.

Brandenburg szó szerint körül öleli Berlint, amely bár közigazgatásilag külön tartománynak számít, és több kísérlet is volt újraegyesítésükre, jelen esetben talán megbocsátható, ha a két tartomány hatalmas kulturális örökségéről együtt beszélünk. A szó szerint festői szépségű régióban talán ötszáznál is több palota és udvarház látogatható, amelyek közül jó néhányat romantikus kastélyszállóként gondoltak újra.

Traveló tipp: Brandenburg fővárosában, Potsdamban áll a porosz királyok egykori rezidenciája a Sanssouci kastély, szánjon rá egy napot, és látogatassa meg. A porosz Versailles-ként emlegetett épületegyüttes és a hozzá tartozó kertek 1990-ben kerültek fel az UNESCO kulturális világörökségének listájára. Már Nagy Frigyes is azért építette, hogy a problémáktól és a nyüzsgéstől elvonulva pihenhessen – erre utal a kastély francia neve, hiszen a Sans souci azt jelenti, gondtalanul.
Az itt található kastélyoknak nemcsak a belső tere gyönyörű, de már az ingyenesen látogatható kertek bebarangolásáért is megéri idáig utazni. A kedvencünk például a gazdagon díszített, teázó emberalakokat ábrázoló Kínai teaház, ami a Sanssoucitól a Neues Palais felé vezető úton játékosan bukkan elő a fák közül. De a Sanssouci palota előtt található szökőkútnál az őszi napsütést és az elénk táruló látványt élvezni is olyan emlék, amit jó elraktározni a hideg téli estékre.

 A kertek és kastélyok tartománya
A berliniek többsége a XVII. század végén épült Charlottenburg palotát tartja a legszebbnek a városban, amelyet I. Frigyes porosz király feleségének, Sophie Charlotte részére amolyan nyári rezidenciaként ajándékozott. Az egyetlen itt épségben maradt, gazdag tárlatú, és díszítettségű barokk Hohenzollern-kastélynak számít, és amelynek vegyes, angol és francia stílusú kertje nemcsak turistalátványosság, de sok berlini számára kellemes hétvégi pihenőhely.

Galéria: BranderburgFotó: deutschland-motive.de

És hogy milyen műértő gondossággal válogatták meg, rendeztették be a porosz királyok a lakóhelyüket, arról az a pompában bővelkedő Rheinsberg kastély is árulkodik, amely Berlintől mintegy órányira található a Grienerick tó partján, egy meseszerűen erdős vidék kellős közepén. A kastély II. (Nagy) Frigyes porosz király kedvelt helye volt, de a múzsák udvaraként is emlegetik, amin egyáltalán nem csodálkozunk majd, amikor a zöldellő parkban, közvetlen az épület előtt vagy annak belsejében sétálunk, miközben a kiállított tárgyak között a XVIII. századi porosz királyság gazdag fényűzésén ámulunk. A történeti és irodalmi múzeumként is működő kastély egyik nagyterme rendszeresen hangversenyeknek, és minden évben a Nemzetközi Operafesztiválnak is otthont ad.

A legszebb, amit az ember és a természet ránk hagyott

Az emberiség kiemelkedő alkotásainak és a természettörténetnek csak a legjava érdemes arra, hogy felkerüljön az UNESCO-Világörökségi Listára. És ezek közül számos Németországban található. Az elmúlt 2000 év gazdag nyomokat hagyott az országban: a kulturális alkotások és természeti jelenségek ma néma, mégis beszédes tanúi a történelemnek. A lenyűgöző emlékművek, városok, az ipari létesítmények és a rendkívüli természeti tájak közül 38-at nyilvánított Németországban az UNSECO a világörökség részévé.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek